Usulsüzlüklerin ardı arkası kesilmiyor

Usulsüzlüklerin ardı arkası kesilmiyor
TPAO'nun 2011'de yaptığı sismik araştırma ihalesinin usulsüzce CGG Veritas'a verildiği iddia ediliyor.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Akdeniz ve Karadeniz'de petrol varlığını araştırmak için 2011'de yaptığı sismik araştırma ihalesi iptal edilerek usulsüzce CGG Veritas Service SA firmasına verildiği iddia ediliyor. Bu durumun yönetmeliğe aykırı olduğuna dikkat çeken Sayıştay denetçileri, iptalin ardından ihalenin yenilenmesi gerektiğini belirtti.

İhalelerde yaşanan usulsüzlüklere her gün bir yenisi ekleniyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Akdeniz ve Karadeniz'de petrol varlığını araştırmak için 2011 yılında yaptığı sismik araştırma ihalesi, iptal edilmesine rağmen alınacak hizmet dönemin TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal'ın ‘oluru' ile usulsüzce CGG Veritas Service SA firmasına verildi. Sayıştay, TPAO 2013 yılı Denetim Raporu'nda, ihalenin genel müdürün oluru ile neticelendirilmesini sert biçimde eleştirdi. İhalenin iptalinin onaylanmadan verilen alternatif teklifin genel müdürün onaylamasının ihale mevzuatına ve TPAO Mal ve Hizmet Alım Yönetmeliği'ne aykırı olduğuna dikkat çeken Sayıştay denetçileri, iptalin ardından ihalenin yenilenmesi gerektiğini belirttiler. Denetçiler, çok sayıda firmanın eşit katılımının sağlanmayarak işin tek firmaya verilmesinin gerçek fiyatın oluşmamasına neden olduğunu vurguladılar.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Mart 2011 yılında Karadeniz ve Akdeniz'de toplamda 9 bin kilometreyi kapsayacak alanda iki boyutlu sismik verileri toplamak için 18 milyon 214 bin maliyetle açık ihaleye çıktı. 5 firmanın katıldığı ihalede, iki firma geçici teminatları olmadığı, diğer iki firma da dokümanında şartları yerine getirmediği için değerlendirme dışı kaldı. Bunun üzerine ihale iptal edildi. Ancak, CGG Veritas Service SA firması, ihalede verdiği 14 milyon 60 bin dolar teklifi, iptal edilen ihalenin ardından 8 milyon 767 bin dolara indirerek yeniden teklif verdi. Revize edilerek verilen bu teklif, TPAO Mal ve Hizmet Yönetmeliği'ne aykırıydı. Fakat, dönemin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, firmanın teklif ettiği bu teklifi onayladı ve işi yeniden ihaleye çıkmadan ‘doğrudan temin yoluyla' CGG Veritas Service SA firmasına verdi.

SAYIŞTAY'DAN İHALEYE ELEŞTİRİ

Sayıştay denetçileri, ‘ihalenin iptal kararı' onaylanmadan, tek geçerli ve aynı zamanda en yüksek teklifi veren firmanın, gerek ihale mevzuatı, gerek TPAO Mal ve Hizmet Alım Yönetmeliği'ne ve idari şartnameye aykırı olarak, ‘alternatif teklifle' fiyatı revize etmesini eleştirdi. Verilen teklifin şartları değiştirdiğini ve pazarlığın yapılmasını engellendiğini kaydeden denetçiler, genel müdür onayının rekabet, güvenirlik, eşitlik ve şeffaflık ilkeleriyle bağdaşmadığı tespitini yaptı.

22 Haziran 2015 07:26
DİĞER HABERLER