Türkiye'den Rusya'ya ihracat Mart ayında yüzde 33 geriledi

Türkiye'den Rusya'ya ihracat Mart ayında yüzde 33 geriledi
MOSKOVA (CİHAN)- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Mart ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre Türkiye genelinde ihracat Mart ayında yüzde 13,4 gerileyerek 11 milyar 229 milyon dolar olarak gerçekleşti. İlk 3 ay için ihracat yüzde 6,8 gerileyerek 35 milyar 816 milyon dolara düştü.

Türkiye'nin ihracatında en büyük kaybın yaşandığı ülkelerin başında Rusya geliyor. Ukrayna krizi, yaptırımlar ve petrol fiyatlarının düşmesi nedeni ile zor günler yaşayan Rusya'ya ihracat Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33 azalarak 328 milyon dolara düştü. Mart 2014'de Türkiye'den Rusya'ya ihracat 486 milyon doları bulmuştu.

2015'in ilk 3 ayında Rusya'ya yapılan ihracat 937 milyon dolarda kalırken, geçen yılın ilk çeyreğinde ihracat 1 milyar 436 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. İlk çeyrek açısından Rusya'ya ihracat kaybı yüzde 35'leri buldu.

2014'de Rusya'ya ihracat rakamı toplamda 6 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2013'de Rusya 7 milyar 96 milyon doları bulan ihracat rakamı ile Türkiye'nin 4'üncü büyük ticaret ortağı idi. 2015 için kaybın bir önceki yıla göre yüzde 30'un üzerinde olmasından endişe ediliyor.

Türk girişimcilere göre Rusya'ya ihracat rakamlarının düşüşünde en önemli etken lojistik ve kota sorununun çözülememesi. Yaş meyve ve sebzenin dışında katma değeri yüksek ürünlerin ihracatında sorun yaşayan Türkiye, yeni gıda ürünlerinin Rusya pazarına girişinde de başarılı olamadı.

Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım uygulayan Batılı ülkelerden gıda alımını durduran Rusya ithal ikame modeline geçti. İçerde üretici desteklenirken, dış pazardan alımlar da İsrail başta olmak üzere İran ve Latin Amerika ülkeleri ile çeşitlendi.

Rusya Gümrük Servisi verileri dikkate alındığında, Türkiye'nin Rusya'ya ihracatının düşmesini tek başına Rusya krizi ile açıklamak mümkün değil.

Rusya Federal Gümrük Servisinin verilerine göre Rusya ve Türkiye arasında toplam ticaret hacmi sert bir şekilde düştü. Rusya'nın genelde dış ticareti Ocak ayında yüzde 33,9 düşüşle 39 milyar dolara gerilerken, Türkiye ile dış ticaret hacmi yüzde 87,7 kayıpla 2,3 milyar dolara geriledi. CİHAN
01 Nisan 2015 15:14
DİĞER HABERLER