Kapalı mekanlarda tütünsüz nargile içilmesininyasaklanması için kanun taslağının hazır, önümüzdeki günlerde TBMM'ye sunulacak.
Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, halk arasında bitkisel nargile olarak bilinen tütünsüz nargile kullanımının kapalı mekanlarda kullanımına ilişkin yürütülen çalışmaların son aşamaya geldi.
Tütünsüz nargile kullanımının şu anda serbest olduğunu, ancak yakalanması yönünde çalışmaların olduğunu belirten yetkililer, ''Şu anda serbest ama bunun yasaklanması için kanun taslağımız hazır. Önümüzdeki günlerde meclise sunulacak. Her türlü tütün ve tütün mamulünün kapalı mekanlarda kullanımı yasaklanacak'' ifadesine yer verdi.
''TÜTÜNSÜZ NARGİLE DE ZARARLIDIR''
19 Temmuz 2009 tarihi itibarı ile 4207 sayılı tütün mamullerinin zararlarının önlenmesi ve kontrolü hakkında kanun hükümlerinin uygulanmasının ardından, tütün ürünü içermeyen bitkisel nargile Türkiye pazarına girmiş ve nargile tiryakilerinin ve işletmecilerinin tercihi haline gelmişti.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tütün içeren nargilenin sağlık açısından zararlarının iyi bilinmediğini ifade ederek, ''Bu durumda tütün endüstrisi, tütün içermeyen nargilelik ürün üretmeye başladı. Bu ürün, tütün içermediği için tütün kontrolü ile ilgili yasal düzenlemeler tarafından kontrol edilemiyor. Ancak nargilede yakılan ürün, tütün içermese de sağlık açısından zararlıdır'' diye konuştu.
Bu zararların üç başlıkta ele alınabileceğini ifade eden Bilir'in verdiği bilgiye göre, ''İçinde tütün olmasa da bitkisel bir ürün ateş üzerinde yakılıyor ve meydana gelen duman kullanıcı tarafından solunuyor. Yanma sırasında karbonmonoksit, karbondioksit, azotlu bileşikler, hatta katran gibi zehirli ve tahriş edici maddeler oluşabiliyor ve bu maddeler solunum yolu ile vücuda giriyor.
Üretici firma tarafından ürün içinde tütün bulunmadığı ifade edilmekle birlikte, gerçekte tütün olmadığı konusu kesin olmayabiliyor. Çünkü nargile kullanan kişiler, tütün dumanı solumak istedikleri için, tütün içindeki nikotini alma ihtiyacı içinde olduklarından bu ürünü kullanıyor. İçinde tütün, yani nikotin bulunmayan bir ürün kullanıcıyı tatmin etmiyor ve üretim aşamasında tütün içermeyen bu madde içine kullanım sırasında kolaylıkla tütün eklenebiliyor. Gıda ve benzeri tüketim ürünlerinde 'tağşiş' olarak bilinen bu durumun uç noktada kontrolü olanaklı değil. Bu durumda da tütün kullanımına bağlı sakıncalar gündeme geliyor.
Tütünsüz ürünle sunulan nargile kullanımında da nargile kullanımının davranışsal özellikleri devam ediyor. Bu davranışın sürmesi, insanların nargile ve tütün ürünü kullanmalarının sürmesi anlamına geliyor. Zaten nargile kullanan kişilerin büyük bir bölümü, aynı zamanda sigara da kullanıyor. Ayrıca nargilenin şişe, hortum, ağızlık gibi bölümleri yeterli şekilde temizlenmezse hijyen açısından sakıncalar doğurabiliyor.''
Prof Dr. Nazmi Bilir, bütün bu nedenlerle tütün içermeyen nargilelik ürünlerinin kullanımının da yasa kapsamına alınması gerektiğine işaret ederek, ''Bunların kapalı yerlerde kullanılması ve 18 yaşından küçüklere sunulması konularında yasaklamalar konulmalı'' dedi.