Ülke nüfusunun yüzde 13'ü diyabet hastası

Ülke nüfusunun yüzde 13'ü diyabet hastası
Dünyada ve Türkiye'de ölüme neden olan hastalıklar arasında diyabetin önemli yer tuttuğunu belirten Erzurum Özel Şifa Hastanesi İç Hastalıkları uzmanı Ragibe Kantarcı, "Diyabet son yıllarda tüm dünyada ölüme neden olan hastalıklar listesinde 8. sırada yer almakta. Maalesef Türkiye nüfusunun yüzde 13,7'sini diyabet hastaları oluşturmakta, bu oran, diyabete aday kabul edilen kişilerle birlikte yüzde 32'ye ulaşıyor" dedi.

İç Hastalıkları Uzmanı Ragibe Kantarcı, diyabetli hasta sayısının artış gösterdiğini, bunun ise önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu ifade etti. Kantarcı, "Yorgunluk, halsizlik, ağız kuruluğu, susuzluk hissi, çok su içme, sık idrar yapma, yaraların geç iyileşmesi, kuru ve kaşıntılı cilt, sık enfeksyon gelişmesi, açlık hissi ve çok yemek yemeye rağmen kilo kaybı, ayaklarda hissizlik, uyuşma, karıncalanma ve görme bulanıklığı" gibi sorunların diyabetin belirtileri olduğunu dile getirdi.

Aşırı kilo ve hareketsiz yaşamın diyabete davetiye çıkardığına da değinen Ragibe Kantarcı, şöyle devam etti: "Ailede diyabet öyküsü bulunan, kilo fazlası olan ve düzensiz beslenen kişilerde yılda bir kez kan şekeri takibi mutlaka yapılmalıdır. Ayrıca şeker metabolizması bozukluklarının belirtilerini bilmek ve zaman kaybetmeden bir hekime başvurmak oldukça önemlidir. Sık acıkmak, doymamışlık duygusu, tatlı krizleri, özellikle şekerli ve karbonhidratlı gıdaların yoğun alındığı öğünlerden 1-3 saat sonra içinde kan şekerinin çok düşmesine bağlı olarak baygınlık hissi, çarpıntı, soğuk terleme, diyetine dikkat etse bile kilo verememe gibi şikayetlerin olması diyabete aday bir göstergesidir."
CİHAN
18 Kasım 2015 11:35
DİĞER HABERLER