Uluslararası Çeltik Konsorsiyum başkanlığı Türkiyede

Uluslararası Çeltik Konsorsiyum başkanlığı Türkiyede -Ilıman İklim Çeltik Araştırma Konsorsiyumu Başkanlığına çeltik uzmanı Dr. Necmi Beşer getirildi (Fotoğraflı - Görüntülü)
EDİRNE (A.A) - Ilıman İklim Çeltik Araştırma Konsorsiyumu (TRRC) Başkanlığına çeltik uzmanı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Necmi Beşer getirildi.
     2007 yılında Uluslararası Çeltik Araştırma Enstitüsünün (IRRI) öncülüğünde, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde gıda güvenliği ve çeltik verimini arttırmak amacıyla kurulan Ilıman İklim Çeltik Araştırma Konsorsiyumunun yönetim kurulu üyesi Dr. Beşer bu yıl konsorsiyumun dönem başkanlığına getirildi.
     Verim potansiyeli ve tane kalitesi, biotik stres (yanımlı hastalığına dayanıklılık), abiyotik stres (soğuğa karşı dayanıklılık) ve kaynak kullanım etkinliği çalışma gruplarının bilimsel çalışmalar yaptığı Ilıman İklim Çeltik Araştırma Konsorsiyumunun 1 yıl dönem başkanlığını Dr. Beşer yürütecek.
     ABD, Rusya, Çin, Güney Kore, Avustralya, Filipinler, Endenozya, Tanzanya, Kolombiya, Japonya İtalya gibi ülkelerdeki araştırmacıların akademik çalışmalar yürüttüğü konsorsiyum başkanlığına seçilen Beşer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ilıman İklim Çeltik Araştırma Konsorsiyumuna başkanlık edecek olmasının mutluluk verici olduğunu söyledi.
     Dr. Beşer, Rusyada yapılan Ilıman İklim Çeltik Araştırma Konsorsiyumu 4. toplantısında yönetim kuruluna girdiğini ve bu yıl da başkanlığa getirildiğini ifade eden Beşer, çeltik üretiminde önemli bir yere sahip Türkiye için görevin önemli olduğunu belirtti.
    
     -Türkiyede çeltik üretimi son yıllarda artış gösteriyor
    
     Türkiyede çeltiğin ekim alanının her geçen gün arttığını ifade eden Beşer, şunları kaydetti:
     Türkiyede ekiliş alanlarının genişlemesi ve birim alandan alınan verimin artması dolayısıyla Türkiyede çeltik üretimi son yıllarda artış göstermektedir. Bakanlığın verdiği destekler ve yeni çeşitlerin devreye girmesi nedeniyle çiftçilerin yeni tarım araçları kullanması sebebiyle üretimde artışlar olmaktadır. Türkiyede üretilen çeltiğin yarısı Edirne bölgesinde üretilmektedir. Verim yönünden de Türkiyede Edirne ön plandadır.
     Dünyada çeltik üretimi bakımından üçüncü sırada yer almaktayız. Gerek üretim artışı gerekse verimdeki artıştan dolayı ülkemizin kendi kendine yeterliliği yüzde 40lardan yüzde 90lara çıkmıştır. Türkiyede yeni barajlar yapılmakta. Bu gelişim devam ederse dışarından pirinç ithal etmeyeceğiz. Net olarak ihracatçı ülke konumuna gelmiş olacağız.
    
     Muhabir: Cihan Demirci / Salih Baran
     Yayıncı: Zeki Gümüş
17 Eylül 2012 16:58
DİĞER HABERLER