'Ülkenin ekonomik kırılganlıklara hassasiyetini azaltmakta inovasyon çok önemli'

'Ülkenin ekonomik kırılganlıklara hassasiyetini azaltmakta inovasyon çok önemli'
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası, Adana Sheraton Otel'de başladı. Açılışta konuşan Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (AKİB) Koordinator Başkanı M. Bülent Aymen, özellikle 2015'te bir düşüş dönemi yaşandığını belirterek, "Ülkenin bu siyasi ve ekonomik kırılganlıklara hassasiyetini azaltmak için AR-GE, inovasyon, tasarım ve sonucunda da markalaşma çok önemli." dedi.

Toplantıda konuşan Aymen, 2015 yılında değer bazında yaşanan düşüş döneminin sadece Türkiye ve kendileriyle alakalı olmadığına vurgu yaptı. Aymen, şunları kaydetti: "Tabiki seçimler, siyasi atmosfer bu düşüşte etkili olmaktadır. Fakat en büyük etki de dünya emtiya fiyatlarındaki ve euro, dolar paritesindeki düşüştür. Burada bizi ilgilendiren kısım şudur; bu değişimlere karşı kırılganlığımız çok fazla. Bu da bizim gelişmekte olan ülke seviyesinden, gelişmiş ülke seviyesine çıkabilmemiz için yapmamız gerekir bir takım dersler çıkarıyor. Bu derslerin en başında inovasyon var. Türkiye'nin geleceğine yatırım yapmak için; ülkenin bu siyasi ve ekonomik kırılganlıklara hassasiyetini azaltmak için AR-GE, inovasyon, tasarım ve sonucunda da markalaşma çok önemli."

Üretimde en önemli hedeflerinin fasonculuktan ve takipçilikten kurtulmak olduğunu ifade eden Aymen, daha fazla mal satarak refah seviyesini artırmanın mümkün olmadığını vurguladı. Şu anki ihracat yapısına göre Türkiye'nin daha fazla mal sattığını anlatan Aymen, "10 dolara satarken, ihracatı koruyabilmek için fiyatımızı 8 dolara indiriyoruz, daha fazla mal satıyoruz. Bu bizim başarılı olduğumuz anlamına gelmez. Yapmamız gereken 10 dolarlık malı 15 dolara satmaktır. Bunun yolu da inovasyon ve markalaşmaktan geçmektedir. Bu sebeple öğrencilere şunu söylemek istiyorum: Bizim hayal sınırlarımızı zorlamamızı ve beynimize sınır koymamamız gerekmektedir." şeklinde konuştu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise değişimin bir ihtiyaç değil, zorunluluk olduğunu kaydetti. Aralık ayında İstanbul'da da gerçekleştirecekleri İnovasyon Haftası'nın Adana'daki etkinliklerine bugüne kadar 4 binden fazla kişinin müracaat ettiğini açıklayan Büyükekşi, yoğun ilginin toplumun inovasyona ne kadar ihtiyaç duyduğunun en gözel göstergesi olduğunu belirtti. Büyükekşi, şöyle devam etti: "Türkiye olarak bizde takipçi bir ekonomi değil; küresel ekonomide liderlik için rekabet eden bir ekonimiyi hedef edindik. Bu uğurda kendimize büyük hedefler koyduk. Bu hedeflere doğru bir şekilde gitmenin yolu da üretim ve ihracattı artırmakta; artırırken sadece sayısal olarak değil, tam tersine katma değerini artırarak, inovasyon kültürünü oluşturarak üretimimizi artırmamız gerekiyor. Gelişmiş ülkelerin bu başarılarının altında hep inovatif gelişmişlerin yattığını görüyoruz. İnovasyon sürekliliğini sağlamak, inovasyon kültürünü yaymak kadar önemlidir. Bu bağlamda Türkiye'ye inovasyon kültürünü yaymak için çok boyutlu çalışmalar yapıyoruz."

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, ülke zenginliğinin temelinde hedeflenen seviyeye ulaşmak için ihracat ve üretim yapılması gerektiğine dikkat çekti. Sözlü, bir birim ürünün değerenin düne göre daha yüksek olmasının önemi üzerinde durdu.

Organizasyonun partner ülkesi Finlandiya Büyükelçisi Nina Vaskunlahti, ülkesinin bir teknoloji merkezi haline geldiğine işaret etti. Finlandiya'nın kendisini bir çok kez yeniden icat ettiğini aktaran Vaskunlahti, şunları söyledi: "Biz kendimizi yeniden icat etmekle ünlü insanlarız. Çok hızlı değişebiliyoruz, yada devre dışı kalabiliriz. Peki bunu hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyoruz? Biz kamu eğitimine, bilgiye açık erişime ve toplumsal cinsiyet eşitliğine inanıyoruz. Finlandiya'nın dünyadaki ilk ülke olarak kadınların oy hakkını aldığını ve seçimlerde aday olabildiğini söyleyebiliriz. Finlandiya daha bağımsız olmadan öce 1926'da. 5 milyon civarında nüfusumuz var. Araştırma ve geliştirmeye inanıyoruz. Devletin rolü burada doğru ortamı oluşturuyor. Riskleri azaltarak, rekabet ortamını meydana getiriyoruz."

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç ise son dönemde oldukça zor, çetin ve fırtınalı günlerden geçtildiğini anlattı. Kıvanç, şöyle konuştu: "Siyasi belirsizlikler nedeniyle zarar gördük, konuşmak yerine zıtlaştık; uzlaşmak yerine tartıştık. Artık siyasi belirsizlik süreci sona erdi. Ülkemizi hak ettiğimiz gelişmiş ülkeler seviyesine taşıyacak ekonomik, demokratik anlamdaki yapısal reformları uygulamaya koyacak, sanayi odaklı güçlü ve kararlı bir hükümet en önemli beklentimiz. Bu anlamda kurgulanacak reformlar öncelikle ülkemizin yüksek katma değerli üretim ve ihracatını artırmayı hedeflemeli, itici güç olarak da inavosyonu tüm politikaların merkezine almalıdır. İşte tam bu noktada global düşünebilen, gerekli yetkinliklere sahip, araştırmacı, meraklı gençlere büyük bir görev düşmektedir."

Adana Valisi Mustafa Büyük'ün de kısa bir konuşma yaptığı organizasyona çok sayıda kurum temsilcisi ve üniversite öğrencisi katıldı. CİHAN
06 Kasım 2015 12:46
DİĞER HABERLER