Irak’ta dün yapılan 11.28 milyar dolarlık 75 bin konut ihalesini Türk müteahhitleri kazandı.
Irak’ın Sadr Bölgesi’nde 600 bin kişilik kentin yapımı için 5 şirket çatısı altında Türk Grubu İş Ortaklığı’nı kuran 6 müteahhit, Türkiye’nin 1 yılda gerçekleştirdiği yurtdışı taahhüt işinin yarısını tek bir proje ile gerçekleştirecek.
IRAK’ta Bağdat yakınların kurulacak olan Yeni Sadr Kenti’nin ihalesini Türk müteahhitleri kazandı. Irak merkezi hükümetince karşılanacak 11.28 milyar dolarlık büyüklüğü ile dünyanın sayılı projelerinden olacak Yeni Sadr Kenti için 6 Türk müteahhiti bir araya geldi. Koçoğlu Tarmaş, Kur İnşaat, Kazova, Ulusol-İşkaya olarak 5 eşit ortaklı Türk Şirketler Grubu’nu kuran 6 müteahhit, dünyanın değişik ülkelerinden onlarca grubun ilgilendiği ihaleyi kazanan taraf oldu.
52 firmadan 13’ü yeterli
Bağdat Belediye Başkanlığı’nda dün yapılan ihale ile Bağdat’ın Sadr Bölgesindeki yaklaşık 500-600 bin kişilik bir nufüs için modern bir şehir yapımı acile yerleşime açılması planlanıyor. Toplam 75 bin konutluk modern bir şehrin kurulmasının planlanan ve finansmani Irak merkezi hükümetince karşılanacak olan proje ile dünyanın çeşitli ülkelerinden 52 grup başvurdu. Ancak bu gruplardan sadece 13 tanesi yeterlilik alabildi.
İhalede sadece 4 firma çalıştı
Ancak ihaleye ikisi İran’dan, biri Tayland-Irak ortaklığı olmak üzere seçilen 4 firmadan biri de Türk Şirketler Grubu oldu. Çok sayıda firmanın ilgi gösterdiği bu ihalede sadece 4 firmanın yarışması projenin büyüklüğü ve zorluğu etkili oldu. Konutun yanı sıra sosyal tesisler, camiler, okullar gibi bir kentte olması gereken pek çok binanın yapımını içeren proje için Türk Şirketler Grubu, 3 ay boyunca yoğun bir çalışmanın sonucunda teklifini yetiştirebildi.
Proje için 30 mimar çalıştı
Yeni Sadr Kenti’nin projesi için Yüksek Mimar Necdet Kırhan Yazıcı’nın başında olduğu NKY Mimarlık’a bağlı 30 mimar çalıştı. Projenin etkinliği kadar Türk Şirketler Grubu’nun sunduğu teklif de etkili oldu. İranlı Arkanayd’ın 11.5 milyar dolar, Tayland’lı MTV ile Iraklı Mivan ortaklığının 14.3 milyar dolar, İranlı Dasht Shayan Tosee ile Kaysun ortaklığının da 17.9 milyar dolar teklif ettiği proje için Türk şirketler Grubu’nun 11 milyar 285 milyon dolar teklif vermesi yarışı kazanmalarının bir nedeni oldu.
47.5 ayda teslim edilecek
İhale şartnamesine göre, bu dev projeyi üstnenen Türk Şirketler Grubu, 75 bin konutu içeren dev projeyi 47.5 ayda (yaklaşık 4 yıl) teslim etmesi gerekiyor. Halen 5 milyar dolarlık ödeneğinin hazır olduğu açıklanan projeye başlamak için gerekli onayın çıkmasını bekliyor ve arsanın tahsis edilmesini bekliyor. Irak hükümetinin kesin kararını ise 10 gün içinde açıklaması bekleniyor.
Türk Şirketler Grubu’nda kimler var
Tarmaş Ltd.: Özlem Sevilmiş
Koçoğlu İnşaat: Şükrü Koçoğlu
Kur İnşaat: Kemal Tankal
Kazova İnşaat: Mustafa Demir
Ulubol Ltd: Murat Elibol / İşkaya A.Ş: Yusuf Kaya
Yüzlerce firmanın bir yılda yaptığı büyüklükte bir iş
YAPILAN değerlendirmelere göre, Hintli ve Çinli şirketlerin projelerini yetiştirememeleri de Türk müteahhitlerin, ihaleyi bu fiyata almalarında etkili oldu. Aksi durumda 11.2 milyar dolarlık fiyatın çok daha aşağı inmesinin gündeme geleceği söylenirken, 11.2 milyar dolarlık rakam sadece Türk müteahhitleri açısından değil, dünya taahhüt sektörü açısından büyük bir rakam olarak kabul ediliyor. Türk inşaat şirketlerinin yurtdışında üstlendikleri yıllık 20-22 milyar dolarlık taahhüt tutarı ile de karşılaştırınca projenin büyüklüğü ortaya çıkıyor. İhalenin ardından, “Yüzlerce Türk firmasının bir yılda üstlendiği iş, bir tek projeyle üstlenildi. Türk firmalarının yurtdışında tek kalemde aldıkları en büyük proje” yorumu yapıldı.
22 bin kişi çalışacak 7 bini Türkiye’den gidecek
YAPILAN fizibiliteye göre, Sadr Kenti projesinin yapım işinde çalışacak 22 bin kişiden, 7 bin işçi ve teknik elemanın çalışacak. Ayrıca 7-8 milyar dolarlık inşaat malzemesi, çimento, makine ve teçhizat ile 200 civarında inşaat, mekanik ve elektrik tesisatı alt yüklenicisi, lojistik ensturumanlar ile Beton Santralleri, Tünel Kalıplar, çeşitli inşaat makinelerinin temin edilmesi gündeme gelecek. Bu açıdan yeni Sadr Kenti Projesi, sadece 6 Türk firması açısından değil, bu firmalarla çalışabilecek diğer firmalar açısından da büyük önem taşıyor.
Sadr Bölgesi’ne Trabzon kadar bir kent kurulacak
IRAK’ın başkenti Bağdat’ta Şii nüfusun ve Şii lider Mukteda el Sadr’ın bölgesi olarak bilinen Sadr’da, savaşın izlerini silecek olan proje Trabzon büyüklüğünde bir kentin yeniden kurulması anlamına geliyor. Yaklaşık 600 bin kişinin yaşaması planlanan Sadr için ayrılan 11.2 milyar dolar ise, 4-5 tane boğaz köprüsünün maliyetine denk düşüyor.
HÜRRİYET