Güney Afrika’nın, Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail aleyhine açtığı soykırım davasına Belçika da müdahil oluyor. Belçika’nın, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nin soykırım suçunu tanımlayan 2. maddesine ilişkin yorumunu sunma kararı aldığı bildirildi. Devletlerin, uyuşmazlığa taraf olmasalar da taraf oldukları sözleşmelerin yorumlanması söz konusu olduğunda müdahil olma hakkı bulunuyor.
Belçika, Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail’e karşı “soykırım” suçlamasıyla açtığı davaya müdahil olacağını açıkladı.
Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, “7 Şubat’ta UAD, Belçika da dahil olmak üzere 1948 Sözleşmesi’ne taraf olan devletlere bir mektup göndererek, sözleşmenin yorumunun bu dava bağlamında söz konusu olabileceğini bildirdi. Belçika, buna katılmak ve sözleşmenin 2. maddesine ilişkin yorumunu paylaşmak istiyor. Burada mesele, taraflardan birinin veya diğerinin lehine ya da aleyhine taraf olmak değil. Devletlerin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin evrenselliğini güçlendirmektir” açıklaması yaptı.
Serbestiyet’in haberine göre Belçika, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’nin soykırım suçunu tanımlayan 2. maddesine ilişkin yorumunu sunma kararı aldı. Kaynaklar, henüz belirlenmiş bir içerik ve tarih olmadığını, sürecin aylar alabileceğini kaydetti.
UAD Statüsü’nün 63. maddesi, devletlere uyuşmazlığa taraf olmasalar da taraf oldukları sözleşmelerin yorumlanması söz konusu olduğunda müdahil olma hakkı veriyor.
Belçika, İspanya, İrlanda ve Norveç ile birlikte Avrupa’da Gazze konusunda en eleştirel ülkeler arasında yer alıyor. Belçika’nın Flaman asıllı liberal Başbakanı Alexander De Croo ile İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Mısır’ın Gazze‘ye açılan Refah Sınır Kapısı’na gitmiş, burada yaptıkları açıklamalar Netanyahu’yu kızdırmıştı.