Türkiye, Anadolu'dan kaçırılan tarihi eserleri iade etmeyen ünlü İngiliz ve Amerikan müzelerinin geçici sergilerine parça vermeme kararı aldı. Bu kararla zora giren müzeler arasında Metropolitan ve British Museum var.
Yayın şirketi Umberto Allemandi bünyesindeki Londra merkezli kültür sanat dergisi The Art Newspaper, mart sayısında, Türkiye'nin geri istediği eserler iade edilene dek Amerikan ve İngiliz müzelerinin geçici sergilerine eser ödünç vermeyi durdurduğunu yazdı. Derginin haberine göre Londra'daki dünyaca ünlü British Museum, 15 Nisan 2012'ye kadar sürecek "Hac: İslam'ın Kalbine Yolculuk" sergisi için Topkapı Sarayı'ndan, Türbeler Müzesi'yle Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nden toplam 35 adet eseri geçici olarak sergilemek üzere istedi.
Varolan anlaşmalar aracılığıyla Türkiye'den geçici sergiler için ödünç eser alabilen müze, serginin açılmasına az bir zaman kala Türk resmi makamlarından "Hayır" cevabını aldı. Dergi, Kültür Bakanlığı'nın eserlerin gönderilmesini engellediğini öne sürerek "Türkiye'nin Anadolu'dan kaçırılan eserlerin iadesi konusunda giderek genişleyen kampanyasının bir parçası olarak, söz konusu eserleri koleksiyonunda bulunduran müzelere eser verilmesi önleniyor" dedi.
Türkiye, British Museum'un milattan önce birinci yüzyıla ait üzerinde Kral Antiochus'un Herakles-Verenthragna'yı selamlarken tasvir edildiği zeytinyağı üretmede kullanılan mermer silindiri istiyor. Adıyaman Selik beldesi yakınlarında bir tarlada 1882'de bulunan 1 metre 23 santim yüksekliğinde ortası delik silindir, bölgede çalışmasına izin verilen Mezopatamya uzmanı ünlü İngiliz arkeolog Leonard Woolley tarafından 1911'de satın alındı. Woolley, 1. Dünya Savaşı'nın karmaşası içerinde eseri Suriye götürdü. 1927'de Suriye'yi mandacı güç olarak yöneten Fransa'nın izniyle silindir British Museum'a satıldı.
Haberde "2005'te Türkiye eserin iadesini talep etse de bu talepte ısrarcı olunmadı. İki ülke arasında da eser ödünç verme işlemleri devam etti" ifadelerine yer verildi. Dergiye konuşan müzenin sözcüsü, uzun hazırlıkla meydana getirilen serginin başarısı için sorunu çözme yolundaki girişimleri şöyle anlattı: "Silindirin geri verilmesi için müze görüşmeye hazırdı. Fakat mütevelli heyeti mülkiyetin transferini istemedi."
Sergiyi askıya aldılar
Londra'daki The Victoria and Albert Museum da Türkiye'den gelecek eserlerin kritik önemde olduğu "Osmanlılar" sergisini, anlaşmazlık nedeniyle askıya aldı. 2014'te açılması planlanan ve İstanbul'un fethinden 19. yüzyılın sonlarına dek Osmanlı sanatının gelişimini ele alacak serginin hazırlıklarının durdurulmasının nedeni; Sidamara lahitinden çalınan Eros'un başı... İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen, milattan önce üçüncü yüzyıla ait Sidamara lahitinden 1882'de İngiliz arkeolog Charles Wilson tarafından koparılan aşk tanrısı Eros'un başı, 1933'den beri Londra'daki müzede sergileniyor. Müze sözcüsü, Wilson'ın ailesinin Eros'un başını müzeye bağışladığını anımsatarak "müzenin eserin mülkiyetini devredemeyeceğini" öne sürdü. Sözcü, "iade sorununun halledilmesiyle serginin hazırlıklarının ilerleyeceğini umut ettiğini" belirtti.
Türkiye'nin Londra Kültür ve Turizm Müşaviri Tolga Tüylüoğlu, British Museum ve The Victoria and Albert Museum'dan iki eserin iadesinin istendiğini doğruladı. Tüylüoğlu, İngiliz ve Türk sanat kurumları arasındaki "iyi ilişkileri" vurgularken, Türk hükümetinin "sergilere ödünç eserleri tartışmadan önce" antik iki parçayla ilgili meselenin çözümünü istediğini belirtti.
Yunanistan'a yöneldi
New York'ta bulunan dünyanın en büyük müzelerinden The Metropolitan da 14 Mart'ta açılacak "Bizans ve İslam" sergisi için yaşanan sorunları gözönüne alıp Türkiye'den eser talep etmekten kaçındı. Dergiye konuşan bir müze yetkilisi, Türkiye'nin iadesini istediği antik döneme ait bir düzine eserini varlığını doğrularken parçaların ismini vermedi. Yetkili "Konu Türk makamlarıyla görüşülüyor"demekle yetinirken, müzenin sergi için pek çok parçayı Atina'daki Benaki müzesinden istediği öğrenildi.
Bakanlık: İade etmeyene eser yok
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'den götürülen eserleri,istenmesine rağmen iade etmeyen müzelere, geçici de olsa tarihi eser verilmemesi kararı aldı.
Türkiye kaçırılan bu eserleri istiyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü verilerine göre ABD, Almanya, Rusya Federasyonu, Hırvatistan, Danimarka, İtalya, Fransa, İsviçre, Sırbistan-Karadağ, Bulgaristan, Ukrayna ve İngiltere gibi birçok ülkede Türkiye'den kaçırılan tarihi eserler bulunuyor. Kültür ve Turizm ile Dışişleri bakanlıklarının koordineli çalışmalarıyla, müzelerde sergilenen, müzayedelerde satışa çıkarılan veya gümrüklerde ele geçirilen eserlerin takibi yapılıyor, iadesi isteniyor, dava açılıyor ve satışlar durduruluyor.
Türkiye'ye getirilen eserler:
- Avusturya'da 2010'da bir otobüste ele geçirilen Roma ve Bizans dönemine ait 316 parça.
- Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan ve Roma dönemine ait heykel, stel ve lahit parçalarından oluşan 23 eser.
- İngiltere'den getirilen, Efes Antik kentinden götürülmüş Roma dönemine ait 1 yüzük.
- Almanya'nın Münih kentinde ele geçirilen 4 adet sikke.
- Almanya Nünberg'de ele geçirilen 2 adet mermer stel parçası.
- İzmir'deki Agora deposundan 2004'te çalınan ve yine Almanya'da bulunan mermer erkek heykel başı.
- Denizli'deki Laodikya antik kentinden çalınan ve İsviçre'de buluhah bronz heykele ait el.
İadesi istenenler:
- Boğazköy Sfenksi: Osmanlı Devleti döneminde onarım için götürülen ve geri getirilmeyen sfenks Berlin Müzesi'nde bulunuyor.
- Bergama Zeus Sunağı: Alman arkeolog Human'ın 1871'de yaptığı izinsiz kazı sonucu Berlin'e götürüldü.
- Truva Hazineleri: Alman arkeolog Schliemann'ın 1869 - 1871 yıllarında yaptığı kazılarda bulunan hazine, Osmanlı makamlarının izni olmadan kaçırıldı. Eserler yaklaşık 20 yıldır Rusya'daki Puşkin Müzesi'nde.
- Lidya eserleri: New York Metropolitan Müzesi'nde sergileniyor. Geri alınması için açılan dava sonuçlanmadı.
- Kuran Sayfaları: Nuruosmaniye Kütüphanesi'nden çalınan 210 sayfa, Princeton Üniversitesi'nde tutuluyor. Ayrıca bir yaprağı Mısır'da, iki yaprağı David Sampling Müzesi'nde, iki yaprağı İngiltere'de bir şahsın elinde bulunuyor.
- ABD'deki J. Paul Getty Müzesi'nde, Türkiye'den kaçırılmış çok sayıda eser bulunuyor.
- Paris Louvre Müzesi'nde olduğu tespit edilen Ayasofya Cami Haziresi'ndeki Sultan II. Selim Türbesi'nin girişindeki çiniler için dava açıldı.
- Afyonkarahisar'daki Tatarlı Tümülüsü'ne ait M.Ö. 453 tarihli 4 adet boyalı ahşap friz, Almanya'nın Münih şehrindeki Archaologische Staatssammlung Müzesi'nde teşhirde. Parçalarının iadesi için girişimler sürüyor.
- İtalya'da bulunan Lidya yazıtının geri getirilmesi işlemleri sürüyor.
- Rusya'da ele geçen, Türkiye kökenli Bizans dönemine ait gümüş haç ve altın bileziğin iadesi isteniyor.
- Antalya Kumluca'daki kiliseden 1963'te kaçırılan, çoğunluğunu dini amaçlı gümüş kapların oluşturduğu tarihi eserler, Washington'daki Dumbarton Oaks Müzesi'nde sergileniyor.
- Marmara Balıkesir Saraylı beldesindeki açık hava müzesinden çalınan mermer imparator heykel başı ile Kocaeli Müzesi Müdürlüğü fuar alanından çalınan heykel başı aranıyor.
- Almanya'da bir müzayedede satışa çıkarılan Hitit dönemine ait mezar steli parçası, orthostat parçası ve 3 adet minyatür Hitit arabası için dava açıldı.
- İngiltere'deki Bonham Müzayedeevi'ndeki satışı durdurulan Lidya dönemine ait gümüş "kyathosun"un (kepçe) iadesi için çalışmalar sürüyor.
UNESCO sözleşmesi iadeyi öngörüyor
Yurt dışına kaçak kazı ve yasadışı yollarla götürülen tarihi eserlerin iadesi, 1970 UNESCO sözleşmesi ve ikili görüşmelerle yapılıyor. İkili görüşmelerdeki iade talebi kabul edilmediği zaman, Dışişleri Bakanlığı tarafından sağlanan avukatlık firmaları aracılığıyla dava yoluna gidiliyor. Avrupa'da düzenlenen birçok müzayede de bakanlık tarafından takip ediliyor. Ayrıca, müze ve ören yerlerinden çalınan eserlerin yurt dışına çıkışlarının önlenmesi ve kaçakçıların yakalanması için fotoğraflı envanter bilgileri, Başbakanlık, Gümrük, Denizcilik müsteşarlıkları ve İçişleri ile Dışişleri gibi kurumlara gönderiliyor.