Türkiye'nin NOTAM'ı geri çekmesi Atina'da 'diplomatik başarı' olarak yorumlandı

ATİNA (CİHAN)- Yunan basın-yayın organları, Türkiye'nin Ege'de 10 ay süreli geniş bir bölgeyi kapsayan tatbikat NOTAM'ını geri çekmesini "Atina'nın diplomatik başarısı" olarak ilk sayfadan duyurdu. Ankara'nın çark etmek zorunda bırakıldığını yazan gazeteler, Atina'nın başta NATO olmak üzere uluslararası kuruluşlar nezdinde yaptığı kararlı, planlı ve sonuç odaklı diplomasi girişimlerinin başarıyı getirdiği yorumunu yaptı.

İlk sayfadan Türkiye'nin iptal NOTAM'ı yayınlamasına yer veren gazeteler, Yunanistan'ın NATO, Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) ve Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yaptığı girişimlerin kararlı, planlı ve sonuç odaklı diplomasi sayesi sayesinde elde edildiğini yazdı.

Türkiye'nin Ege İskiri ve Limni Adaları arasında 2 Mart-31 Aralık 2015 tarihleri arasında gerçek mermilerle tatbikat yapacağına ilişkin Cuma günü yayınladığı A0889/15 sayılı NOTAM'ı iptal etmek zorunda kaldığını yazan Kathimerini gazetesi, Ankara'nın 180 derece dönüşünün Ege'de gerginliği düşürdüğünü kaydetti.

NATO TÜRKİYE'YE BASKI YAPTI

NOTAM iptalinin arka planını diplomatik kaynaklara dayandırarak aktaran Kathimerini, Türk hükümetinin bu kararıyla Ege'de gerginliğin normale dönmesine ve diyaloga katkı yaptığını aktardı.

Türkiye'nin geri adım atmasında benzeri Ege şikayetlerinde çekimser bir tavır takınan NATO'nun bu defa Atina'nın protesto şikayetine olumlu cevap vermesinin etkili olduğu ifade edilen haberlerde, NATO'daki Yunanistan daimi temsilcisinin Genel Sekreter Jens Stoltenberg'e bir dosya verdiği aktarıldı. Dosyada Limni Adası'nın bir kısmını da tatbikat sahası olarak içeren NOTAM'ın Ege'de yeni durumlar ortaya çıkardığı, Ukrayna krizi gibi kritik bir dönemde ittifakın işleyişinin zedelendiği vurgulandı. NATO da Ankara nezdinde gişimde bulunarak geri adım atılmasında rol oynadı.

Türkiye ilk önce dün sabah saatlerinde Limni Adası'nı tatbikat sahasından çıkaran bir düzeltme NOTAM'ı yayınladı. Atina'nın acil itirazı üzerine bu defa Ankara, iptal NOTAM'ı yayınlayarak gerilimi düşürdü.

'GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER'DE YENİ DÖNEM

Bu gelişmeden sonra iki ülke, diplomatik ilişkileri güçlendirme kararı aldı. Dışişleri bakanlıkları, Güven Artırıcı Önlemler (GAÖ) görüşmelerinin çerçevesini güçlendirmeyi hedefleyen yeni bir istişare dönemine başlanmasında mutabık kaldı. Süreci eskiden olduğu gibi Türkiye Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile Yunanistan Dışişleri Bakanlığı yeni Genel Sekreteri Dimitris Paraskevopulos yürütecek. GAÖ istişarelerinde Atina'nın gündeminde "diyalogu sıklıkla yaralayan Ankara'nın devamlı ve tek taraflı girişimlerinin yer alacağı" iddia edildi. Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Toskas, Türkiye'nin Yunanistan'ın ekonomik kriz problemine yoğunlaşmasını ve jeopolitik durumdan yararlanmaya çalıştığını söyledi.

SİYASİ PARTİLER TEK SES

Hükümet Sözcüsü Gavril Sakallaridis, yaptığı açıklamada, "Yıl sonuna kadar Ege'nin büyük bölümünde askeri tatbikat yapılmasını bağlayan NOTAM'ın geri çekilmesi, sonuç alıcı diplomasinin sessizce, tantanasız, kararlı ve planlı şekilde yapıldığını gösterdi." dedi.

Anamuhalefet lideri Antonis Samaras'ın Dış Politika Ulusal Konseyi'nin toplanmasını istediğini hatırlatan Sakallaridis, Samaras'ın NOTAM'a ilişkin bilgiyi siyasi iktidar yerine silahlı kuvvetlerden istemesini ise eleştirdi. Hükümet Sözcüsü, "Bir ay öncesine kadar başbakan olan biri dış politika konularında daha dikkatli olmalıydı." ifadelerini kullandı.

Savunma Bakanı Panayotis Kamenos, Yunanistan Silahlı Kuvvetleri'nin her zaman hazır olduğunu ve "Türk uçaklarının hava sahası ihlallerinde Yunan uçakları tarafından kovalandığını" açıkladı.

Potami Partisi ise "Türkiye'nin kibirli girişimine Yunan hükümeti çok iyi tepki verdi." açıklamasında bulundu. Potami de Dış Politika Ulusal Koney toplantısı çağrısında bulundu.

Yunanistan Komünist Partisi de Türkiye'yi kınadı. Kıbrıs, Ege ve milli egemenlik hakları ihlalleri yaparak gerginlik çıkarmaya çalışmakla suçladı.

Kıbrıs Rum lideri Nikos Anastasiyadis de iptal edilen NOTAM yayını sebebiyle Türkiye'yi yeni koşullar oluşturmaya çalışmakla suçladı.

Türkiye'nin uluslararası tepkileri tahmin edebileceği halde ilk defa 10 ay süre ile Ege'de Yunan adası Limni'nin hava ve kara sahasını da içerecek şekilde tatbikat NOTAM'ı yayınlama riskini neden göze aldığı bilinmiyor. CİHAN
03 Mart 2015 12:05
DİĞER HABERLER