Yaşar Üniversitesi Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölümü'nün gerçekleştirdiği araştırmada turist sayısı ve turizm gelirlerinde azalış yaşansa da havayolu taşımacılığının diğer ulaştırma türlerine göre daha az etkilendiğini belirlendi. Son yıllarda uygun fiyat, güvenilirlik, konfor, zaman ve ulaşım ağı gibi nedenlerle sürekli artan havayolu ulaşımı, 2015 ve 2016'nın ilk ayında da yolcu ve sefer sayısı ile yük taşımacılığında artışını sürdürdü.
Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölümü öğretim görevlileri Dr. Pervin Ersoy ve Dr. Gülmüş Börühan, turist sayısı ve turizm gelirlerinde azalış yaşansa da havayolu taşımacılığının, diğer ulaştırma türlerine göre daha az etkilendiğini belirtti. Ersoy ve Börühan, "2014'e göre 2015'te, yolcu sayısında yüzde 9,4, sefer sayısında yüzde 8,2, yük taşımacılığında ise yüzde 5,8'lik bir artış gerçekleşti. 2016 Ocak'ta da 2015 Ocak'a göre; toplam yolcu sayısı 11 milyon 203 bin 70'ten, 12 milyon 101 bin 81'e çıkarak yüzde 8, tüm uçak trafiğinde 4,9, yük trafiğinde de yüzde 7,9'luk artış yaşandı." dedi.
2015 yılında, 2014 yılına göre, turist sayısının yüzde 1,61, turizm gelirlerinin de yüzde 8,3 azaldığını belirten Ersoy ve Börühan, havayolu taşımacılığında, tüm bunlara karşın artışın sürdüğünü ifade etti.
"DIŞ HATLARDAKİ AZALIŞIN TOPLAM TRAFİĞE ETKİSİ YOK"
Yük, sefer sayısı ve yolcu trafiği açısından havalimanları incelendiğinde, önde gelen beş havalimanının İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes ve Antalya havalimanları olduğunu belirten akademisyenler, "2014 ve 2015 verilerine göre tüm yolcu ve uçak trafiği açısından incelendiğinde Antalya Havalimanı dışındaki tüm havalimanlarında, yolcu ve yük trafiğinde artış gerçekleşti. Antalya Havalimanı'ndaki yolcu sayısında yaşanan yüzde 2'lik düşüş, dış hatlar kaynaklı. Bu yılın Ocak ayı için benzer bir durum Trabzon Havalimanı için de söz konusu. Bu iki havalimanında dış hatlarda yaşanan azalış, ülkemizin son dönemde Rusya ile yaşadığı gerilimle ilişkilendirilebilir. Ancak genel olarak bakıldığında, Türkiye'deki yolcu sayısı son bir yılda yüzde 9,4 arttı, 2016 Ocak ayında da geçen yıla göre yaklaşık yüzde 8'lik bir artış gerçekleştiği görülüyor. Bu durum, bahsedilen dış hatlardaki azalışın, toplam trafiğe şimdilik bir etkisi olmadığını gösteriyor," dedi.
"ERKEN REZERVASYON VE FİYAT İNDİRİM CAZİP HALE GETİRDİ"
Havayolu taşımacılığının tercih edilmesini sağlayan en önemli faktörün bilet fiyatlarının uygun hale gelmesi olduğunu belirten iki akademisyen, "Özellikle, son yıllarda pazara yeni havayolu şirketlerinin girmesiyle birlikte rekabetin artışı, bilet fiyatlarının daha da düşmesine neden oldu. Ayrıca, internet kullanım oranının artmasıyla, internetten alışveriş yapılan sektörler arasında havayolları ve seyahat acentelerinin yüzde 22'lik oranla üçüncü sıraya yerleşmesi, yolcular açısından hem kolaylık hem de ucuza bilet bulma imkanı sağlıyor. Havayolu şirketlerinin erken rezervasyon ile yolcularına yaptığı fiyat indirimi stratejileri de havayolu taşımacılığını diğer ulaştırma türlerine göre daha cazip hale getirdi." diye konuştu.
"İZMİR'DE 10 YILDA 3 KAT ARTIŞ"
2006 yılında yeni dış hatlar terminali, 2014 yılında da yeni iç hatlar terminalinin tamamlanmasıyla yolcu ve yük kapasitesi artan İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nın potansiyelini de değerlendiren iki akademisyen, "2006'da 3 milyon olan iç hatlar yolcu sayısı 2015'te 9,5 milyon kişiye, 1,5 milyon olan dış hatlar yolcu sayısı ise 2,6 milyon kişiye ulaştı. Ancak İzmir Adnan Menderes Havalimanı, kapasitesinin altında toplam iç ve dış yolcu trafiğine sahip. 20 milyon iç hat, 10 milyon dış hat kapasitesi bulunuyor. 2015'te bir önceki yıla göre Türkiye ortalamasının üstünde artışla yüzde 11'lik bir yolcu artışı yaşandı. 2016 Ocak'ta da yüzde 6'lık bir artış mevcut." şeklinde konuştu.
Cihan CİHAN