"Türkiyenin ilk boğaz köprüsü" Ayvalıkta

"Türkiyenin ilk boğaz köprüsü" Ayvalıkta -Önemli turizm merkezlerinden Ayvalık ile Cunda adası arasında yer alan köprü, İstanbuldaki Boğaziçi Köprüsünün açılmasından 9 yıl önce hizmete girdi -54 metrelik köprüden özellikle yaz ayla
BALIKESİR (A.A) - Zafer Akpınar - Emrah Elmas - Ege Denizi kıyısındaki önemli turizm merkezlerinden Ayvalık ile Cunda adası arasında 1964 yılında kurulan "Türkiyenin ilk boğaz köprüsü"nden, özellikle yaz aylarında yüz binlerce araç geçiyor.
     Kuzey Egenin turizm merkezlerinden Ayvalık, yerli ve yabancı turistlerin yıllardır vazgeçemediği mekanlar arasında yer alıyor.
     Taş evleri, tarihi mekanları, deniz-kum-güneş üçlemesi ve doğasıyla ilçe, özellikle yaz mevsiminde turist akınına uğruyor. İlçe, yaklaşık 12 bin yatak kapasitesiyle yıllık ortalama 1 milyon gecelemeye ulaştı.
     İstanbul, Ankara, Bursa ve Eskişehir gibi büyükşehirlerde yaşayıp yaz aylarında tatil için bölgeye gelenlerin yararlandığı 50 bine yakın yazlık konut bulunan Ayvalıkın en çok bilinen bölgesi ise Cunda adası.
     Bölgeye gelenlerin mutlaka uğradığı, özellikle yaz akşamlarını geçirdiği ada, Edremit Körfezindeki tatilciler ve günübirlik ziyaretçilerle Ayvalıktan daha fazla kişiyi konuk ediyor. Balık restoranları da bulunan turistik adada, yaz akşamlarında adeta adım atacak yer kalmıyor.
     Ayvalık ile ada arasında karayoluyla ulaşım sadece Dolap Boğazındaki Cunda Köprüsünden sağlanıyor. "Türkiyenin ilk boğaz köprüsü" olarak bilinen bu yer, İstanbuldaki Boğaziçi Köprüsünden 9 yıl önce 1964te hizmete girdi.
     Yaz aylarında yüz binlerce aracın geçtiği 54 metre uzunluğundaki köprünün iki yanında bulunan "Türkiyenin ilk boğaz köprüsü" tabelaları, bölgeye ilk kez gelenlerin dikkatini çekiyor. Binlerce kişi, tabelalar önünde hatıra fotoğrafı çektirerek, buradan geçişlerini belgeliyor.
    
     -"Yoğunlukta İstanbuldaki boğaz köprüleriyle yarışıyor"-
    
     Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, AA muhabirine, 1964te köprünün yapılmasının ardından adanın ziyaretçi sayısının arttığını söyledi.
     Köprünün giriş ve çıkışında, geçen araç sayısını hesaplayacak bir sistem bulunmadığını dile getiren Türközen, şöyle konuştu:
     "Kesin sayı vermek çok zor ancak okulların kapanmasıyla adeta İstanbuldaki boğaz köprüleriyle yarışır bir yoğunluğa ulaşıyor. Edremit Körfezinde yaşayan 300 bin kişi var. Bölgede 350 bin de ikinci konut (yazlık) bulunuyor. Yaz aylarında, yazlıklarına gelenler ve tesislerde konaklayanlarla körfez nüfusu 1 milyonu geçiyor. Bu kişilerin önemli bölümü Cundaya mutlaka gelir. Bu durumda ne kadar aracın geçtiğini siz hesaplayın."
    
     Yayıncı: Sedat Gök
14 Mayıs 2013 11:30
DİĞER HABERLER