Ufuk Tarım Orman Sendikası'ndan mera yönetmeliği uyarısı

Ufuk Tarım Orman Sendikası'ndan mera yönetmeliği uyarısı
Ufuk Tarım Orman Sendikası, yeni hükumetten meraların yapılaşmaya açılmasına imkan tanıyan yönetmeliği değiştirmesi talebinde bulundu.

Yazılı bir açıklama yapan sendika, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na getirilen Faruk Çelik'i tebrik etti. Yeni bakan Çelik'i bekleyen en önemli sorunun mera yönetmeliğinde yapılan son değişiklik olduğu ifade edilen açıklamada sendika başkanı Cemalettin Çelik'in şu ifadelerine yer verildi:

"Ülkemiz hayvancılığının can çekiştiği, hayvancılığımızın kurtarılması için çarelerin aranıp çözüm önerilerinin sıralandığı bir dönemde, özellikle et fiyatlarının yükselmesinin sebeplerinden en önemlisi olarak tüm taraflarca girdi maliyetleri, yem de dışa bağımlılık ve yem maliyetlerindeki yükseklik gösterilirken, yemden alınan verginin düşürülmesi önerileri tartışılırken, Mera Kanunu'nda yapılan bu son değişiklikten sonra mera alanları özellikle azalmış olan Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde mera alanlarından söz etmek mümkün olmayacaktır. Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı olarak ilan edilen alanlar içinde yer alan mera, yaylak ve kışlak olarak tahsis edilmiş alanların tahsis amacında değişiklik yapılarak, yapılaşmaya açılmaktadır. 1935 yılında 44 milyon hektar olan çayır mera arazisi, yüzde 66,8 azalmayla 2001 yılında 14,6 milyon hektara geriledi. Meraların ıslahı ve korunması ile ilgili 1998 yılında çıkarılan Mera Kanunu'na rağmen; geçen 17 yılda kaplumbağa hızıyla sadece 10,4 milyon hektar mera alanı tespit edilebildi. Bunun da sadece 6 milyon hektarı tahdit edilebildi. Meraların bu şekilde, amacı dışında kullanıma açılması, zaten zorda olan büyük ve özellikle küçükbaş hayvansal üretimimize önemli zararlar verecektir. Bugün, dünyada yaşanan açlık ve tarımsal ve hayvansal ürünlere olan ihtiyaç göz önüne alındığında, tarımsal alanların ve meraların çok daha iyi korumaya alınması, ıslah edilmesi zorunludur. TV ekranlarında tarım topraklarının korunmasına yönelik kamu spotları yayınlanırken yine bir tarımsal alan olan meraların yerleşime açılması izah edilemez bir durumdur. Geçtiğimiz birkaç yılda, Cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşanarak saman ithal eden duruma gelindikten sonra hala meraların yapılaşmaya açılması çok büyük tezat teşkil etmektedir."
CİHAN
25 Kasım 2015 13:45
DİĞER HABERLER