Uluslararası Basın Enstitüsü'den Türkiye raporu: Demokrasi risk altında

Uluslararası Basın Enstitüsü'den Türkiye raporu: Demokrasi risk altında
Dünyada basın özgürlüğünü korumak amacıyla gazeteciler tarafından 1950'de kurulan Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü, kapsamlı bir Türkiye raporu yayınladı.

Gazetecilere yönelik tutuklamalar ile hakaret davalarının bugün Türkiye'de demokrasiyi tehdit eden en ciddi ihlaller olduğunu belirten rapor, ülkede son 10 yılın basın özgürlüğü sicilini çıkarıyor.

Myanmar'ın Yangon şehrinde düzenlenen IPI 2015 Genel Kurulu'nda, "Demokrasi risk altında" başlıklı 42 sayfalık bir rapor açıklandı. 

Raporda medya kuruluşlarının baskılardan uzak, adil bir ortamda ifade özgürlüğünü kullanmasının "Sağlıklı bir demokrasi için hayati bir rol oynadığı" belirtiliyor. Raporda özetle şöyle deniliyor: 

"Türkiye haziran 2015 parlamento seçimlerine yaklaşırken, insan haklarına ve özellikle de ifade ve medya özgürlüğü genel bir aşınmaya uğruyor. Ne yazık ki iktidardakilerin tavır ve davranışlarında temelden bir değişim yaşanmamasının, demokrasinin zayıflamasının ve bu çemberin kendisini her gün hem idame edip hem artırmasının yakın gelecekte bir sonu varmış gibi görünmüyor."... 

Bu kapsamda Ankara'ya, tutuklu gazetecileri salıvermesi ve hakaret gibi nedenlerle gazetecileri dava etmemesi gibi tavsiyeler iletiliyor. Raporun sonundaki teklifler kısmında Türkiye'ye, eleştirel medyaya karşı devletin maliye ve diğer araçlarla baskı yapmaya son vermesi, medya kuruluşlarına el konulup sahipliğinin hükümet destekçilerine aktarılması gibi uygulamaların durdurulması ve yetkililerin "medya karşıtı ateşli retoriği" terk etmesi çağrısı yapılıyor.

SAMANYOLUHABER

27 Mart 2015 09:49
DİĞER HABERLER