Urartu Tapınağı ziyarete açılıyor

Urartu Tapınağı ziyarete açılıyor -Ayanıs Kalesindeki kazı çalışmalarında gün ışığına çıkarılan Urartu Tapınağı, yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılacak -Rölöve ve Anıtlar Van Bölge Müdürü Karabayram: -Kendi orijin
VAN (A.A) - Özkan Bilgin - Ayanıs Kalesindeki kazı çalışmalarında gün ışığına çıkarılan Urartu Tapınağı, yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılacak.
     Van merkeze bağlı Ağartı köyünde bulunan ve Urartu Krallığı döneminden günümüze kadar gelen Ayanıs Kalesinde Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları, bu yıl da devam etti.
     Kentteki Urartu kalıntılarında 40 yılı aşkın süredir kazı yapan ve şimdiye kadar Urartu medeniyetine ait çok sayıda eseri gün ışığına kavuşturan Çilingiroğlu, kaledeki çalışmaları sırasında önceki yıllarda bir de tapınak ortaya çıkardı.
     Çilingiroğlu, yaklaşık 3 bin yıllık tapınağın bulunmasının ardından yürütülen titiz ve özel bir çalışmayla çok sayıda eseri de Van Müzesine kazandırdı.
     Duvarlarındaki yazıtlar, işlemeler, motif ve figürlerle dikkati çeken tapınak ve çevresi, kazı çalışmalarının bu yılki bölümünün tamamlanmasıyla şeffaf bir dokuyla koruma altına alındı.
     Rölöve ve Anıtlar Van Bölge Müdürü Cemil Karabayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Prof. Dr. Çilingiroğlu tarafından 1990lı yıllarda bulunan Ayanıs Kalesindeki kazı çalışmalarının 22 yıldır devam ettiğini söyledi.
     Kalenin gün doğumu ve batımının en güzel görüldüğü Van Gölü sahilinde inşa edildiğini anlatan Karabayram, hazırlanan proje kapsamında kalenin 2 bin metrekarelik alanını şeffaf bir malzeme ile kaplayarak gezi güzergahı oluşturulacağını ve kısa süre sonra ziyarete açılacağını ifade etti.
     Kendi orijinal dokusunu koruyan tapınak ve içindeki eserlerin ziyarete açılmasıyla dünyanın gözü Vanda olacak diyen Karabayram, projenin tamamlanmasıyla kentin geleceği için önemli bir çalışmanın hayata geçirileceğini kaydetti.
     Karabayram, Vanda turizmin ve kültürel değerlerin en iyi şekilde ayağa kaldırılması amacıyla çalıştıklarına değinerek, şöyle konuştu:
     Yabancı bilim adamları bu alana çok önem veriyor. Depremde ağır hasar alan tapınağımız yapılan çalışmalarla ayakta kalmaya çalışıyor. Tapınağın en önemli özelliği sütunları, ana giriş bezemeleri, motifsel taşlarıyla günümüze kadar gelmesi. Tapınak, eşi ve benzeri olmayan özel bir yapı. Yüzyıllar boyunca yaşanan gelişmelerde birçok tarihi eser yok olup gitmiş. Ama bu tapınak korunmuş. Biz de bu dokuyu yüzlerce yıl sonrasına nasıl aktarabiliriz- düşüncesiyle planlar yapıyoruz.
    
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
16 Aralık 2012 11:49
DİĞER HABERLER