"Ulusal Göç ve Uyum Birliği uzun zamandır önemli bir ihtiyaç"

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'ye (CDU), göç, mülteci ve uyum politikalarını konuşmak için siyaset, iş dünyası, medya ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan "Ulusal Göç Uyum Birliği" fikrini hayata geçirmesi çağrısı geldi. İçişleri Bakanlığı, ikinci adım olarak Kasım ayında "İşçi Göçü Konferansı" düzenleyecek. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'nin (CDU), geçtiğimiz Nisan ayında Göç Konferansı'nda gündeme getirdiği Ulusal Göç ve Uyum Birliği oluşturulması fikrinin hayata geçirilmesine destek veren Uyum Konseyi, göç ve mülteci tartışmalarının arttığı bugünlerde inisiyatife acil ihtiyaç olduğunu beyan etti.

Federal İçişleri Bakanı de Maiziere, kalifiye işgücünün Almanya'ya çekilebilmesi için iş ve siyaset dünyasından temsilcilerin yer aldığı bir birlik kurulmasını, bu bağlamda Almanya'ya gelmesi beklenenlere davetin 'Müsaade etmek veya gelmesine izin verilmesi' ideolojik yaklaşımı yerine 'davet etmek, yerine ulaşmak ve birlikte yaşam' perspektifinde gerçekleşmesi gerektiğini ve bunun için toplumun değişik kesimlerinden temsilcilerin yer aldığı birlik kurulmasını teklif etmişti.

Federal İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Bakan de Maiziere'nin teklifinin ikinci adımı olarak 5 Kasım 2015 tarihinde İçişleri Bakanlığı'nda 'İşçi Göçü Konferansı'düzenleneceği ve sonraki süreçte bu sürecin Ulusal Göç ve Uyum Birliği'ne dönüşmesi yönünde bir fikir olduğu belirtildi. Bakanlık, birliğe kimlerin davet edileceğinin görüşüldüğünü ama daha kesinleşen isimler olmadığını kaydetti.

Bakan deMaiziere'nin inisiyatif fikrinin hayata geçirilmesinin acil bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Uyum Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve SWR Uyum Sorumlusu Prof. Dr. Karl- HeinzMeier- Braun, "Siyaset, toplum, medya dünyasında göç ve uyum konusunda açık diyalog ve tartışma çok uzun zamandır bir ihtiyaçtı. Ulusal birlik ile mültecilere ve diğer göçmenlere karşı yardımseverlik, yakınlaşma artacağı gibi yabancı düşmanlığına karşı da duruş sergilenebilir."dedi.

Kısa süreli acil çözümlerin sorunu çözmediği uyarısında bulunan Bielefeld Üniversitesi Çatışma ve Şiddet Araştırmaları Merkez'i Müdürü ve Uyum Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. AndreasZick, "Şimdi uzun süreden beri elde edilen göç ve uyum tecrübe ve bilgisine dayanarak uzun süreli çözümler üretilmesi gerekiyor.Umarım Ulusal Göç ve Uyum Birliği kuruluşu sürecine doğru göç toplumundaki göç ülkesi resmi değişir' ifadelerini kullandı.

'Almanya'da her iki kişiden birisinin toplumda çoğulculuğu ve farklılığı desteklediğini söyleyen Berlin Humboldt Üniversitesi Uyum ve Göç Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr Naika Foroutan, buna karşılık her üç kişiden birisinin de güçlü bir ulusal his talep ettiğini ve kendisini göçmene kapattığı bilgisini verdi. Prof. Dr. Fouroutan, Almanya'da bütün vatandaşların bir şekilde kendisiyle özdeşleştirebileceği bir göç ülkesi modelinin oluşturulması gerektiğini söyledi.

TDG: İNİSİYATİFKUNDAKLAMALARIN ARTTIĞI ZAMANDA ÇOK ÖNEMLİ

Federal İçişleri Bakanı de Maiziere'nin Ulusak Göç ve Uyumu Birliği teklifini desteklediklerini açıklayan Almanya Türk Toplumu (TDG) Başkanı Gökay Sofuoğlu, yaptığı açıklamada "Şuan yaşanan aktüel iltica politikası tartışmaları, mülteci yurtlarına ve camilere saldırıların arttığı dönemde siyaset, medya ve toplumun değişik kesimlerinden aktörlerin göç ve uyumu tartışmaları acil bir ihtiyaçtır.' dedi. İçişleri Bakanlığı'nın öncülüğünde kurulacak bir inisiyatifin dünyaya açık ve çoğulcu bir toplumu desteklemesi gerektiğini ifade eden Sofuoğlu, İçişleri Bakanlığı'nın oluşturacağı inisiyatifin ayrımcılık ve ırkçılığa karşıda etkili olmasını umduklarını kaydetti.
CİHAN
31 Temmuz 2015 11:47
DİĞER HABERLER