'Ülkemizde 100 bin parkinson hastası var, yarısı tedavi görüyor'

Parkinson Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Emre, Dünyada 10 milyona yakın, Türkiye'de ise 100 bin parkinson hastası olduğunu söyledi. Yaşlı nüfus arttıkça hastalığın görülme oranı da arttığını belirten Emre, "Türkiye'deki hastaların sadece yarısı tedavi görüyor. Parkinson bunun en önemli nedeni ise hastalığın bazı hastalarda geç tanınması ya da yaşlılığın doğal sonucu olarak düşünülüp hiç tanınmaması." Diye konuştu.

Parkinson hastaları 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü'nde bir araya gelecek. Parkinson Hastalığı Derneği (PHD), hastalıkla ilgili farkındalık oluşturmak için 'Birlikte Yürüyelim' etkinliği düzenleyecek. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin ve Bursa'da eş zamanlı gerçekleştirilecek etkinliklerde nöroloji uzmanları hastalarla bir araya gelecekler ve 'umut' ve 'hareket' çağrısında bulunacak. Uzman fizyoterapistler ve Tai-Chi eğitmenleri eşliğinde egzersizlerin de yapılacağı etkinliklerde, hasta ve hasta yakınları, hastalıkla daha kolay başa çıkmak ve hayatlarını kolaylaştırmak için neler yapılabileceği konusunda doktorlar ve uzmanlar tarafından bilgilendirilecek.

Dünyada 10 milyona yakın, Türkiye'de ise 100 bin Parkinson hastası olduğu belirten Parkinson Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Emre, "Yaşlı nüfus arttıkça hastalığın görülme oranı da artıyor. Türkiye'deki hastaların sadece yarısı tedavi görüyor. Bunun en önemli nedeni ise hastalığın bazı hastalarda geç tanınması ya da yaşlılığın doğal sonucu olarak düşünülüp hiç tanınmaması." dedi.

Dernek olarak kuruldukları günden bu yana Parkinson hastalığının farkındalığına yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirten Emre, "Bu yıl da 11 Nisan Dünya Parkinson Günü'nde 6 ilde (İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Bursa) eş zamanlı etkinlikler düzenleyeceğiz. Bu yılki sloganımızla hastalığın toplum ve hastalarımız tarafından doğru algılanmasını, doğru tedavi ve doğru yaklaşımlarla hastaların yıllarca iyi bir yaşam kalitesiyle hayatlarını sürdürebileceklerini vurgulamak istiyoruz." diye konuştu.

İYİ BİR YAŞAM KALİTESİ HAYAL DEĞİL

Başta Alzheimer olmak üzere başka nörolojik hastalıklarla karıştırılan Parkinsonun hastalığının tanınmasının PHD tarafından yürüttükleri çalışmalarla her geçen yıl arttığını vurgulayan Prof. Dr. Murat Emre, erken teşhis ve tedavinin, hastaların bir an önce yaşam kalitelerinin düzeltilmesi ve sürdürülmesinde kritik önemde olduğunu kaydetti. Hastalığın tedavisi sürecinde egzersizin önemine işaret eden Prof. Dr. Murat Emre, "Parkinson hastalığı temelde hareketin yavaşlamasını, tutuklaşmasını içerdiğinden hareket egzersizleri tedavinin bir parçasını oluşturur. Bu gereklilik hastanın tanı aldığı zamandan itibaren geçerlidir. Düzenli egzersizler, tüm vücudu çalıştıran tempolu yürüme, yüzme, aerobik gibi sporlar tercih edilir." şeklinde konuştu.

Parkinson hastalığında halen sürdürülmekte olan deneysel tedavi yöntemlerini; gen tedavileri, hücre tedavileri, aşı çalışmaları ve yeni ilaçlar olarak sıralayan Prof. Dr. Murat Emre, "Parkinson hastalığı konusunda yapılmakta olan yoğun araştırmalar bize önümüzdeki yıllarda daha etkili tedavilerin bulunması konusunda umut veriyor. Parkinson Hastalığı Derneği olarak toplumda hastalığın farkındalığını artırmak, doğru bilinen yanlışları veya yanlış bilinen doğruları vurgulamak, Parkinson hasta ve yakınlarını kapsamlı ve doğru bilgilendirmek için çaba gösteriyoruz. Dernek web sayfamızı sık sık güncelleyerek hasta ve yakınlarının başvurabileceği güvenilir bir kaynak sunuyoruz. Düzenlediğimiz "Farkındalık Etkinliklerinin" temel hedefi hem hastalığı tanıtmak hem de Parkinson tanısının bir "son" olmadığını, hastalığın belirtilerinin ilaçlarla, gereğinde cerrahi yöntemlerle geriletilebileceğini, uygun tedavi ve tedbirler ile uzun yıllar iyi bir yaşam kalitesi sağlamanın mümkün olduğunu vurgulamak" açıklamasında bulundu.
CİHAN
08 Nisan 2015 18:13
DİĞER HABERLER