Levent Harman - Bitlis'in Ahlat ilçesinde düzenlenen ''21. Uluslararası Avrasya Ahlat Kültür Buluşması'', kapsamında Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatının (TÜRKSOY) katkılarıyla 14 ülkeden 16 ressam ilçedeki tarihi mekanları tuvallerine yansıttı.
''14. TÜRKSOY Ressamlar Buluşması'' etkinliği kapsamında Ahlat'a gelerek iki hafta boyunca başta Selçuklu Mezarlığı olmak üzere ilçedeki bir çok tarihi mekanı tuvallerine yansıtan ressamların sergisi, büyük beğeni topladı.
Türk dünyası açısından Anadolu'nun önemli yerleşim birimlerinden biri olan Ahlat'ta, 1993 yılından bu yana gerçekleşen ''Ahlat Kültür Haftası'' etkinlikleri, Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı, Bitlis Eren Üniversitesi işbirliği ve TÜRKSOY'un katkılarıyla ilk kez uluslararası bir boyut kazanarak, ''Uluslararası Avrasya Ahlat Kültür Buluşması'' şenliğine dönüştü. Şenlikler kapsamında TÜRKSOY tarafından 14'üncüsü düzenlenen ressamlar buluşmasına da ev sahipliği yapan Ahlat, 14 ülkeden 16 ressamı buluşturdu.
Şenliklerden iki hafta önce ilçeye gelerek tarihi ve turistik yerleri gezme imkanı bulan ressamlar, Ahlat'la ilgili izlenimlerini de tuvallerine yansıttı. İki hafta sonunda ortaya çıkan 80'i aşkın eser ise düzenlenen sergi ile sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1993 yılında, Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Türkiye'nin katılımıyla kurulan TÜRKSOY'un, Türk cumhuriyetleri ve toplulukları arasında kültürel işbirliğini güçlendirmek, Türk kültürünü araştırmak, geliştirmek, dünyaya tanıtmak ve gelecek kuşaklara aktarmak hedefi doğrultusunda çalıştığını söyledi.
TÜRKSOY'un faaliyetlerinin yalnızca Türk cumhuriyetlerinde olmadığını, dünyanın bir çok ülkesinde çeşitli faaliyetlerde bulunduklarını vurgulayan Purtaş, bu yıl da uluslararası Avrasya Ahlat Kültür Buluşması kapsamında, ressamlar buluşmasını gerçekleştirdiklerini anımsattı.
Purtaş, şenlikler öncesinde ilçeye gelen 14 ülkeden 16 ressamın iki hafta süresince hem Ahlat hakkında bilgi edindiğini ve bunu resimlerine yansıttığını, hem de tecrübe alışverişinde bulunduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ressamlar, ayrıca Ahlat'ın köklü kültürünü de tanıdılar. Buradaki Selçuklu mezarlığını, kümbetlerini, hamamlarını gördüler. Bunun sonucunda da hem kendi kültürlerini, hem de Ahlat'ın kültürünü yansıtan eserler ortaya çıktı. Bu sergi 21 Eylülde Kazakistan'ın başkenti Astana'da da sergilenecek. Çünkü bu tarihte Astana, Türk Bakanlar Konseyinin 29. genel toplantısına ev sahipliği yapacak. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katılacağı bu toplantıda Ahlat buluşmasının eserleri sergilenecek ve bakanlarımız bu eserlerden bir tanesini, TÜRKSOY resim ödülüne layık görecek. Biz bu sergileri sadece Türkiye'de ya da üye ülkelerimizde açmıyoruz, Avrupa ülkelerinde de sergilerimiz açılıyor ve Türk kültürünü tüm dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Bu etkinlikle de tüm dünya Türk dünyası ressamlarının fırçasından Ahlat'ı tanıyacaktır.''
Ressamların, Ahlat'a ve Ahlatlıların ilgisine hayran kaldığını anlatan Purtaş, ''Ressamlarımız, bin yıllık ecdat yadigarı Selçuklu eserlerinden ve mezar taşlarından çok etkilendiklerini söylediler. Eserlerinde de Türklerin tarihi serüvenini, Orta Asya'dan Anadolu'ya göçün hikayesini ve mezar taşlarını çizmişler. Ayrıca farklı ülkelerden ressamlarla bir arada bulunmak da onlar için çok önemli. Bosna Hersek'ten gelen ressamımız yaptığı bir eseri 16 parçaya bölerek tüm ressamlara dağıttı ve 15 yıl sonra bir araya gelerek o eserin bütünleştirilmesini istedi'' dedi.
Bitlis Vali Yardımcısı Sibel Tursun da, Türk ve İslam dünyası açısından çok önemli bir merkez konumunda olan Ahlat'ta ressamların ilçeyi çalıştığını hatırlatarak, ''Türk-İslam kültürüne ait ortak değerlerimizi, yaşanmışlıkları, kültürleri eserlerinde yansıttılar. Sonunda da çok güzel bir sergi ortaya çıktı. Ressamlarımızla görüştüğümde burayı çok sevdiklerini belirttiler ve çok güzel günler geçirdiklerini söylediler. Bu etkinlik ressamlar kadar bizim açımızdan da çok güzel bir buluşma oldu'' diye konuştu.
-MEZAR TAŞLARI, TÜRKİYE'NİN VE ANADOLU'NUN TAPUSU-
14. TÜRKSOY Ressamlar Buluşması'na Türkiye adına katılan Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim İş Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alaybey Karoğlu ise Ahlat'ta çok heyecanlı bir süreçten geçtiklerini ve diğer ressamlarla çok güzel günler geçirdiklerini anlattı.
Karaoğlu, ''Bu buluşmayı son derece anlamlı ve önemli buldum. Sanat hayatımda yaşadığım en anlamlı etkinliklerden bir tanesi. Böyle bir buluşmada arkadaşlarla bir arada olma onurunu yaşadım. Türk dünyasının ve Anadolu'daki Türk kültürünün beşiği olan Ahlat'ta sanatçıların buluşmasını önemsiyorum. Çünkü buradaki mezar taşları adeta Türkiye'nin ve Anadolu'nun tapusu konumundadır'' dedi.
Ahlat'a gelen sanatçıların hepsinin dünya çapında ressamlar olduğuna ve eserlerinde kendi üsluplarını ortaya koyduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Karoğlu, sanatçıların, Ahlat'la ilgili beyinlerinde oluşan görüntüyü kişisel görüş ve düşünceleri çerçevesinde tuvale aktardığını söyledi.
Karoğlu, her sanatçının birikimi, dünya görüşü ve sanat anlayışı doğrultusunda güzel ürünler ortaya çıkardığının altını çizerek, kendisinin de eserlerinde soyut temalara yer verdiğini, ancak buradaki resimlerinde Ahlat'ın mezar taşları, köklü tarihi ve turizm değerlerini yoğun renk armonisiyle tuvale yansıttığını kaydetti.
-AĞAÇ KÖKLERİNDE SELÇUKLU MEZAR TAŞI MOTİFİ-
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden Ressam Nilüfer İnandım da, Ahlat'ta güzel günler geçirdiklerini belirterek, sergi için genel itibarıyla kişisel portrelerini yaptığını ve arka planında Ahlat'a ait motiflere yer verdiğini dile getirdi.
Farklı bir resminde ise ağaçların köklerine Ahlat'taki mezar taşlarının motiflerini işlediğini anlatan İnandım, bu çalışmayı yapmasındaki amacı ise şöyle anlattı:
''Ağaçlar köklerinden yeşerirler. Biz de köklerimizden besleniyoruz. Selçukluların bize geçmişte bıraktığı miras sayesinde bugünlere geldik ve biz onlarla besleniyoruz. Benim yaptığım resim de bunu ifade ediyor. Yaptığım resim, Selçukluların bizi bugünlere getirdiğini ve bu topraklarda hala var olduklarını anlatıyor''
İnandım, iki haftalık süreçte diğer ressamlarla çok iyi bir diyalog kurduklarını ifade ederek, Ahlat'ı kendisi gibi ilk defa görme fırsatı bulan diğer sanatçıların ilçeye hayran kaldığını ve dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığını ziyaret ettiklerinde hayranlıklarını gizleyemediklerini belirtti.
Kazakistanlı Ressam Baktıbek Talkambayev de, eserlerinde Ahlat halkına ümit, aşk ve barış dilediğinde bulunduğuna işaret ederek, Türk Cumhuriyetleri arasında kardeşlik bağının daha da gelişmesi için dua ettiğini söyledi.
45 yıldır resimle ilgilenen ve eserlerini Kur'an-ı Kerim ayetlerinden esinlenerek soyut kavramlarla bütünleştiren 63 yaşındaki Talkambayev'in sergilenen 7 eseri de sergide en fazla ilgi gören resimler arasında yer alıyor.
(LEV-RİN-FFS)25.08.2011 12:32:49