Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Atilla Muharrem Uçmaklıoğlu, meraların yok edildiğini söyledi. Bunun hayvancılığa büyük zarar verdiğini belirten Uçmaklıoğlu, bu alanların feda edildiğini öne sürdü.
Efeler ilçesindeki meraların, ıslah yerine mera vasıflarının ortadan kaldırılarak imara açıldığını belirten Oda Başkanı Uçmaklıoğlu, "Meralarımız ıslah edileceğine, tam tersine bakıyorsunuz mera vasfını yitirsin diye bekleniyor, ondan sonra bir bakmışsın imara açılıyor, başka amaçlarla kullanılıyor, ağaç dikiliyor. Efeler ilçemizden örnek veriyorum, Tepecik, Çeştepe, Ovaeymir, Kadıköy, Yeniköy, Işıklı ve Şevketiye meraları. Yeniköy merasında şantiyeler dikildi, Işıklı merasında 2 bin kişilik yurt, yanında da veteriner fakültesi var. Kuyulu Şevketiye merasına da şimdi bölge hastanesi dikilecek. Bu meralara kamu kurumları yapıldı veya imara açıldı. Meralar, ıslah edileceğine imara açılıyor; rezidanslar, villalar. Meralarla ilgili durum böyle olunca hayvancılık gelişir mi? Ondan sonra et fiyatı yükseldi. Haydi gidelim, et ithal edelim, hayvan ithal edelim. Buyur ithal et, ne olduğu belli olmayan etleri vatandaşlarına yedir. Mera olarak Aydın'da bir Hacı Ali Obası Merası var, diğer meralar artık vasfını yitirmiş durumda, başka amaçla kullanılıyor." dedi.
Atilla Muharrem Uçmaklıoğlu, açıklamasına şöyle devam etti: "Büyük Menderes Nehri'nin suladığı Aydın topraklarının yüzde 49,3'ü olan 395 bin 494 hektar alanda tarım üretimi yapılıyor. Geri kalan arazilerin 298 bin hektarı orman, 47 bin 466 hektarı çayır ve mera, 14 bin 271 hektarı göl ve bataklık, 45 bin 469 hektar tarım dışı arazidir. Aydın'ın sulanabilir nitelikteki 252 bin 486 hektar alanının yüzde 68'lik kısmı olan 173 bin 173 hektarda sulu tarım yapılmaktadır. En çok katma değer yaratan ürünler pamuk, zeytin, incir ve kestanedir. Aydın'ın sahip olduğu tarım arazisi içerisinde 200 bin hektar ile zeytin ve meyvelikler en geniş alanı kaplar. Pamuk girdi maliyetlerinin aşırı yükselmesi ve satış fiyatlarının bunu karşılamaması sonucu sanayi bitkileri ekilişleri 109 bin hektardan 63 bin hektarlara gerilemiş, hububat ekim alanlarında, özellikle mısır ekim alanlarında kayda değer bir artış görülmüş ve 76 bin hektarlara kadar çıkmıştır. Sebze ekim alanları ise14 bin hektar civarlarındadır." CİHAN