Uşaklı iplikçiler geri dönüşüm teşviki bekliyor

UŞAK (CİHAN)- Uşak Organize Sanayi Bölgesi'nde (UOSB) faaliyet gösteren iplik üreticileri, biraraya gelerek sıkıntılarını masaya yatırdı. İşadamları, sektörün yurtiçi ve yurtdışında yaşadığı sıkıntılar ve kurtuluş yolları hakkında fikir alışverişinde bulundu.

ABD'nin Uşaklı iplikçiler için önemli bir pazar olduğunu söyleyen sektör çalışanları, Çin'de muhtemel bir devalüasyon ihtimaline dikkat çekti. Geri dönüşümün teşviklerle desteklenmesi gerektiğini söyleyen iplik üreticileri, 6 bin 500 kişinin geri dönüşümde çalıştığını ifade ederek, yeni teşvik kanunu çıkmasını, elektrik ve sigorta desteği verilmesini beklediklerini dile getirdi. Sektör olarak kendilerinin de almaları gereken önlemler olduğunu söyleyen iplikçiler, "Sektörümüzün riskli günlerde az yara alması veya yara almaması için omuz omuza vermemiz gerekiyor. Birlikte hareket etmeliyiz. Riskli müşterilerle daha çok ilgilenilmesi gerekiyor, Aldığı hammaddeyi bilmeyen, ürünü de satmamalı. Bu yıl daha hassas ve dikkatli olmayız, aksi halde 2015 kayıp yılı olabilir." dedi.

Üretimde kaliteyi arttırmanın önemine değinen işadamı İlyas Altınordu, "Şu anki kaliteyi iki katına çıkarırsak, müşteri gelir bizi bulur. Kalite artarsa fiyat istikrarı da düzenli olur. Üretimde kalite artarsa pazarımız da genişler. Kuzey Afrika ve Latin Amerika'da mal satmıyoruz. Bu pazarlarda da Uşak bulunmalı." dedi. Arz talep dengesinin bozulmuş durumda olduğunu belirten işadamı Arif Öztan ise, "Arz fazlası var fakat o kadar talep yok. Üretimi arttırmanın ve sektörde büyümenin bir anlamı yok. İşlerimizde itidalli olmamız lazım. Sektörde büyümenin azalması lazım. Bizim sektöre teşvik verilmeli, çünkü istihdam oluşturan bir sektörüz ve bu bilinmiyor. Kırpıntı, pet şişe atıkları vs.'de krediye alıştık. Krediler üç beş aya yayılmalı. Vadeleri uzatarak biz müşterimize kefilsiz kredi açıyoruz. Önümüzdeki günler pek de iyi değil. Üretim çok fazla, bence de üretimi arttırmanın bir anlamı yok. Rotatif kredileri uzun vadeye çevirsinler." şeklinde konuştu.

UOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldırım ise, "Bu toplantı, sektörel bazda yaptığımız toplantıların birincisi oldu. Uşak Üniversitesi ile birlikte kalite laboratuvarı oluşturalım. Bu ve bunun gibi toplantılarda biraraya gelmemizi son derece önemli görüyorum. Bu kararlar doğrultusunda, birlikte hareket etme yönünde çalışmalar yapılmalıyız." dedi. İplikçiler, 8 Nisan 2015'te tekrar görüşme kararı aldı. CİHAN
21 Mart 2015 11:38
DİĞER HABERLER