"Twitter yasağını esefle karşılıyoruz ve bu kararın bir an evvel geri alınması gerektiğine inanıyoruz”
- TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Twitter yasağını esefle karşıladıklarını söyledi
- "Bu kararın bir an evvel geri alınması gerektiğine iş dünyası olarak inanıyoruz”
- Meral, ifade özgürlüğünün sınırlanmasının insanları meydanlara itebileceği uyarısında bulundu.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, dün yasaklanan Twitter erişimi ile ilgili, "Twitter yasağını esefle karşılıyoruz ve bu kararın bir an evvel geri alınması gerektiğine iş dünyası olarak inanıyoruz” dedi.
Anadolu İşadamları Federasyonu (ANFED)’nun düzenlediği ‘Son Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisi’ konulu konferansa katılan TUSKON Başkanı Rızanur Meral çıkışta basın mensuplarının sorularını cevapladı. Twitter’ın yasaklanmasının ardından iş dünyasından tepkilerin çığ gibi yükseldiğini, TUSKON’un bu durumu nasıl değerlendirdiğini sorusu üzerine TUSKON Başkanı Meral, şu karşılığı verdi:
"Devir bilgi teknolojileri devri. Bilgiye sahip olan bilgiyi paylaşan öne geçiyor. İfade özgürlüğü de bir ülkenin öne geçmesinin en önemli ön şartlarından bir tanesi. Twitter’ın kapanması hem bu noktalardaki gelişimini engeller artı susan toplumlar en tehlikeli toplumlardır. İnsanlar burada duygularını düşüncelerini paylaşarak bir yerde deşarj oluyorlar ve ifade özgürlüğünü doya doya yaşıyorlar. Bunları kıstığınız zaman bu insanlar bu ifadeleri farklı yerlerde dile getirmek ihtiyacını hissedecekler. Bunun ardında ne tür bir mantığın yattığını bilmiyorum. Yani insanlara çıkın fikirlerinizi meydanlarda anlatın mı demek istiyorlar bilemiyoruz. Bir de bu özellikle daha fazla demokrasi daha fazla insan hakları daha fazla hukuk, daha fazla Avrupa Birliği'ne yaklaşma reformlarıyla seçmenlerinden oy isteyen bir parti tarafından bu kararın alınmış olması seçmenlerini çok büyük bir hayal kırıklığına uğrattı. Bizler muhasır medeniyetler seviyesine çıkacağız, Avrupa ve Batı normlarında bir demokrasiye sahip olacağız diye umut beslerken bakıyoruz ki demokrasimiz serbest bir düşüşle dünyadaki en baskıcı rejimlere doğru hızla yaklaşıyoruz. Bu tarzda bu yöntemde Türkiye’nin ekonomik hedeflerini tutturması mümkün değil. O yüzden biz bu kararı son derece esefle karşılıyoruz ve bu kararı en kısa sürede geri alınmasını gerektiğini iş dünyası olarak düşünüyoruz."
"Başbakan Erdoğan Türkçe Olimpiyatları için stat vermeyeceğiz. Türkiye’ye evrensel hizmet eden bu organizasyon karşısında Başbakan’ın bu tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine de Meral, "Şimdi bakın bir yerde Fethullah Gülen Hocaefendi herkesin kendi dilinde konuşma ve eğitim alma özgürlüğü vardır diyor. Bir tarafta Türkçe’nin dünya dili olmasına vesile olan ve halkın bağrından koparak devletten bir kuruş bile alınmadan yapılan Türkçe Olimpiyatları'na karşı çıkılıyor. Dünyada Türkçe’nin en güçlü yayılma ortamı olan Türk okullarının kapatılması için büyük bir kampanya başlatılıyor. Bu aradaki iki görüş arasındaki farkı seyircilerimize bırakıyorum." yorumunu yaptı.
"Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s 10 Türk bankasını izlemeye aldı. Acaba Türk Bankacılık sisteminde alarm veren bur durum mu var?" sorusu üzerine TUSKON Başkanı, şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye’de alarm veren çok şey var. Türkiye’nin demokratik sistemi komple devlet alarm veriyor şuan da. Bunu herkes söylüyor yurt içinde yurt dışında herkes söylüyor ama bunun çok kaale alındığını düşünmüyoruz. Anlaşılıyor ama kısa vadeli çıkarlar uğruna Türkiye feda ediliyor şu anda. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde bu gidişatla Türkiye’yi her türlü sıkıntı bekleyebilir, bu sürpriz olmamalı."
CİHAN