Usluer: AKP iktidarında eğitim bütçesi düştü, personel bütçesi arttı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili ve CHP Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Eğitim komisyonu Sözcüsü Prof. Dr. Gaye Usluer, devlet okullarının ailelerin bizzat bütçelerinden çıkan, 'yardım', 'bağış' adı altında toplanan paralarla yönetilmeye çalışıldığını söyledi. AK Parti'nin iktidara geldiğinde Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay yüzde 17,8 iken, 2016 yılı itibarıyla bu payın yüzde 8,2'ye gerilediğini, ancak personel giderlerinin arttığını kaydetti. Personel giderlerinin toplam bütçenin yüzde 80'ini oluşturduğunun görüldüğünü vurguladı.

Prof. Dr. Usluer, yaptığı açıklamada, Anayasa'nın 42'nci maddesine göre temel eğitimin herkese eşit ve parasız olması gerektiğini kaydetti. Sosyal devlet anlayışı gereği ülkedeki tüm çocuklara eşit, şart ve olanaklarda eğitim almalarını sağlayacak olanaklar sağlanması gerektiğinin anlatan Prof. Dr. Usluer, "Devlet okulları bir köşeye atılmıştır." dedi. Devlet okullarının ailelerin bizzat bütçelerinden çıkan, 'yardım', 'bağış' adı altında toplanan paralarla yönetilmeye çalışıldığını vurgulayan Usluer, "Türkiye, giderek, çok iyi eğitim almış bir azınlık ve vasat bir eğitim almış büyük bir çoğunluk olarak ikiye ayrılmaya başlamıştır." ifadesini kullandı.

Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin büyüklüğünün ise rakamsal bir anlamının bulunmadığının altını çizen Usluer, "Bütçenin bölümlerine baktığımızda, adeta bir personel bakanlığı görünümündedir. Burada incelememiz gereken esas nokta, eğitime ayrılan yatırım bütçesinin ne olduğudur." sözlerini kullandı.

Bir başka önemli noktanın ise yatırımların niceliksel gelişme sağlayıp sağlamadığının olduğunu belirten Usluer, şöyle dedi: "Yani eğitimin niteliği bu kaynaklarla artmış mıdır, artmamış mıdır? AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay yüzde 17,8 iken 2016 yılı itibarıyla bu payın yüzde 8,2'ye gerilediği, buna karşılık personel giderlerinin toplam bütçenin yüzde 80'ini oluşturduğu görülmektedir. Sonuç olarak; Milli Eğitim Bakanlığının bütçesinin yatırıma ayrılan kısmına baktığımızda, bütçenin istediğimiz niteliksel gelişmeleri sağlayabilmekten son derece uzak, küçük bir bütçe olduğunu görmekteyiz."
CİHAN
12 Şubat 2016 10:59
DİĞER HABERLER