Türkmenistan'da Uluslararası Sağlık Konferansı düzenlendi

Türkmenistan'da Uluslararası Sağlık Konferansı düzenlendi
Dünyanın sağlık sorunları ve bununla ilgili gelecekte atılacka adımlar Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta ele alınıyor. Bugün başlayan ve 3 gün devam edecek konferansa, 30'un üzerinde ülkeden sağlık uzmanları, bilim adamları ve çok sayıda davetli katılıyor.

Türkmenistan'ın Sağlık Devlet Programı'nın 20.yıldönümü dolayısıyla Türkmenistan hükümeti ile Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) ortaklaşa düzenlediği konferansın açılış törenine, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov da katıldı. Konferansa, DSÖ Genel Sekreteri Margaret Chan, DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Zsuzsanna Jakab, DSÖ Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi (TKÇS) Sekretaryası Başkanı Vera da Costa e Silva'nın yanı sıra dünyanın çeşitli bölgesinden sağlık uzmanları iştirak etti. Letonya, Litvanya ve Belarus'un bakan, Rusya, Kırgızistan, Ermenistan ve Kazakistan'ın bakan yardımcısı düzeyinde temsil edildiği konferansta, ülkelerde sağlık sektöründe yapılan çalışmalar değerlendirildi.

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Berdimuhamedov, Türkmenistan'da sağlık sisteminin uluslararası standartlara çıkartılması için ciddi yatırımların yapıldığını kaydetti. Sağlık sektöründe uluslararası kurumlar ile işbirliği yaptıklarını kaydeden Berdimuhamedov, öncelikli hedeflerinin Türkmen halkının sağlı seviyesinin yükseltilmesi olduğunu söyledi. Bunun için her türlü imkanları seferber ettiklerini söyleyen Türkmen lider, sigara ile mücadelede de kararlı bir duruş içerisinde olduklarını belirtti. 2000 yılından beri tütün ürünlerinin kullanımının belli bir ölçüde yasaklandığını söyleyen Berdimuhamedov, sigara kullanımını kısıtlamaya yönelik geniş tedbirler içeren yeni düzenlemeler yapıldığını belirtti. Türkmen lider, bu alandaki çalışmalarının uluslararası sağlık kurumları tarafından takdir edildiğini ifade etti.

BERDİMUHAMEDOV'A SİGARA İLE MÜCADELEDE TEBRİK PLAKETİ

Konferansa katılan DSÖ Genel Sekreteri Margaret Chan, Türkmenistan'ın sağlık alanındaki başarılarının uluslararası toplum tarafından takdir gördüğünü kaydetti. Özellikle son yıllarda dünya genelinde birçok hastalıklara karşı etkin mücadele devam ederken, Türkmenistan'ın bu alanda önemli çalışmalarının olduğunu söyleyen Chan, tütün kullanımının en az düzeye indirilmesi konusunda Türkmen hükümetinin örnek bir tutum sergilediğini belirtti. DSÖ Genel Sekreteri Chan, Avrupa bölgesinde dumansız hava sahasının oluşturulması yönünde verdiği destekten dolayı Gurbanguli Berdimuhamedov'u tebrik plaketi ile ödüllendirme kararı aldıklarını hatırlattı. Chan, Berdimuhamedov'a plaketini takdim etti.

DSÖ Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi (TKÇS) Sekretaryası Başkanı Vera da Costa e Silva ise konuşmasında, Türkmenistan'ın sigara ile mücedelede büyük başarı kazandığını belirterek, ülke nüfusunun yüzde 8'nin sigara içtiğini belirtti. Vera de Costa, bu oranın Avrupa bölgesinde en düşük oran olduğuna dikkat çekerek, gelecekte bu rakamın yüzde 5'e kadar düşmesini umut ettiklerini kaydetti.
Konferans kapsamında Devlet Başkanı Berdimuhamedov, DSÖ Genel Sekreteri Margaret Chan ve DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Zsuzsanna Jakab'ı Tarafsızlık Nişanı ile ödüllendirdi. CİHAN
21 Temmuz 2015 11:38
DİĞER HABERLER