Hükümetin Ar-Ge yatırımlarına getirdiği teşvikler, ilaç firmaları için de Türkiye'yi cazip hale getirmeye başladı.
Fransız ilaç devi Sanofi-aventis, Türkiye'yi bölgesel Ar-Ge merkezi olarak seçti. Şirket, Türkiye'de ilaç araştırma-geliştirme faaliyetlerini Ege Üniversitesi'yle birlikte gerçekleştirecek. İki kurum arasında işbirliği protokolü imzalandı. Firma, daha önce de ortak projeler yürüttüğü üniversiteyle bundan sonra daha fazla Ar-Ge çalışması yapacak. Geçen yıl da Amerikan Pfizer, Hacettepe Üniversitesi ile benzer bir işbirliği anlaşması yapmış, İsviçreli Novartis de İstanbul Üniversitesi bünyesinde bir Ar-Ge merkezi kurma kararı almıştı. Öte yandan yerli ilaç firmaları da son yıllarda büyük Ar-Ge yatırımlarına imza attı.
İki kurum arasındaki işbirliği protokolü, Sanofi-aventis Türkiye Ülke Başkanı Olivier Guillaume, şirketin Türkiye Medikal Direktörü Edibe Taylan, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve Tıp Fakültesi Dekanı Serhat Bor'un katıldığı bir törenle İzmir'de imzalandı. İmza töreniyle eşzamanlı olarak düzenlenen 'Sağlıkta İnovasyon' Zirvesi ile de, Sanofi-aventis ile Ege Üniversitesi arasında yapılan işbirliğinin ilk projesi hayata geçirildi. İmzalanan protokole göre iki kuruluş, klinik araştırma çalışmalarına ek olarak ortak bir bilim platformu da kuracak. Böylece pek çok bilimsel çalışma ortaklaşa yürütülecek.
Diyabet, onkoloji, kardiyoloji ve merkezî sinir sistemi alanlarında da klinik çalışmaların çoğaltılması amaçlanıyor. İlaç keşfinin en önemli adımları arasında yer alan Faz I çalışmaları da bu işbirliğinin ana hedefleri arasında yer alıyor. Bu bağlamda 2011 yılında ikinci Faz I çalışmanın daha hayata geçirilmesi planlanıyor. Anlaşma kapsamında araştırmacılara Sanofi-aventis'in global ağında eğitim ve staj imkânı sağlanması, tıp fakültesi öğrencilerine başarı bursu verilmesi, öğrenci ve akademisyenlere Ar-Ge seminerleri gibi fırsatlar da sunulacak.
İşbirliği anlaşması hakkında bilgi veren Sanofi-aventis Türkiye Ülke Başkanı Olivier Guillaume, "Attığımız adımın, Türkiye'nin Ar-Ge alanında dünya çapında önemli bir oyuncu olmasında bir dönüm noktası olacağına bütün kalbimle inanıyorum. Türkiye'nin, tıp mesleğinde yüksek vasıflara sahip insan kaynakları ve deneyimli bilim adamları nedeniyle bu yeri hak ettiğini düşünüyorum. Birlikte çalışarak bilimsel kuruluşlar ile ilaç sektörü arasındaki işbirliğinde yeni temeller atabiliriz." diye konuştu.
Sanofi-aventis, Ege Üniversitesi'nde 2004 yılından bu yana, ortopedi, onkoloji, endokrinoloji ve diyabet alanlarında faaliyet vermek üzere 4 klinik araştırma odası kurmuştu. Bu yıl bu odalara bir tane daha eklenmesi planlanıyor. Sanofi-aventis Türkiye ilaç sektöründeki Ar-Ge yatırımlarının yüzde 25'ini tek başına gerçekleştiriyor. Dünya genelinde yıllık 900 milyar dolarlık ciro elde eden ilaç şirketleri, bunun yaklaşık 90 milyar dolarını Ar-Ge çalışmalarına ayırıyor. Türkiye'de halen toplam 788 klinik araştırma sürdürülüyor. 2009 yılında bu amaçla 46 milyon dolarlık yatırım yapıldı.
Lüleburgaz'a Ar-Ge yatırımı
Sanofi-aventis, bünyesinde bulunan Lüleburgaz'daki Zentiva üretim tesislerini de Türkiye'nin sayılı ilaç Ar-Ge merkezlerinden biri haline getirdi. Zentiva, Sanayi Bakanlığı tarafından kabul gören 87 firmadan biri oldu.