Üniversite öğrencilerinin 'suç psikolojisi' dersine yerinde eğitim

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü öğrencileri, 'Suç Psikolojisi' dersini, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nde yaptı. Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, öğrencilerle bir araya gelirken, derste hükümlülerle ilgili eğitim ve iyileştirme çalışmaları ile elektronik izleme üniteleri hakkında bilgi verildi.

Konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre, uygulamaya Psikoloji Bölümü 3'üncü sınıfında okuyan 34 öğrenci katıldı. Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Meltem Güler ile birlikte 'Suç Psikolojisi' dersi kapsamında düzenlenen etkinlikte öğrenciler, cezalarının son bir yılı denetimli serbestlik tedbirine çevrilen hükümlüler ile eski hükümlülerin topluma kazandırılması, kişisel becerilerini kazanmaları, istihdam sağlanması, sosyal faaliyette bulunmaları, haklarında kamuya yararlı bir işte çalışma cezası verilenlerin toplum hizmeti yapmalarını sağlamak amacıyla çalışmalar yürüten Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nü ziyaret etti.

PSİKOLOGLARLA GÖRÜŞÜP İZLEME ÜNİTELERİNİ İNCELEDİLER

Ders kapsamında ilk olarak, Denetimli Serbestlik Müdürü Seydi Dağlı, denetimli serbestlik sistemi ve kurumun genel yapısı hakkında öğrencilere bilgi verdi. Ardından kurum psikologları Derya Keniş ile Hava Betül Özoğul, hükümlülerin eğitim ve iyileştirme çalışmaları çerçevesinde, denetimli serbestliğin hedef kitlesi, bireysel görüşme, grup çalışmaları ve kurumda verilen seminerler hakkında bilgilendirme yaptı. Daha sonra ise denetim ekibi tarafından, infaz faaliyetleri kapsamında kullanılan elektronik izleme sistemleri öğrencilere tanıtıldı. Öğrenciler, müdürlük bünyesinde kişinin ev hapsi için kurulan ev ünitesi, mağdur ünitesi, belli yerlere yaklaşmama cezası verilen hükümlülere takılan GPS cihazı ile elektronik kelepçeyi yakından inceledi.

'SUÇLA TEMAS EDEN BİREYLERİMİZİ KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE TUTMALIYIZ'

Ziyarette, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ile Cumhuriyet Başsavcı Vekili Cumali Tülü de öğrencilerle bir araya geldi. Öğrencilerin sorularını cevaplayan Başsavcı Yeldan, denetimli serbestliğin zor bir alan olduğunu, burada sosyolog ve psikologlara önemli görevler düştüğünü söyledi. Toplumun huzuru, insanların mutluluğu ve güveni için suçla temas eden bireyleri toplum içinde, kendi ayakları üzerinde tutmak gerektiğini belirten Başsavcı Yeldan, "Bu da birçok uğraşlar, çalışmalar, destek programlarıyla birlikte oluyor. Denetimli Serbestlik bünyesinde 8 bini aşkın kişi var. 2 binin üzerinde uyuşturucu tedavisi gören yükümlü mevcut. Uzmanlarımız, bu dezavantajlı kişilerle tek tek ilgilenip onların iyileştirme süreçleri için çalışıyor." dedi.

'SUÇLUYU KAZIYIN İÇİNDEN İNSAN ÇIKAR'

Öğrencilerin bu kurumda ders almalarının doğru bir başlangıç olduğunu kaydeden Başsavcı Ali Yeldan, iyi bir eğitim almalarının ve bu kurumları tanımanın öğrenciler açısından önemli olduğunu bildirdi. Adalet teşkilatının sosyolog, psikolog ve sosyal çalışmacılardan faydalandığını belirten Yeldan, şöyle devam etti: "Aldığımız kararlar ve uygulayacağımız tedbirlerde, sizlerin bakış açısı ve önerileri bizim için çok değerli. Sizin de hem toplumu tanımanız, hem suç olgusunu bilmeniz, bunu doğuran olaydan başlayarak bunun etkenlerini ortaya koymanız, alınacak tedbirlerle ilgili adalet teşkilatına ışık tutması açısından önemli. 'Suçluyu kazıyın içinden insan çıkar' derler ya, o çok doğrudur. Suç her zaman, bir şekliyle insanların karşı karşıya kalabileceği bir olgu. Ondan sonrasına bakmak gerekiyor. Ona yeni şanslar, yeni fırsatlar vermek lazım. Bunu yaptığınız zaman, o kişinin içindeki iyi duygular, insanı duygular, pozitif duygular mutlaka üst seviyeye çıkacaktır. Ama onu hep geçmişiyle yargılarsak, sürekli o suçu hatırlatırsak, o kişiden olumlu bir gelişme ve iyileşme bekleyemeyiz. Biz hep onu doğru yolda, iyilik noktasında tutmamız gerekiyor. Bu yüzden de sizlere çok önemli görevler düşüyor."

Yrd. Doç. Dr. Meltem Güler de öğrencilerin 'Suç Psikolojisi' dersi eğitimini burada almalarının onlar açısından çok yararlı olduğunu kaydetti. Gelecekte Adalet Bakanlığı'nda ya da hastanelerde çalışmaları durumunda bu insan profiliyle karşılaşacaklarını anımsatan Güler, "Biz bu konuda bir temel alt yapısını hazırlıyoruz. Bu eğitim dönemini en iyi şekilde geçirmeleri gerekiyor" diye konuştu.

Öğrenciler, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bünyesinde staj yapma ve çalışma şartları hakkında bilgi aldı.
CİHAN
27 Aralık 2015 13:56
DİĞER HABERLER