Ukraynalı eylemciler meydanda geceledi

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de kanlı 'Meydan' hadiselerinin ikinci yıl dönümünde hayatını kaybeden kişiler, 'Cennetlik Yüz Kahraman' adı altında gerçekleşen etkinliklerle anılıyor.

Gün içerisinde yürüyüş yapan ve Rus bankalarına saldıran eylemciler, geceyi de meydanda geçirme kararı aldı. Isınmak için çöp kutularını da ateş yakan eylemciler, büyük bir çadır kurdu. Kiev sakinlerinden çay, kahve ve sandviç isteyen eylemcilere ülkenin doğusundaki çatıma bölgesinden gelen asker ve gönüllüler de destek veriyor.

Keskin nişancılar ve polis kurşunuyla hayatını kaybeden ve 'Cennetlik Yüz Kahraman' olarak anılan kişilerin hayatlarını kaybettiği noktalara gökyüzüne bakan lazer ışıkları yerleştirildi.

Ayrıca çıkan olaylarda yanan binaya ise projektörler o dönem çekilen video görüntüleri yansıtıldı. Trafiğe kapatılan Hreşçatik Caddesi'nde hayatını kaybeden kişilerin fotoğrafları sergilendi.

Meydanda hayatını kaybedenleri anmak için gelen Glep adlı bir vatandaş, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan), yaptığı açıklamada, "Şu anda Ukrayna hem iç hem de dış düşmanlarıyla savaşıyor. Her şey gelip geçicidir. Biz bunun da üstesinden geliriz. Bu ülke Stalin'i gördü geçirdi. Bunları da atlatır. Dünya genelinde bir kriz var, biz de haliyle bu krizden payımıza düşeni alıyoruz. Her şey güzel olacak." ifadelerini kullandı.

Lena Matük adlı vatandaş ise "Tanrıya ülkemiz normalleşsin diye dua ediyoruz. İyi insanlarımız var, tanrının yardımıyla bu krizi de atlatacağımızı düşünüyorum." diye konuştu.

Ukrayna'nın Avrupa geleceği için verilen mücadelede hayatını kaybedenlerin anısına, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko tarafından geçtiğimiz yıl 20 Şubat'ı 'Cennetlik Yüz Kahraman Günü' ilan etmişti.

Ukrayna Parlamentosu'nun 'cumhurbaşkanı' unvanını dahi geri aldığı kaçak lider Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasını askıya alması üzerine, 2013 Kasım ayında Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda protesto eylemleri başlamıştı. Yanukoviç'in Ocak 2014'te onayladığı 'iç güvenlik yasa paketi' akabinde hadiseler daha da şiddetlenmişti. Yasayla koruma altına alınan keskin nişancı ve polisin açtığı ateş sonucunda 100'ün üzerinde kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi yaralanmıştı.

Yanukoviç ise 22 Şubat 2014'de Rusya'ya kaçtı akabinde Rusya, Kırım'ı ilhak etti. Daha sonra ülkenin doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılar; Donetsk ve Lugansk'ta sözde cumhuriyetler ilan ederek merkez yönetime karşı ağır silahlarla çatışmalara başladı. Nisan 2014'ten bu tarafa çatışmalar ateşkes anlaşmalarına aralıksız devam ediyor. CİHAN
21 Şubat 2016 00:34
DİĞER HABERLER