Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü geçen yıldan, bu güne kadar yürütülen ''Turunçgillerde Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY)'' projesi kapsamında ilk dönemde 57 ürüne ve 49 üreticiye sertifikaları verildi.
İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, İskenderun ilçesi Höyük köyünde düzenlenen sertifika törenine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, İlçe Müdürü Osman Hatlar, Şube Müdürü Mehmet Andiç, proje yürütücüsü Mühendis Mustafa Dönmez ve İskenderun, Dörtyol ve Erzin ilçe müdürlüklerinden teknik elemanlar ile üreticiler katıldığı belirtildi.
İl Müdürü Zabun törende yaptığı konuşmada, Hatay tarımını kalkındırmak ve üreticilerin gelir seviyelerini arttırmak için çalıştıklarını, projenin il bazında 3 ilçede 21 köyde, 226 çiftçiye ait 11 bin 579 dekar alanda çalışma yapıldığını kaydetti.
Projenin tüm turunçgil üreticilerini kapsaması için gerekli çalışmaların yapıldığını belirten Zabun, özellikle hayata geçirilen Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı'nın hedeflerini en iyi şekilde gerçekleştirmek istediklerini, projenin genişlemesi için üreticilerin birlik içinde örgütlü olmaları gerektiğini belirtti.
İlçe Müdürü Hatlar ise, projenin İskenderun'da başarılı bir şekilde yürütüldüğünü, 8 köyde, 78 çiftçiye ait 2 bin 836 dekar alanda çalışma yapıldığını, projenin tüm turunçgil üreticilerini kapsaması için gerekli çalışmaların yapıldığını ve tüm üreticilerin de bu projeye destek vermelerini istedi.
Zabun, açıklamasında şunlara yer verdi:
''2010 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı talimatları doğrultusunda ''Turunçgillerde Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi'' olarak sağlıklı ürün ve güvenilir gıda üretimi hedefi ile çalışmaları başlanmıştı. Proje Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planında ''İlde mavi bayraklı narenciye bahçelerinin alanının 250 hektara çıkarılması'' şeklinde tanımlanan hedef doğrultusunda yürütülmekte, ayrıca yine planda ''Bitkisel Üretimde e-izlenebilirliğin Sağlanması Projesine'' taban oluşturacak şekilde sürdürülmektedir.
Proje kapsamında bu yıl yapılan çalışmalar sonucunda, hasat zamanı yaklaşan ürünlerden pestisit kalıntı miktarını tespit etmek üzere bahçelerden numune alınarak il kontrol laboratuvarında analizi yapılarak, kalıntı tespit edilmeyen ürünlere EKÜY Ürün Sertifikası, üreticisine de EKÜY Üretici Sertifikası verilecek.''
Sağlıklı ürün üreten üreticilere sertifikaları verildikten sonra, projenin yürütüldüğü bahçeye ''Mavi Bayrak'' asılmasının ardından törenin sona erdiği kaydedildi.
AA