2014 yılından itibaren Türkiye'den 110 bin euro bedel ile balonla uzay seyahati gerçekleştirecek. İspanyol Zero2infinity şirketinin “Bloon” projesi olan 6 saatlik uzay yolculuğunun Türkiye'de uygulanacağı yer ise Konya olacak.
Projeyi Tükiye'de getirecek olan VİP Turizm Üst Yöneticisi (CEO) Ceylan Pirinçcioğlu, İspanyol Zero2infinity şirketinin “Bloon” projesini Türkiye'de uygulayacaklarını söyledi.
Pirinçcioğlu, uzaya seyahat etmenin kendisinin de bir çocukluk hayali olduğunu ifade ederek, bu hayalini “Bloon” projesi ile gerçekleştirecek olmaktan dolayı büyük heyecan duyduğunu belirtti.
Bugüne kadar büyük devletlerin özel kişileri yollaması nedeniyle sadece belli bir azınlığa ait olan uzay seyahatini, 2014 yılında gerçekleştirecekleri proje ile geniş kitlelere açacaklarını kaydeden Pirinçcioğlu, “Bloon ile seyahat edecek konuklar, dünya ve evrenin buluştuğu noktada güneşin ve yıldızların gece ve gündüz parladığını kendi gözleriyle görecekler” dedi.
İNSANLI DENEME UÇUŞLARI 2013'TE
Projenin Türkiye'de nasıl uygulanacağına ilişkin bilgi veren Pirinçcioğlu, “Şu anda insansız deneme uçuşları gerçekleştiriliyor. 2013 yılında insanlı deneme uçuşları yapılacak. Gerekli testler yapıldıktan ve onaylar alındıktan sonra 2014 yılında ilk ticari uçuş gerçekleştirilecek” diye konuştu. Ticari uçuşların başladığı ilk yılda 400 kişiyi uzaya götürmeyi hedeflediklerini belirten Pirinçcioğlu, “Uzay uçuşları için Mevlana'nın 'Ne olursan ol yine de gel' felsefesinden yola çıkarak, dünyanın her yerinden insanı uzaya çıkmak için Konya'ya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
Uzay seyahatinin nasıl olacağına ilişkin bilgi veren Pirinçcioğlu, şunları kaydetti:
“Balonla uzay turu 360 derece dünya manzaralı kapsülün içinde gerçekleşiyor. Kapsül içerisinde dünyaca ünlü şeflerin yemek menüsü olacak. Kapsülün dışına reklam alınabilecek. Yolculuk 2 saat kalkış, 2 saat seyir, 2 saat de iniş olmak üzere toplam 6 saatten oluşacak. Aşağı iniş bir noktaya kadar balonla yapıldıktan sonra paraşütle devam edecek. Bu deneyimin bedeli 110 bin avro. Şu anda uçuş için ön rezervasyonları topluyoruz. 10 bin avro ön ödeme alıyoruz. 2013'de toplam bedelin yüzde 50'sini talep edeceğiz. 2014 yılında da hareket tarihi belirlendikten sonra paranın geri kalan kısmını temin edeceğiz.”
Zero2infinity'nin kurucusu ve üst yöneticisi (CEO) Jose Mariano Lopez-Urdiales de astrofizikçi olan babası nedeniyle çocukluğundan beri roketler, teleskoplar ve balonlarla iç içe yaşadığını, bunun çok büyük bir zevk olduğunu ve bu zevki herkese tattırmak istediği için böyle bir projeye imza attığını söyledi.
Balonla uzaya uçmanın 9 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade eden Urdiales, “Bloon'un içindeyken gezegen ile bir bütün oluyoruz. Sunduğumuz uçuş deneyiminin, insanların uçuş deneyiminden beklentileri konusunda yeni bir kapı açacağına kesinlikle inanıyorum” dedi.
Urdiales, Bloon'un tasarlandığı günden itibaren özel seyahat amacı taşıyan ilk sistem olduğuna da dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Bloon ile neden seyir için 36 kilometre yükseklik seçtik. Çünkü, bu irtifa en güzel manzara imkanını sunduğu için seçildi. Uzman pilotların eşlik ettiği seyahat sırasında, konuklar, yakın uzay olarak adlandırılan atmosferin, ince ve parlak mavi göründüğü sınırda mucizeye tanıklık edecekler.”
Proje için 20 milyar avro harcadıklarını vurgulayan Urdiales, Bloon için her türlü güvenlik önlemini aldıklarını, balonu uçurmak için helyum gazı kullandıklarını, bunun patlama riski olmadığı ve doğaya zararı bulunmadığının da altını çizdi.
AA