Un sanayicilerinden ihracat rekoru

Dünya un ticaretinin yüzde 20,25'ini gerçekleştirerek bu dalda birinci ülke olan Türkiye, geçen sene ihracat rekoru kırdı. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Günhan Ulusoy, sektörün 2015 yılı hedeflerini tutturduğunu belirterek, Türkiye'nin dünya un piyasasına sunduğu mamul madde miktarının Ocak-Aralık döneminde 2,8 milyon tona ulaştığını ve bunun karşılığında yaklaşık 1 milyar dolar kazanç sağlandığını kaydetti.

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Ulusoy, 2015 ile ilgili yaptığı değerlendirmede, geçen sene un ihracatının değer bazında bir önceki yıla göre yüzde 5,2 arttığını söyledi. 10 yıl öncesine kadar 40 ülkeye ihracat yapan un sanayicilerinin bugün 100'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini aktaran Ulusoy, ihracattaki başarının hedef pazarlarda yaşanan problemlere rağmen yakalandığını vurguladı. Federasyon Başkanı, ardından şöyle devam etti:

"Türkiye'nin dünya un piyasasına sunduğu mamul madde miktarı Ocak-Aralık döneminde 2 milyon 798 bin 362 ton ile tüm zamanların rekor seviyesine ulaştı. Bu rekorun değer olarak karşılığı ise 979 milyon 82 bin dolardır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2014 takvim yılında 2 milyon 182 bin 664 tonluk un ihracatı yapılmış ve 930 milyon 700 bin dolar gelir elde edilmişti. Geçtiğimiz 2 seneyi karşılaştırdığımızda un sanayicilerimizin 2015 yılında gerçekleştirmiş olduğu ihracat, 2014 ihracatını miktar olarak yüzde 28,2 oranında geride bıraktı. Değer bazında ise yükseliş ise yüzde 5,2 oldu."

Küresel piyasada emtia fiyatlarındaki gerilemenin un maliyetlerini düşürdüğünü ve yine petrolün varil fiyatındaki sert düşünün navlun fiyatlarını aşağıya çektiğini açıklayan Günhan Ulusoy, maliyetlerdeki düşünün küresel rekabeti daha da arttırdığını belirtti. Küresel rekabetin artması ve yeni oyuncuların piyasaya girmeleriyle pastanın daha çok bölündüğünü dile getiren Ulusoy, "Bu duruma karşılık, Türkiye un sanayicileri sektördeki yerlerini sağlamlaştırmayı başardı." dedi. Bu arada dünyanın önde gelen buğday üreticilerinden Avustralya'nın hemen doğusunda bulunan Tonga Krallığı'nda, Vanuatu Cumhuriyeti'nde ve Kiribati Cumhuriyeti'nde bile insanların Türk unu tükettiklerine işaret eden Ulusoy, "Bu sanayicimizin ne denli kaliteli ürünleri, ne denli rekabetçi şartlarda bütün dünyaya ulaştırdıklarının kanıtıdır. Un sanayicilerinin ihracata katkısı, önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecektir." şeklinde konuştu.
Cihan CİHAN
23 Şubat 2016 17:06
DİĞER HABERLER