Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi

Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi -TAKD Başkanı Prof. Dr. Mandel: Türkiyede 16 milyon kişi sigara içiyor. Akciğer kanseri, yüzde 85-90a varan oranda sigarayla ilgili. Erkeklerde kanser görülme oranı yüzde 31den yüzde 27ye indi.
NEVŞEHİR (A.A) - Türk Akciğer Kanseri Derneği (TAKD) Başkanı Prof. Dr. Nil Molinas Mandel, Sağlık Bakanlığının sigarayla mücadelesinin olumlu sonuçlar vermeye başladığını söyledi.
     Nevşehirin Ürgüp ilçesindeki bir otelde TAKD tarafından gerçekleştirilen Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Mandel, akciğer kanserinin önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu belirtti.
     Erkeklerde en sık görülen kanser türü olan akciğer kanserinin kadınlarda da sıklığının giderek arttığını anlatan Mandel, Sağlık Bakanlığının yaptığı özel teşebbüslerle sigara biraz daha hayatımızdan uzaklaştırılmış hale gelmesine rağmen, kadınlarda hala devam eden bu içicilik kanser oranını arttırmaktadır diye konuştu.
     Akciğer kanserinin, sigaranın yüzde 85-90 oranında neden olduğu bir kanser türü olduğunu belirten Mandel, şöyle devam etti:
     Demek ki sigarayı kesmekle akciğer kanseri önlenebilir bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kongrede yeni ilaçlar, yeni yaklaşımlar, akciğer kanseri hastalığının tek bir tür kanser hastalığı olmadığını vurguluyoruz. Akciğer kanserinde hücre tipi, bizim tedavi şeklimizi etkilemekte. Hem doğru bir parça alınması ve teşhis konulması hem de deneyimli patologlar tarafından hastalığın alt gruplarının tanımlanması gerekmektedir. Daha sonra moleküler yapılarının incelenmesine yol açacak birtakım verilerin elimizde olması gerekiyor. Çünkü gündemde olan yeni hedefli tedavi yöntemlerinin her hastaya uymadığı ama uygun hasta seçiminde de çok başarılı olduğu muhakkaktır. Bu anlamda doğru bir tanı koyduktan sonra hastalara erken evreden itibaren yeni ilaçlarla yardımcı olma şansımız olabilmektedir. Bu anlamda çok büyük çalışmalar yapılmakta. Bazen bir hücrenin içerisinde 10dan fazla mutasyon tespit edilebilmekte. Dolayısıyla hastalara bu tür seçenekleri sunma şansını vermemiz lazım. Doğru bir teşhis ve arkasından da doğru yapılacak ayırıcı tanılarla bireysel tedavi yöntemlerini hastalarımıza kullanabiliriz.
     Sağlık Bakanlığının sigarayla mücadelesinin önemli sonuçlar vermeye başladığını dile getiren Mandel, Türkiyede 16 milyon kişi sigara içiyor. Akciğer kanseri, yüzde 85-90a varan oranda sigarayla ilgili. Erkeklerde kanser görülme oranı yüzde 31den yüzde 27ye indi. Ama kadınlarda da yüzde 9dan yüzde 10a çıktı. Aynı paralelde gitmiyor. Erkekler sigarayı daha da azaltma yolundalar. Kadınlar da aynı şekilde sigara içmeyi bıraktıkları zaman bu kanser görülme oranı azalacaktır diye konuştu.
    
     -Bir numaralı mesaj, sigaranın bırakılmasıdır-
    
     Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinden Prof. Dr. Atilla Saygı ise Nevşehirde sık olarak görülen akciğer kanserinin mezotelyoma türüyle ilgili bilgi verdi.
     Mezotelyomaya asbest ve eriyonitin neden olduğunu, dünyada görülme sıklığının milyonda 3 olduğunu ifade eden Saygı, Türkiyede yılda yaklaşık 600 vakayla karşılaştıklarını söyledi.
     Saygı, 2030 yılına kadar da 20 bine yakın hastanın çıkacağının tahmin edildiğini belirterek, mezotelyomanın son derece agresif seyreden bir hastalık türü olduğunu kaydetti.
     Diğer akciğer kanserlerine de değinen Saygı, Bugün Türkiyede 16 milyona yakın insan sigara içiyor. Buradan verilecek bir numaralı mesaj, sigaranın bırakılmasıdır dedi.
    
     -Elektronik burun-
    
     Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Dr. Ufuk Yılmaz ise kongrede akciğer kanseri tedavisine ilişkin gelişmeleri tartıştıklarını söyledi.
     Erken tanının ön plana çıktığını ifade eden Yılmaz, Erken tanı yönünden elektronik burun olarak tanımlanan bir yöntemi de tartışmaktayız. Henüz araştırma konusu fakat pratik bir yöntem dedi.
     Ürgüpte 3 gündür devam eden kongre, yarın sona erecek.
    
     Muhabir: Yücel Velioğlu
     Yayıncı: Ahmet Ekici
16 Mart 2013 15:29
DİĞER HABERLER