Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Muğla Şubesi tarafından, "Muğla Yöresi Alternatif Enerji Sistemleri ve Kullanımı" konulu panel düzenlendi.
Panelde Türkiye'de yıllık 3 milyar dolar tutarında enerji kaybı yaşandığı belirtilerek, tasarruf konusunda iklim şartlarının müsait olduğu açıklandı. Muğla Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ile TMMOB Makine Mühendisleri Odası tarafından Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde ayrıca güneş enerjisiyle ısıtma ve soğutma sistemlerindeki yenilikler ele alındı.
Panele Ege Üniversitesi'nden (EÜ) katılan Doç. Dr. Necdet Özbalta, Güneş Enerjili Pasif Sistem Uygulamaları Potansiyeli konusunda yaptığı açıklamada Türkiye'nin yıllık enerji kaybıyla ilgili bilgiler verdi. Özbalta, "Son 100 yıllık süreçte, dünyada 475 yıl öncesinin enerjisi kullanıldı. Enerji tasarrufu konusunda değişik sistemler uygulanır. Tasarruf, ille de fazla ampullerin söndürülmesiyle olmaz. Fazla sıcak veya soğukta oturmanın da anlamı yoktur. Isı yalıtımı, enerji tasarrufunun en önemli faktörüdür. Özellikle iç ve dışında ısı yalıtım sistemi kullanılan bir binayla kullanılmayanın harcadığı elektrik miktarında büyük farklar vardır. Türkiye'de yıllık enerji kaybı yıllık 3 milyar dolar tutarında. Bu rakam, 13.2 milyon ton yakıta eşdeğerdir." dedi.
Yine EÜ öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ali Güngör ise "Güneş Enerjisinin Isıl ve Soğutma Uygulamaları Potansiyelinin Değerlendirilmesi" konulu bir sunum yaptı. Güneş enerjisiyle ısıtmanın yanında soğutmada da Muğla'nın iklim şartlarının müsait olduğunu belirten Prof. Dr. Güngör, "Özellikle yaz sezonunda Muğla gibi turizm merkezlerinde enerji harcaması çok fazla oluyor ve sonuçta zaman zaman kesintilere gidiliyor. Otel ve motellerde kullanılan soğutma sistemlerinde güneş enerjisinden faydalanılabilir. Bu, o kadar da yüksek maliyet gerektiren bir sistem değildir." şeklinde konuştu.
Panelde ayrıca Muğla Üniversitesi'nden Prof. Dr. Muhammed Eltez "Temiz Enerji Uygulamalarındaki Son Durum", Dr. Rüştü Eke "Muğla Üniversitesi Yerleşkesindeki PC Uygulamaları", EÜ'den Doç. Dr. Türkan Göksal Özbalta "Güneş Mimarisi ve Uygulama Potansiyeli", Prof. Dr. Aydoğan Özdamar "Rüzgar Enerjisi Uygulamalarında Son Durum", Yrd. Doç. Dr. Mustafa Turhan Çoban "Yakıt Pilleri Teknolojisi ve Geleceği", Güriş firmasından Dr. İsmail Hakkı Karamanderesi ise "Muğla İl Jeotermal Potansiyeli ve Son Gelişmeler" konularında bilgi verdi.
CİHAN