Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Devrek Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan Devrek Bastonu Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından geleneksel el sanatlarını yaşatma projesi kapsamında üniversite bünyesinde Devrek bastonu üretimine başlandı.
BEÜ Devrek Meslek Yüksekokulu'nda Devrek bastonu tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, senato üyeleri, akademik ve idari personel, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.
Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Afitap Bulut, "Araştırma merkezi, el sanatlarının bir alanı olan Devrek bastonu konusunda karşılaşılan sorunları tespit ederek gidermeye çalışmakta, yaşatılması ve korunmasına yönelik çalışmaları sürdürmektedir. Bu doğrultuda çeşitli projeler hazırlanarak, gerek ulusal gerekse uluslararası platformda Devrek bastonunun tanıtımına destek verilmektedir. Araştırma merkezi ile Devrek bastonu üzerine yapılacak çalışmalar, öğrencilerin gelecekteki çalışma hayatlarına yönelik önemli katkılar sağlamaktadır. Ayrıca araştırma merkezi faaliyetleriyle öğrencilerin Devrek bastonunu yapabilmesi, bastonculuk alanında bilimsel araştırma yapma kültürünün edinilmesi, uluslararası akademik ilişkiler ağında etkin, verimli çalışma ve projelerin geliştirilmesi, merkez tarafından düzenlenen etkinliklerin çeşitlilik ve nitelik ölçütleri ile yurt ve dünya bazında özgün örnekler oluşturulması, kültürel değişim programları ve uluslararası nitelikli projeler yolu ile insan kaynağımızın yerel sanat ürünleri ile daha verimli kullanılması araştırma merkezinin amaçları arasındadır." diye konuştu.
Geleneksel el sanatlarının yaşatılmasının önemini vurgulayan Rektör Özer ise şunları söyledi:
"Üniversite olarak geleneksel el sanatlarımızın yaşatılmasına çok önem veriyoruz. Bu nedenle üniversitemize bu doğrultuda araştırma ve uygulama merkezleri kurduk. Bunu büyük bir gururla söylüyorum; Bülent Ecevit Üniversitesi, Devrek bastonunu artık kendi bünyesinde üretiyor. Bu aynı zamanda Devrek bastonu ile ilgili Devrek'teki zanaatkârları da sanatçıları da motive edecek. Buradaki öğretilen yeni konseptteki, inovatif bir şekilde üretilen Devrek bastonu ile ilgili bilgi birikimi ilerilere taşınmış olacak. Şu çok önemli; üniversitenin bulunmuş olduğu bölgedeki sektörlere yerel ufku olan alanlara katkı üretmesi ve onu kalıcı kılması üniversitenin en temel fonksiyonlarından bir tanesidir. Üniversitelerin sadece eğitim ve araştırmaya değil; aynı zamanda topluma hizmete de katkıda bulunması gerekiyor. Bu küçük olsa da manevi anlamda çok büyük bir adım. Daha önce burada yıllardan beri Devrek bastonu üretilmesine rağmen Devrek Meslek Yüksek Okulu'nda geleneksel el sanatları anlamında hiçbir akademik program yoktu. Geleneksel el sanatlarını daha yeni açtık. 4 yıllık bir mazisi var. Hızlı bir şekilde Devrek Bastonu Uygulama Araştırma Merkezi devreye girdi ve üniversite, Devrek bastonunu üretiyor. Öğrencilerimiz el becerilerini geliştiriyor ve buradan mezun olacaklar."
Tanıtım toplantısı sonunda Prof. Dr. Mahmut Özer, Bülent Ecevit Üniversitesi senato üyelerine ve basın mensuplarına Devrek bastonu hediye etti. Ayrıca Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi öğrencileri de, Rektör Özer'e yaptıkları özel bastonu hediye etti.
Cihan CİHAN