Turunçgili don vurdu, üretici perişan oldu

Türkiye'nin yıllık 3.5 milyon tonluk turunçgil rekoltesinin yüzde 24'nün üretildiği Adana'da yılbaşından itibaren hava sıcaklığının eksi 6 dereceye kadar düşmesi nedeniyle turunçgil bahçeleri büyük zarar gördü. Rusya ile yaşanan uçak krizi, Irak'taki iç karışıklıklar nedeniyle en büyük ihracat pazarlarını büyük ölçüde kaybeden Adanalı üreticiler, bir darbe de dondurucu soğuklardan yedi.

Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) Başkanı Rifat Karabucak, don kırıcı pervanesi olan üreticilerin bahçelerindeki narenciyeyi kurtarmak için yüzlerce litre mazot tükettiğini, bu imkanı olmayan üreticilerin ise meyvelerin zarar görmesini engelleyemediğini söyledi. Karabucak, turunçgil üreticilerinin kredi borçlarının ertelenmesi ve dekar başına doğrudan destek verilmesi gerektiğini bildirdi.

ADATÜB Başkanı Rifat Karabucak, Rusya'nın portakal ve mandalina ithalatını durdurma kararının 1 Ocak'tan itibaren uygulamaya girdiğini, Irak'taki karışıklıklar nedeniyle Habur Sınır Kapısı'nda iki haftadır sorunlar yaşandığını hatırlattı. Karabucak, "Rusya ve Irak'taki sorunlar nedeniyle turunçgil üreticileri en büyük ihracat pazarlarını büyük ölçüde kaybetti. Aynı günlerde dondurucu soğukların etkisi altına giren Adana'da hava sıcaklığı eksi 6 dereceye kadar düştü. Don kırıcı rüzgar pervaneleri bulunmayan bahçelerde meyveler maalesef dalında yandı. Pervane olan bahçelerde de jeneratör kullanıldığı için mazot tüketimi maliyetleri büyük oranda arttırdı." dedi.

DEKAR BAŞINA DOĞRUDAN DESTEK GEREKLİ
Türkiye'nin sınır ihlali yapan Rus uçağını düşürülmesiyle bu ülkenin ekonomik yaptırımlarından en çok turunçgil üreticilerinin olumsuz etkilendiğini, bu konuda Ankara'ya heyet olarak gidip, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'ten destek istediklerini aktaran ADATÜB Başkanı Rifat Karabucak, don darbesinin ardından turunçgil üreticilerinin taleplerinin ivedilik taşıdığını kaydetti.

Rifat Karabucak, "Sayın Bakanımız ile görüşmemizde Rusya ambargosu nedeniyle üreticilerin bahçelerine budama, gübreleme, ilaçlama gibi faaliyetleri yapamayacağını ve bankalara olan borçlarını ödeyemez hale geleceğini dile getirmiştik. Bu mağduriyetin ihracatçıya verilen desteklerle giderilemeyeceğini, 2016'da bir defaya mahsus olmak üzere, turunçgil üreticilerine, dekar başına doğrudan destek verilmesini talep etmiştik. Olumsuz hava şartları maalesef zor durumdaki üreticileri tamamen perişan etmiştir. Kredi borçlarının ertelenmesi ve dekar başına destek verilmesi turunçgil üreticileri için gerekli olmuştur." diye konuştu.
CİHAN
05 Ocak 2016 10:15
DİĞER HABERLER