Üç Termik santral=45 bin ölüm

Avrupa İklim Ağı (CAN Europe), Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) ortaklığıyla yapılan “Kömürün Gerçek Bedeli: Muğla” adlı araştırmanın bulguları kamuoyuyla paylaşıldı.

Yayınlanan araştırma, yıllardır kömürlü termik santrallerin etkilerini birebir yaşayan Muğlalıların ne bedeller ödediğini ve mevcut planlardan vazgeçilmezse daha ne bedeller ödeyeceğini verilerle ortaya koyuyor.

35 YILDA 45 BİN ERKEN ÖLÜM

Araştırmanın bulgularına göre Muğla’daki Yatağan, Yeniköy, Kemerköy termik santrallerinden kaynaklanan hava kirliliği 1983-2017 yılları arasında en az 45 bin erken ölüme sebep oldu.

46 BİN KİŞİ HASTANEDE YATTI

Ayrıca yine hava kirliliğine bağlı kalp-damar ve solunum yolu hastalıkları nedeniyle 46 bin kişinin hastanede yattığı tahmin ediliyor.

Toplantıda sunulan araştırma sonuçlarına göre, Yatağan’da havadaki partikül madde yoğunluğu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün belirlediği yıllık ortalama üst limitin 2015’te dört, 2016’da üç buçuk katı olarak gerçekleşti.

YATAĞAN HALKI ZEHİR SOLUYOR 

Yani Yatağan halkı, 2015 ve 2016 yılları boyunca DSÖ’nün insan sağlığı için aşılmaması gerektiğini belirttiği sınırın kat be kat fazlası zehir soludu.

Çalışma, hava kirliliği ile Muğlalıları hasta eden üç santralin doğayı da yıkıma sürüklediğini ortaya koyuyor.

CİVANIN YARISI AKDENİZ’E DÖKÜLÜYOR 

Sonuçlara göre, halihazırda toplamda bu santrallerden 28 bin kg cıva salınmış ve baca gazı arıtma tesisleri devamlı çalışsa dahi yılda 1100 kg cıva salmaya devam ediyor.

Bu cıvanın yarısı ormanların, tarım alanlarının üzerine ve Akdeniz’e çöküyor.

FİZİKSEL VE ZİHİNSEL GELİŞİM İÇİN CİDDİ RİSK 

İnsanlar ve diğer canlılar için toksik bir ağır metal olan cıva toprakta, tatlı su kaynaklarında, denizde ve dolayısıyla bitki ve hayvanların dokularında birikiyor. Bu toksik ağır metal, besin zinciri aracılığı ile insanlara ulaşıyor; özellikle çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi için ciddi riskler oluşturuyor.

Kronos

02 Kasım 2018 15:46
DİĞER HABERLER