Umut Etüt Merkezi yeni kültürlere ev sahipliği yaptı

Çankaya Belediyesi Umut Etüt Merkezi, öğrencilerin yeni kültürleri ve edebi klasikleri tanımasını sağlayan bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Avrupa Birliği Bilgi Merkezi ve Çankaya Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen 'Ortak Kültürü Soluyoruz' adlı etkinlikte, İspanya ve Yunanistan büyükelçiliklerinden gelen temsilciler çocuklarla buluştu. Avrupa Birliği Bilgi Merkezi Koordinatörü Sinem Kaya, projenin Avrupa Birliği ve Türkiye'nin ortak kültürel değerlerinin çocuklara aktarılmasını hedeflediklerini kaydetti.

Dünya edebiyatının iki büyük eseri hakkında, doğdukları kültürün temsilcilerinden bilgi alan çocuklar daha sonra bir seramik atölyesi gerçekleştirdi, tiyatro oyunu izledi. İspanya Krallığı Büyükelçiliği Eğitim Programları Müdürü Javier Menendez ve Yunanistan Büyükelçiliği'nde görevli öğretmen Melina Vergi'nin katılımıyla düzenlenen etkinlikte, çocuklar ilk olarak dünya edebiyatının çok önemli iki yapıtı hakkında birer sunum dinledi.

İlk olarak Javier Menendez, çocukları Cervantes'in ölümsüz yapıtı Don Kişot hakkında bilgilendirdi. Modern batı edebiyatını başlatan 'ilk roman' olarak kabul edilmesinin yanı sıra dünya edebiyatının da en önemli eserlerinden biri olan Don Kişot'u çocuklarla tanıştıran Menendez, 'kendisini şövalye sanan ve dışarıdaki acımasız gerçek yerine kafasındaki ideal naif dünyada' yaşayan Don Kişot'un hayal gücünü ve umudu temel alan hikayesini anlattı, çocukların Don Kişot ve İspanya hakkındaki sorularını cevapladı.

Etkinliğe Yunanistan Büyükelçiliği'ni temsilen katılan Melina Vergi de dünyanın savaş karşıtı ilk tiyatro eseri olarak kabul edilen 'Lysistrata' hakkında bir sunum yaptı. Aristofanes tarafından MÖ 411 yılında yazılan oyunun, eşlerini savaştan vazgeçirmek isteyen Atina ve Spartalı kadınların mücadelesini anlattığını söyleyen Vergi, çocuklarla savaş ve barış hakkında sohbet de etti.

SERAMİK ATÖLYESİ VE TİYATROYLA SANATIN HER ALANI

İspanya ve Yunanistan büyükelçiliklerinden gelen temsilcilerin sunumlarını büyük bir dikkatle dinleyen çocuklar, daha sonra yaratıcılıklarını gösterebilecekleri bir seramik atölyesine katıldı. Don Kişot'tan öğrendikleri hayal gücü ve umudu, Lysistra'dan öğrendikleri 'barış için her yolu denemek gerekir' fikriyle birleştiren çocuklar, umutlarını seramik hamuruyla şekillendirdi. Çocuklar öğleden sonra da Yılmaz Güney Sahnesi'nde sahnelenen 'Selam Sana Şekspir' oyununu izledi. CİHAN
05 Kasım 2015 10:43
DİĞER HABERLER