"Tütün Mamullerinin Zararları ve Türkiyedeki Yasal

"Tütün Mamullerinin Zararları ve Türkiyedeki Yasal Düzenlemeler" toplantısı -BEÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tor: -"Annesi hamilelik sırasında sigara içen çocukların, aniden ölme riskleri 2 kat daha fazladır (Fotoğraf
ZONGULDAK (A.A) - Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Tor, "2025 yılında sigara içen kişi sayısının 1,6 milyar kişiye ulaşacağı ve her üç erişkinden birinin ölümünün sigaradan olacağı tahmin ediliyor" dedi.
     Tor, BEÜ Tıp Fakültesi ile Zonguldak Halk Sağlığı İl Müdürlüğünce düzenlenen "Tütün Mamullerinin Zararları ve Türkiyedeki Yasal Düzenlemeler" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, sigara kullanımının dünyanın en önemli ve tehlikeli halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.
     Dünya genelinde 1,25 milyar kişinin sigara içtiğine dikkati çeken Tor, günde yaklaşık 300 kişinin sigaradan dolayı öldüğünü kaydetti.
     Bu ölümlerin yarısına yakınının 35-69 yaş aralığında olduğunu anlatan Tor, gelecek 30 yılda mevcut sigara içme oranlarının devam etmesi halinde gelişmekte olan ülkelerde her yıl 7 milyon kişinin sigaradan kullanımından dolayı hayatını kaybedeceğinin tahmin edildiğini bildirdi.
     Prof. Dr. Tor, anne ve babası sigara içen çocukların astım hastalığına yakalanma riskinin, 1,5 kat, solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskinin ise 2 kat olduğuna vurgu yaparak, "Bu çocuklar yılda 30-80 adete yakın miktarda sigarayı farkında olmadan içmektedirler. Annesi hamilelik sırasında sigara içen çocukların aniden ölme riskleri 2 kat daha fazladır" diye konuştu.
    
     Muhabir: Ferdi Akıllı
     Yayıncı: Murat Paksoy
09 Mayıs 2013 19:10
DİĞER HABERLER