Türkiye'de bonzai tehlikesi korkunç seviyelere ilerledi ve girmediği sokak neredeyse kalmadı. Aileler tedirgin, bulaşanlar çaresiz, yetkililer ise sessiz...
Yapay gündemler ve fuzuli siyasi tartışmaların gerçek gündemleri gölgelediği Türkiye’de, “1 liralık ölüm” olarak adlandırılan Bonzai tehdidi günbegün büyüyor. Ailelerin çocuklarıyla gereği gibi ilgilenmeyişi bir yana, önlerine bir ideal konmayan gençlerin “rüzgarda sallanan yaprak” misali halleride bu belayı yaygınlaştırıyor. Yetkililerin etkili önlemler almayışı ve toplumu bilgilendirici faaliyetlerin olmayışı da, gençleri Bonzai belasına karşı tamamen savunmasız bırakıyor.
Türkiye yeni bir uyuşturucu çeşidiyle evlatlarını bir bir toprağa vererek tanıştı. Uzmanlar, 'Bonzai' adlı uyuşturucunun eroinden çok daha zararlı olduğunu belirtiyor. 1 liraya satın alınabilecek kadar ucuza satılan bu uyuşturucuyu temin etmek çok kolay. Devlet olarak topyekün bir seferberlik ilan etmeden, altından kalkmanın mümkün görünmediği bu illet, genç bedenlerde meydana getirdiği tahribat nedeniyle, çoğunlukla ölüme sebebiyet veriyor. Gençler an be an bu illetin ağına takılırken, aileler tedirgin, bulaşanlar çaresiz, yetkililer ise ne yazık ki sessiz.
EMNİYETİN ELİ KOLU BAĞLI
Resmi rakamlara göre 15-24 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 18.7’sinin işsiz ve amaçsız oluşu da, boşlukta bulunan bu gençlerin Bonzai belasına sürüklenmesine yol açıyor. Devlet yetkililerinin ve Emniyetin eli kolu bağlı bekleyişi de, çocukları bu belaya bulaşmış aileleri daha da perişan ediyor.
5 YIL SONRASI ÖLÜM
Milli Gazete'nin haberine
göre bonzai, tamamen tarım ilacı içeren bir maddenin bir takım otlar ve sentetik maddeler ile birlikte karıştırılarak emzirilmesinden elde diliyor. Bu yüzden otopsilerde Bonzai maddesi çıkmıyor ve ölüm nedeni başka görünüyor.
Kullananlar böbreklerde ve kalpte meydan getirdiği hasar nedeniyle ani ölümle karşılaşıyor. Uzmanlar Bonzai kullanımının
5’inci yılında ölümle sonuçlanacağını ifade ediyor.
BEKLENEN YASAL DEĞİŞİKLİK YAPILMADI
Türkiye’de son aylarda neredeyse gün aşırı bir çocuk veya genç uyuşturucu belası bonzaiden hayatını kaybediyor. Öte yandan ise 1.5 aydan beri TBMM’de, taşeron işçilikten, Soma’ya, trafik cezalarından öğrenci borçlarına, belediyelerin çeşitli vakıf ve derneklere taşınmaz devrinden, SGK’ya onlarca alanı ilgilendiren bir Torba Kanun görüşülüyor. Ancak kolaylıkla temin edilmesi ve kullanılması ilkokul çağlarına kadar inen Bonzai belasına, Torba’dan hiçbir şey çıkmadı. Yeni Torba Yasa’da Bonzai ve uyuşturucu kullananlara verilen ceza 1 yıldan 2-5 yıla, uyuşturucu satıcılarına verilen ceza da 5-15 yıldan, 10-20 yıla çıkarılıyordu. Polis ekipleri bu yasal düzenlemenin Resmi Gazete’de yayınlanarak bir an önce yürürlüğe girmesini bekliyordu ama sonuç hüsran oldu.
Meclis’e 61 Madde olarak gelen ve 150 maddeye çıkan ve büyük tartışmalarla görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam eden Torba Kanunla ilgili Milli Gazete’ye açıklamalarda bulunan Komisyon Üyesi ve MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, sorunun, toplumda yaşanan ve özellikle AKP döneminde son yıllarda artan ahlaki ve manevi yozlaşmanın sonucu olduğunu söyledi.
"BONZAİ, AKP DÖNEMİ AHLAKİ YOZLAŞMASININ ÜRÜNÜ"
Günal, “Çocuklarımızı okul sürecinde eğitemediğimiz için, manevi ortamdan uzaklaştıkları için, dinin sadece siyasete alet olarak görülmeye başlandığı için, gerçek dini ve ahlaki eğitimi alamadıkları için maalesef çocuklarımız bir boşluğa düşüyor. Bu ahlaki yozlaşma, AKP döneminin getirmiş olduğu en önemli sorunlardan birisidir. Ekonomik sorunları Allah’ın izniyle 2-3 senede çözülür. Yeni bir iktidar gelir. Ama öncelikli olarak ahlaki restorasyona ihtiyaç var.” Dedi.
GÜNAL: KANUN ÇARE OLMAZ, AHLAKİ RESTORASYON ŞART
Günal, Plan Bütçedeki görüşmelerde birçok kanun ve düzenlemenin görüşüldüğünü ancak meselenin kanun yapılması olmadığını belirterek, bunun takibatının yapılmasının önemli olduğunu kaydetti. MHP Antalya Milletvekili Günal, “Sadece kanun çıkarmak çözüm değil. Bunun takip edilmesi, okulların ona göre düzenlenip denetlenmesi, idarecilerin eğitilmesi ve ailelere sahip çıkılması gerekir. Bir taraftan da ailelerin bilinçlendirilmesiyle sorun çözülebilir. Yoksa kanun yapmak hiçbir şeyi çözmez. Özünde eğitimdir, sonrasında da denetimdir bu işin temeli.” teşhisinde bulundu.
“Polisin bırakın bir bonzai suçlusunu, bir teröristi yakaladığı zaman bile bir süre sonra salıvertiliyor” diyen Günal, uyuşturucu satışı, dağıtımı, ve kullanımı ile ilgili cezaların yetersizliğine de dikkat çekti. Günal şunları söyledi: “Bunun temeli, eğitimdir, denetimdir. Uyuşturucu sorunu, yasal düzenleme boşluğundan kaynaklanmıyor. Uyuşturucuyla mücadele ile ilgili şu ana kadar birçok kanun ve düzenlemeler yapıldı. Ama önemli olan mücadeleyi sürdürebilmek. Bir taraftan da ahlaki restorasyonu gerçekleştirip, çocuklarımızı kötülüklerden korumak.”
ŞEKER: İKTİDAR, BONZAİYE NEDEN İNTERNET YASAĞI KOYMUYOR?
Bonzai adlı sentetik uyuşturucu hakkında soru önergesi veren ve açıklamalarda bulunan CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker de, uyuşturucu çeşitlerinin sosyal medya üzerinden rahatlıkla pazarlandığını ve açıkça bonzai reklamının, pazarlığının ve satışının yapıldığını belirterek, internet siteleri ve sosyal medya hesaplarıyla etkili mücadele verilememesine sert tepki gösterdi. TORBA Kanunda uyuşturucu cezaları ile ilgili hiçbir düzenleme olmamasını “Hükümetin önceliklere arasında bonzai yok. Ama muhalefet şunu yaptı diye pek çok internet sitesi kapatılabiliyor.” Diye eleştiren Şeker, “Oysa çocuklarımızın geleceğini karartan bu uyuşturucu ile ilgili TİB, internet sitelerini kapatmıyor. Efendim, bize şikayet gelmedi diyor. Kimden şikayet gelecek? Devletin istihbarat örgütleri var. Ama bu görevlerini yapmıyorlar. Bu durumda aklımıza şu soru geliyor. Bu uyuşturucuyu yurtdışından Türkiye’ye kimler getiriyor ve para kazanıyor. Ve bunlar, kimlerle irtibattalar?” diye sordu.
MHP'Lİ VEKİL ÖZENSOY: İÇİŞLERİ, OKULLARIN BONZAİ GÜVENLİĞİNİ NEDEN SAĞLAMIYOR?
MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy da, evlatlarımızı çürüten ve ölüme götüren Bonzai belası ile ilgili İçişleri ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na sert eleştirilerde bulundu. Özensoy, “Sokaklarda çocuklara torbacılık yaptırdıkları belirtilen satıcıların okul çevrelerini mesken tuttuğunu biliyoruz. İçişleri Bakanlığı, okul çevrelerinde yeterince güvenliği neden sağlamıyor?” diyerek Bakan Ala’yı sorun için aktif çalışma yapmaya çağırdı.
ZARARLARI SAYMAKLA BİTMİYOR
• Mide bulantısı ve kusma
• Hipertansiyon
• Kalp ritmindeki dengesizlikler
• Çevreye Karşı Algılarda Zayıflama
• Kolay Yönlendirilebilme
• Hayal Görme
• Hareket Edememe
• Bilinç Kaybı
• Gözlerde Kızarma
• Anksiyete
• Panik Atak
• Agresif Hareketler
• Konuşma Güçlüğü
• Olayları algılama problemi