Üç ülkenin akademisyenleri 'yeşil sanayi' için el ele verdi

Türkiye, Almanya ve Slovenya, çevreye duyarlı sanayi amacıyla harekete geçti. Gediz Üniversitesi koordinatörlüğünde AB projesi hazırlandı. Üç ülkeden akademisyenler, geleceğin girişimcisi gençlere çevre bilinci kazandırıp doğa dostu üretim yapmalarını sağlayacak ders kitabı yazmaya başladı. Eylül ayında Almanya'da tanıtılacak kitap bir ilk olacak.

Üç ülkenin işbirliğiyle "yeşil sanayi" hedefiyle bir Avrupa Birliği projesi hazırladı. Çalışmada, Avrupa'nın bu alandaki önde gelen merkezlerinden Çevre Yönetimi Muhasebesi Ağı (EMAN) da yer aldı. Çevreyi kirletmeyen temiz üretim amaçlayan Gediz, Leuphana (Almanya) ve Moribor (Slovenya) üniversitelerinden bilimadamları İzmir'de biraraya geldi. Geleceğin girişimcileri ya da yöneticileri, işletme öğrencilerine hem çevre bilinci aşılayacak hem yol gösterecek olan ders kitabı Yeşil Muhasebe'yi yazmaya başladı. Bu alanda bir ilk olacak eser, önümüzdeki günlerde tamamlanacak ve 22-23 Eylü 2016 tarihlerinde Almanya'nın Lüneburg şehrindeki EMAN 20. Yıl Konferansı'nda tanıtılacak. 2017'de sonuçlanacak proje, ders kitabıyla sınırlı kalmayacak, ayrıca eğitici animasyonlara ve filmlere de yer verilecek.

Projenin koordinatörü olan Gediz Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şevin Gürarda, başta sanayi olmak üzere iş dünyasında sosyal muhasebe ve çevre muhasebesi konularında farkındalığı arttırmak istediklerini ifade etti. Yapacakları çalışmalardan bütün dünyanın faydalanmasına imkan tanıyarak, küresel çapta fayda oluşmasını arzuladıklarını dile getirdi. Gürarda, şöyle konuştu: "Çevreci üretime geçilmesi, doğaya zarar veren üretim yöntemlerinin tamamen terk edilmesi yönünde dünya çapında giderek artan bir istek var. Bunun için şirketlerin, özellikle de üretim yapan sanayi kuruluşlarının, sosyal muhasebe ve çevre muhasebesi üzerine eğitim almış kişilerin yönetiminde olması büyük önem taşıyor. Üç ülkeden akademisyenler olarak eğitimle bunu sağlamaya çalışıyoruz."

AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı'nın Erasmus+ Yükseköğretim Programı Ana Eylem 2 (KA2) Yükseköğretimde Stratejik Ortaklıklar pojesinde şu isimler görev alıyor: Yrd. Doç. Dr. Şevin Gürarda, Yrd. Doç. Dr. Nazlı Aytuğ Gün, Yrd. Doç. Dr. Aziz Bakay, araştırma görevlileri Abidin Ateş ve Ömer Faruk Özcengiz (Gediz Üniversitesi), Doç. Dr. Lidija Hauptman, Doç. Dr. Matjaz Denac, Yrd. Doç. Dr. Andreja Lutar Skerbinjek (Maribor Üniversitesi-Slovenya), Dr. Philip Beske-Janssen ve araştırmacı Samanthi Luisa Silva (Leuphana Üniversitesi-Almanya).Cihan CİHAN
27 Şubat 2016 09:53
DİĞER HABERLER