TZOB, Rusya ambargosuna karşı hükümetten yardım istedi

TZOB, Rusya ambargosuna karşı hükümetten yardım istedi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Rus ambargosu ile sebze ve meyvedeki piyasa fiyatlarının yüzde 40 aşağı düştüğünü ifade etti. Bayraktar, "Üreticimizin bankalara borçları var. Bu borçların geri dönüşümünde problemler yaşanabilir. Hükümetimizden beklentimiz üreticimize bu manada yardımcı olmak. Bu çok önemli çünkü önümüzdeki yıl üreticimizin tarlada kalmasını sağlamamız lazım." dedi.

Rusya'nın Türk tarım ürünlerine ambargo kararına ilişkin birliğin genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen Şemsi Bayraktar, gelinen noktada yaşananların sektörde bir belirsizlik ve beraberinde tedirginlik oluşturduğunu kaydeden Bayraktar, bazı ürünlerde yeterli alıcının olmadığı tüccarın beklemede kaldığı ve ellerindeki ne yapacaklarını bilmedikleri iç piyasada ürün arzının yoğunlaştığını belirtti.

Yaşanan bu durumdan birçok üründen psikolojik olarak ortamın bozulduğu ambargo kararı alınmayan ürünlerinde olumsuz etkilendiği görüldüğünü belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

"Durum bu şekilde devam eder ve sorun çözülmezse ihraç edilmeyen ürünlerin iç piyasaya sunulması nedeniyle üretici fiyatlarında da düşüşler yaşanabilecektir. Bu noktada belirsizliğin giderilmesi ve olumsuz havanın dağıtılması için tedbirlerin hükümetimiz tarafından bir an önce alınması gerekmektedir. Yeni pazarların bulunması elbette bugünden yarına olabilecek bir durum değildir. Bu nedenle öncelik olarak halihazırda ihracat yaptığımız ülkelerle temaslar arttırılarak daha fazla ürün gönderilmesi konusunda çalışmalar yapılmalıdır. Durum bu şekilde devam eder ve sorun çözülmezse ihraç edilmeyen ürünlerin iç piyasaya sunulması nedeniyle üretici fiyatlarında düşüşler yaşanabilecektir."

"ÜRETİCİMİZİ TARLADA TUTMAMIZ LAZIM"

Fiyatların ambargo başlamadan gerilediğine dikkat çeken Bayraktar, şunları söyledi:

"İşte üreticilerimizin zarar görebileceği nokta tamda burasıdır. Zira ne olursa olsun üreticimiz üretimde yani tarlada tutmamız üretimin sürdürebilirliğini sağlamamız bir zorunluluktur. Ambargo kararının 1 Ocak'tan uygulanmaya başlanacağının durulmasına rağmen açıklamanın hemen ardından üretici fiyatlarının düşmeye başlaması manidardır. Hiç kimse bu durumu fırsata ve haksız kazanca dönüştürme gayretine girmesin. Seralarda ürünler hasat olgunluğuna gelmiştir. Ürünlerin toplanma zamanıdır. En büyük endişemizde alınan bu kararın bir takım bir takım çevreler tarafından suiistimal edilmesidir. Limonda ve biberde ambargo kararı olmamasına karşın yaşanan fiyat düşüşleri bu endişelerimizin yersiz olmadığını gösteriyor. Fiyatların düşmesiyle yeterli gelir elde edemeyen üreticimiz borcunu ödeyememe durumu ile karşı karşıya kalacak bir sonraki üretim sezonu için ihtiyaç duyduğunu finansmanı temin edemeyecektir. Bu üretimi olumsuz etkileyebilir. İç piyasada üretici fiyatlarının daha fazla düşmesinin önlenmesi bakımından toplu alım yapılan tüketim yerlerinde alımlar artırılmalıdır. Üreticilerimizin uğradığı maddi kayıplar telafi edilmeli, sorunun orta ve uzun vadede kalıcı çözülmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır."

"TARIM VE GIDADA RUSYA TÜRKİYE'YE DAHA BAĞIMLIDIR"

Rusya'nın meyve ve sebzede Türkiye'nin yerine ikame edebileceği ülke sayısının çok sınırlı olduğunun altını çizen Bayraktar, şunları aktardı:

"Buna karşın Türkiye'nin Rusya'dan aldığı ürünleri başka ülkelere kaydırması çok kolaydır. Örneğin Ukrayna ülkemizin hem tahıl hem de ayçiçeği yağı ihtiyacını Rusya ile benzer koşullarda sağlayabilir. Ukrayna'nın yanı sıra Fransa ve Kazakistan'da önemli bir tahıl ihracatçılarıdır. Romanya, Bulgaristan gibi ülkeler de ayçiçeğinde önemli üretici ülkelerdendir. Bunlardan dolayı özellikle tarım ve gıdada Rusya Türkiye'ye daha bağımlıdır. Meyve sebzede Türkiye'nin yerine koyabileceği Brezilya, Çin, Arjantin, Hindistan gibi ülkeler Rusya'daki tüketim pazarlarına çok uzaktır. Limonu portakalı komşu ülke Türkiye'den almak yerine Brezilya'dan Arjantin'den getirmenin ek maliyet getireceği ortadadır. Fındığı alabileceği ülke yoktur. Türkiye fındık ticaretinin yüzde 75'ini yapmaktadır. Bunu düşünen Rusya limon ve fındığa bir yasaklama getirmemiştir."

"PİYASA FİYATLARI YÜZDE 40 AŞAĞI DÜŞTÜ"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in Rusya ile yaşanan olayların ardından bu ülkeden dönen sebze ve meyve miktarını 160 ton olarak açıkladığını hatırlatan Bayraktar, bunun da 3-4 TIR yüküne denk gelen çok cüzi bir miktar olduğunu söyledi. Ambargonun daha başlamadan piyasada sebze ve meyve fiyatlarının yüzde 40 düştüğünü belirten Bayraktar, şunları dile getirdi:

"160 ton sebze fiyatları yüzde 40 aşağı çekebilir mi? Şu an piyasa fiyatları yüzde 40 aşağı düştü. Bu olayın psikolojik yansımasıdır. Ambargo daha başlamamıştır. Şunu da unutmamak lazım, belki Rusya'nın 1 Ocak'a kadar önemli bir narenciye ihtiyacı vardır. Belki bu süreç içerisinde narenciye alacak ve stoklayacaktır. Piyasaya şu anda tüccar girmiyor. Piyasada büyük bir belirsizlik var. Üretici özellikle hasat dönemine başladığı bazı ürünlerde panik içerisinde ve hızlı bir şekilde malını elden çıkarmaya çalışıyor fakat alıcı yok, fiyatlar hızlı bir şekilde düşüyor. Bunun arz talep dengesi ile alakası yok şu an. Üreticimizin bankalara borçları var. Bu borçların geri dönüşümünde problemler yaşayabilir. Hükümetimizden beklentimiz üreticimize bu manada yardımcı olmak. Bu çok önemli çünkü önümüzdeki yıl üreticimizin tarlada kalmasını sağlamamız lazım."

Bayraktar, konuyla ilgili olarak henüz Başbakan Ahmet Davutoğlu ile herhangi bir temasları olmadığını, ancak randevu talep edebileceklerini söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile yarın bir toplantıda buluşacaklarını aktaran Bayraktar, ayrıca gelecek hafta da ziyaret ederek sunum yapacaklarını kaydetti.
CİHAN
04 Aralık 2015 14:38
DİĞER HABERLER