Türklerin Almanya serüveni 'Göçün Hikayesi' ile belgeselleşecek

Türklerin 55 yıllık Almanya serüveni Türkçe-Almanca "Göçün Hikayesi Belgeseli" ile belgeselleşecek. Yedi bölümden oluşacak belgesel için usta yönetmen Nebil Özgentürk kolları sıvadı.

Birinci kuşağın hikayelerinden yeni kuşakların yaşam tarzına, başarı hikayelerinden başarısızlık ve hüzün hikayelerine her renge yer vermek istediklerini bildiren Özgentürk, hikayesi, fotoğraf ve görüntüsü olanların kendilerine ulaşmasını rica ediyor.

Usta yapımcı ve belgeselci Nebil Özgentürk, çekimleri bir yılda tamamlanacak olan belgeseli Köln'de düzenlenen basın toplantısı ile STK temsilcileri ve kamuoyuna tanıttı.

CHP Köln Derneği'ndeki toplantıda ilk konuşmayı, belgeselin sponsorlarından olan dernek başkanı ve işadamı Günay Çapan yaptı.

Belgeselin siyasetin tamamen dışında, herkesi kapsayacak bir belgesel olacağını vurgulayan Çapan, DİTİB'den Alevi Kültür Merkezi'ne, oradan Avrupa Trabzonlular Federasyonu'na çok sayıda STK temsilcisinin burda olduğuna dikkat çekti.

Çapan, "CHP Köln Derneği olarak böyle bir sosyal sorumluluk projesi hazırladık. Bu proje siyasi amaç gütmeden, toplumun her kesimini kucaklayan bir projedir. Anadolu'nun dört bir yanından geldik ve şuanda biz burada varız. Hakim, savcı, polisimiz var, işadamlarımız var. 60 kuşağından bugüne Almanya'ya yerleşmiş tüm Türkiye kökenlileri bu proje buluşturacak. Onların hikayesi, Nebil Özgentürk markasıyla 7 bölümlük belgeselde toplanacak." dedi.

"Bu projenin oyuncuları 60'lı, 70'li yıllarda gelen büyüklerimizdir." diyen Çapan, "Proje hepimizin gelecek nesillerimize bırakacağımız bir eser olacak. Bu belgeselin oyuncularını arıyoruz, sizlerin katkılarıyla onları onlara ulaşmak istiyoruz." dedi.

"HİKAYESİ, FOTOĞRAFI OLANLAR BİZE ULAŞSIN"

Burada konuşan yönetmen Nebil Özgentürk ise Fransa'daki terör saldırılarını kınayarak başladığı konuşmasında, "Umarım belgelelimiz zalimlere bir cümle ders olur." dedi.

"Bu belgeselin bütün insanlığa minicik bir armağan olsun istiyoruz. diyen Özgentürk, "Bu belgesel 1961 yılında özel bir yasayla buraya gelen birinci kuşağın ve bugünlere uzanan gencecik insanların hikayelerini bir potada eritsin istiyoruz. İnsanlığın ortak düşü kardeşce bir arada yaşamak barış ve kardeşlik içinde her renkten hikayenin olduğu bir belgesel olsun istiyoruz." şeklinde konuştu.

Bu toplantının belgeselin ilk günü sayılabileceğini kaydeden Özgentürk, "Belgeselin yolcuğunu ben de bilmiyorum, Aralık 2016'yı tam kestiremiyorum. Eminim ki; muhteşem şeyler çıkacak. Çünkü her köşe başında muhteşem hatıra ve öyküler var. Biz onların peşine düşeceğiz. Hamburg'dan Bremene, Münih'ten Berlin'e kadar herkes duysun ve bak kardeşim böyle bir hikaye var, böyle bir sorun var, böyle bir belge, fotoğraf var desinler." diye konuştu.

HER RENKTEN İNSAN VE HATIRA OLSUN İSTİYORUZ

Şimdiye kadar örneğin Berlin Filarmoni Orkestrası'nın kemanlarını üreten Ahmet Bey'le tanışma fırsatı bulduklarını aktaran Özgentürk, "İstiyorum ki içinde hüzün de, kırgınlık ve acı da olan insan hikayeleri de aktaralım. '55 Yılın 55 Hatırası' olabilir mesela başlığımız. Hem tarihini, hem gerçek öyküleri aktaralım istiyoruz. Hem Alman, hem Türk televizyonlarında yayınlanmasını istiyoruz. Yedi bölüm boyunca herkesin hikayesini, beklediğini karşılasın istiyoruz. Alevisi de, Sünnisi de, işçisi de sinemacısı da olsun istiyoruz. Hem DVD, hem kitap olsun istiyoruz." dedi.

Özgentürk, ilk bölümlerde birinci neslin hikayesi, sonraki bölümlerde ise başarı ve başarısızlık hikayeleri, sevinç ve hüzünleri işleyeceklerinin kaydetti. Özgentürk, "Siyaset dışı ama her kesimden insanı anlatan bir belgesel olsun istiyoruz. Tüm dostlarımızdan insani ve hatıra desteği bekliyoruz. Her biri birer saatlik yedi bölüm düşünüyoruz ama, çok güzel şeyler çıkarsa iki bölüm daha arttırabiliriz." ifadelerini kullandı.

Özgentürk, sanatçı Tarkan, futbolcu Mesut Özil, sinemacı Fatih Akın gibi nice başarı hikayeleri olduğunu hatırlattı. CİHAN
17 Kasım 2015 16:15
DİĞER HABERLER