TZD Başkanı: Şeker fabrikaları AVM'lere feda edilmemeli

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, 25 şeker fabrikasının özelleştirilmesi için ihale açıldığını, 5-6 fabrika dışında diğerlerinin kapanacağını belirtti. Yetkin, "Ülke sanayimizin temel direklerinden biri olan şekerpancarı üretimi ve şeker fabrikaları korunmalı, ülkemizin geleceği AVM'lere feda edilmemelidir." dedi.

TZD Genel Başkanı İbrahim Yetkin, yaptığı yazılı açıklamada şeker fabrikalarının ulusal sanayi için önemine dikkat çekti. Halen 25 şeker fabrikasının kamu hisselerinin özelleştirilmesi için ihale süreci başladığını bildiren Yetkin, şunları kaydetti: "İhale süreci sonunda altı grup halinde parça parça satılması planlanan şeker fabrikalarından sadece 5-6 kârlı fabrikaya talep gelmesi, bunlar dışında kalanların ise kapatılması bekleniyor. Çoğunluğu bölgesel ürünlerin değerlendirilmesi ve bölgesel eşitsizliklerin giderilmesi amacıyla kurulmuş bulunan bu fabrikalar ile bunların yan tesisleri olan 5 adet makina, 1 adet elektromekanik, 1 adet tohum işleme, 4 adet alkol fabrikası, 1 adet şeker enstitüsü ve 2 adet tarım işletmesi halen önemli ekonomik ve sosyal işlevlere sahip durumda."

KAPATILMASI DURUMUNDA ŞEKER ÜRETİMİ YÜZDE 40-50 ORANINDA AZALACAK

Yapılan hesaplara göre bu işletmelerin kapatılması durumunda şeker üretiminin yüzde 40-50 oranında azalacağını anlatan TZD Genel Başkanı Yetkin, şöyle devam etti: "Sektörel istihdam yüzde 50-60 oranında azalacak, yan sektörler ve yöresel ekonomilerde ciddi bir gerileme yaşanacak. Bu nedenle son yıllarda özellikle dünya pazarında yer tutmak isteyen şeker pancarı üretebilecek ülkelerde pancar üretimi ve yeni şeker fabrikalarının kurulmasına hız verilmiş bulunuyor. Örneğin Rusya son dört yılda şeker pancarı üretimini yüzde 35, şeker üretimini ise yüzde 50 arttırmış, ithal ettiği 3,4 milyon tonluk ham şekeri işlemek için rafinerilerinin kapasitelerini büyütmüştür. Dünyada gelişmeler böyleyken Türkiye'de tam tersi bir durum gözlenmektedir. Türkiye'de ise son olarak bu yıl alınan bir kararla NBŞ kotası yüzde 10'dan yüzde 25'e çıkarılmış ve Bakanlar Kurulu'na bu kotayı yüzde 50 artırma yetkisi verilmiştir. Bu yetki geçmişte her yıl kullanılmıştır."

ŞEKER FABRİKALARI AVM'LERE FEDA EDİLMEMELİDİR

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı olduklarını anlatan Yetkin, "Eğer bu fabrikalar satılacaksa, özel şirketlere yerine pancar üreticileri kooperatifleri ve işçi sendikalarının katılımıyla oluşturulacak kuruluşlara satılmalı ya da mülkiyeti devlette kalmak üzere kiralanmalıdır. Ülke sanayimizin temel direklerinden biri olan şekerpancarı üretimi ve şeker fabrikaları korunmalı, ülkemizin geleceği AVM'lere feda edilmemelidir." açıklamasında bulundu.
CİHAN
26 Ocak 2016 11:22
DİĞER HABERLER