Türkiye'den KKTC'ye verilecek su adada sorun çıkardı

Türkiye'den KKTC'ye verilecek su adada sorun çıkardı
Türkiye'den KKTC'ye verilecek olan su ile ülkedeki su kaynaklarının yönetimine talip olmak amacıyla KKTC Su ve Kanalizasyon İşletmeleri (BESKİ) kuruldu.

BESKİ Başkanlığı'na seçilen Ahmet Benli, Türkiye'den gelen suyun önemine işaret ederek "Bu çok önemli gelişmeyi ve heyecanı, farklı tartışmaların gölgelemesine izin vermeyelim. KKTC ile Türkiye arasında su konusunda imzalanan çerçeve anlaşması BESKİ'yi reddetmiyor. Suyun dağıtımının BESKİ tarafından yapılmasına engel değil." dedi.

KKTC'de Türkiye'den verilecek olan suyu kimin yöneteceği tartışma konusu oldu. Verilecek suyun yönetimine takip olmak amacıyla kurulan BESKİ yetkilileri basın açıklaması yaptı. BESKİ Başkanı Benli, BESKİ'nin, halka kaliteli ve uygun fiyata su temin etmek, yılda yaklaşık 200 milyon TL'lik kaynağın yurt içerisinde kalmasını sağlamak, yeni yönetim modeliyle sıkıntı içindeki belediyelere yardımcı olmak, Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetme iradesini yerine getirmek gibi hedefleri olduğunu kaydetti.

"TARİHİ BİR DURUŞ"

Benli, ülkede ilk kez 28 belediyenin 26'sının, diğer bir deyişle halkın yüzde 93'ünün ikamet ettiği belediyelerin meclislerinin kararı ile ülkedeki suyun yönetiminin belediyelerin oluşturacağı bir şirketle yönetilmesi kararı üretildiğini kaydeden Benli, kararı "tarihi bir duruştur" şeklinde değerlendirdi.

"FARKLI TARTIŞMALARIN GÖLGELEMESİNE LÜTFEN İZİN VERMEYELİM"

Türkiye tarafından yapılan KKTC'ye Su Temin Projesi'yle tarihin akışını değiştirecek 1,5 milyon Euro'luk yatırım yapıldığını kaydeden ve yatırım için Türkiye'ye teşekkür eden Benli, Anamur-Dragon Çayı üzerinde inşa edilen Alaköprü Barajı'ndan suyun ülkeye geldiğini kaydederek, "Bu çok önemli gelişmeyi ve heyecanı, farklı tartışmaların gölgelemesine lütfen izin vermeyelim." şeklinde konuştu.

"PROFESYONEL İŞLETME OLACAK"

Benli, "BESKİ'nin partizan ya da siyasal tercihlere dayalı bir yapısı olmayacaktır. BESKİ tümüyle profesyonel bir işletme olarak çalışacak, bilimsel verilerle ilerleyecek, şeffaflıkla görev yapacak ve attığı her adım ölçülebilir kriterler üzerinden olacaktır." dedi. BESKİ'nin ülkedeki ve Türkiye'den gelecek su kaynaklarının idaresi için kurulduğunu ifade eden Benli, 131 bin su abonesine verilen hizmet hakkının BESKİ'ye devredilmesini ve kaynakların paylaşılmasını öngördüklerini kaydetti. Benli, BESKİ'nin hedeflerinin arasında kanalizasyon şebekesinin tüm ülkeye yaygınlaştırılmasının da yer aldığını belirtti.

"YERİNDEN YÖNETİM İLKESİ DIŞINA ÇIKILAMAZ"

Türkiye hükümetlerinin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde üretilen bilimsel projelere ve yönetim iradesine destek vereceğine inandıklarını kaydeden Benli, "Su yönetiminde 'yerinden yönetim' ilkesinin dışına çıkılması düşünülemez. Öylesi bir durumda yerel yönetimlerin varlık nedeni, halkımızın iradesi sorgulanır bir noktaya gelir." dedi. Benli, "Biliyoruz ki, içme ve kullanım suyu ile atık su yönetiminde ihtiyaç duyulan gerekli yatırımların hayata geçirilmesi, bu yatırımların bakım, idame ve yenilenmesi, altyapıdaki eksikliklerin tamamlanması sürdürülebilirlik açısından önemlidir." dedi.

"ANLAŞMA BESKİ'Yİ REDDETMİYOR"

Alternatif modellerin konuşulduğunu ancak belediyelerin bir çatışma içinde olduğunun doğru olmadığını ifade eden Benli, KKTC ile Türkiye hükümetleri arasında Su Temini Çerçeve Anlaşması imzalandığını, ancak bunun BESKİ'yi reddetmediğini, su dağıtımının BESKİ tarafından yapılmasına engel olmadığını belirtti. Su temininde enerji maliyetlerinin toplam maliyetin yüzde 90'ını oluşturduğunu kaydeden Benli, "Su fiyatlarında ciddi bir oynama olmayacak." dedi. Benli, yatırımlardan dolayı bir fiyat artışının öngörülmediğini belirtti. CİHAN
06 Ekim 2015 17:23
DİĞER HABERLER