Uluslararası Genç Doğa Bilimciler Turnuvası

Uluslararası Genç Doğa Bilimciler Turnuvası -Milli Eğitim Bakanı Avcı: -"Nasreddin Hoca, bilim felsefesi üzerine çalışanların çok yararlanabilecekleri derin bir filozof" -Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kavranoğlu: -
ESKİŞEHİR (A.A) - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Nasreddin Hoca, bilim felsefesi üzerine çalışanların çok yararlanabilecekleri derin bir filozof" dedi.
     Avcı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen Uluslararası Genç Doğa Bilimciler Turnuvasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, etkinliğin içinde her şeyin olduğunu belirterek, organizasyonda emeği geçen bilim adamlarına teşekkür etti.
     Eskişehire az laf, çok iş prensibiyle çalıştıklarını anımsatan Avcı, "Turnuvanın amblemi çok hoşuma gitti. Kalkanın gerisinde klasik armalarda hep silahlar olur. Bu amblemde bir silgili kurşun kalem ve bir dolma kalem var. Yalnız küçük bir tasarım önerisi. Ortada atlı şövalyenin yerine hiç olmazsa Eskişehirde bulunduğunuz süre içerisinde şu bizim eşeğe ters binen Nasreddin hocamızı koyarsanız, amblem dört dörtlük yerini bulacak. Çünkü Nasreddin Hoca, bilim felsefesi üzerine çalışanların çok yararlanabilecekleri derin bir filozof. Nasreddin Hoca, çok önemli bir düşünür. Onun memleketine, şehrine de tekrar hoşgeldiniz" diye konuştu.
     Avcı, başarılar dilediği yarışmacılardan güzel arkadaşlıklar kurmalarını istedi.
     Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu da bilim ve teknolojinin artık, ülkelerin ve ekonomilerin en önemli unsuru, ekonomilerin lokomotifi ve sürükleyicisi haline geldiğini, kendilerine bilim adamı denilen insanların kendi köşelerinde, üniversitelerin meşgul olduğu işler olmaktan çıktığını belirtti.
     "Bilim ve teknoloji, toplumsal hayatın ve ekonominin asli unsuru ve toplumun önemli faaliyetleri haline geldi" diyen Kavranoğlu, şöyle devam etti:
     "Bilim ve teknoloji, insanlığı birbirine yaklaştıran, insanlar arasında bütün dil, din, ırk, millet ayrımı yapmadan iş birliği yapmayı mümkün hale getiren çok önemli bir alandır. Sizin bu şekilde turnuvalarda birlikte göstereceğiniz faaliyetler, dünyamızı daha barış içinde yaşanan, daha uyumlu ve daha müreffeh bir hale getirecektir. Sizler, bilimle uğraşan diğer kardeşlerinizle birlikte hangi ülkeden, hangi ırktan olursa olsun, birlikte yapacağınız çalışmalarda insanlığı parçalara ayıran, bölen bariyerleri kaldırıp, kardeşçe güzel çalışmalarla hepimize ışık tutacağınızı biliyorum."
     Vali Kadir Koçdemir de 2013 yılında çifte başkentlik unvanını taşıyan Eskişehirde böyle bir turnuvanın düzenlenmesinde katkısı olanlara teşekkür etti ve gençlere başarılar diledi.
     Uluslararası Organizasyon Komitesi Başkanı Vladimir Shiltsev de turnuvanın, normal olimpiyatların ötesinde ilginç bir etkinlik olduğunu dile getirerek, "Bu turnuva, size nefes kesen araştırmaların, bilimin kapılarını açacak" ifadesini kullandı.
     ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen de Türk Dünyası Kültür Başkentliği kapsamında düzenlenen turnuvanın, son yıllarda fen bilimlerinde, üniversite öğrenci adaylarının tercihlerindeki düşüşe karşı olumlu bir katkı sağlayacağına inandığını aktardı.
     Uluslararası Organizasyon Komitesi Üyesi Anna Chapman ise "Bugün buradayım çünkü bilim, benim daha uzun yaşamamı sağlıyor. Ülkemin akademik bir çevreye ve bilimi destekleyen yetenekli insanlara sahip olmasını istiyorum. Bu nedenle de bu harika etkinliğin içerisindeyim" dedi.
     12-16 yaş arası gençler arasında fizik, matematik, kimya, biyoloji alanlarında düzenlenen ve 11 ülkeden 16 takımın katıldığı yarışma, 5 Mayısta ödül töreniyle sona erecek.
     Etkinliğin açılışına, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Ömer Balıbey, AK Parti Eskişehir Milletvekili Ülker Can, Uluslararası Organizasyon Komitesi Üyesi Evgeny Yunosov ve Yerel Organizasyon Komitesi Başkanı Recep Dimitrov da katıldı.
    
     Muhabir: Oktay Özden
     Yayıncı: Mürsel Çetin
30 Nisan 2013 13:30
DİĞER HABERLER