Uygulamalı Çukurova Tarım Fuarı ziyaretçilerle buluştu

Uygulamalı Çukurova Tarım Fuarı ziyaretçilerle buluştu
Elka Fuarcılık'ın Çukobirlik işbirliğiyle düzenlediği Uygulamalı Çukurova Tarım Fuarı, kapılarını ziyaretçilere açtı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, KOSGEB ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın desteklediği fuarda 250 firma stant açtı. Firmalara kapalı sergileme ve uygulama imkanı sunan demonstrasyon alanları ile dikkat çeken fuar, Çukurova Bölgesi için 'uygulama tarlası' projesini hayata geçiriyor. Toprağa ekilen tohumu, ürünü, gübreyi, ilacı, işleyen traktörü, biçerdöveri, silajlamasını, sap kırma makinesinden anıza ekim makinesine, drenaj sistemlerine kadar her tür alet, sistem ve ekipmanları uygulama tarlasında görerek test etme ve karşılaştırarak satın alma imkanı sunan Çukurova Tarım Fuarı'na 50 bin ziyaretçi bekleniyor.

Çukobirlik tesislerinde gerçekleştirilen açılışta konuşan Elka Fuarcılık Genel Müdürü Bülent Yamaç, Çukurova'nın dünyanın sayılı ovalarından biri olduğuna inanan bir ekiple yola çıktığını söyledi. 22 bin metre kare kapalı, 5 bin metre kare açık sergileme ve 80 bin metre kare uygulama alanına sahip olduklarını ifade eden Yamaç, "Bu sayede Çukurova'nın gücünü hem bölgemize, hem Türkiye ve dünyaya gösterme şansına sahip olacağız. 13 şehirden fuarımıza katılan 250 firma temsilcisine teşekkür ediyorum." dedi.

Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Sakar da fuarın Çukobirlik gibi bir çiftçi kuruluşun içinde yapılmasının daha da bir anlam kazandığını kaydetti. Tarım fuarına ileriki dönemde uluslararası bir kimlik kazandırmayı planladıklarını dile getiren Sakar, bunu başarmanın zor olmadığını vurguladı.

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise işçi olarak girdiği Çukubirlik'te Genel Müdür Yardımcılığı'na kadar yükseldiğini hatırlatarak, "Çukobirlik hep içimdedir ve buraya hep içim acır. Çalıştığım son dönemde 7 bin 350 kişi çalışıyordu. Maalesef şartlar bu hale getirdi. Oysa dünyanın en ileri ülkeleri kooperatifçiliği savunurken biz o işten biraz uzaklaştık. Bu tesisi bir daha kurmak artık mümkün değil. Tarım ülkesinde bu tür fuarlar çok önemli. Elbette sanayileşeceğiz; asla ve asla unutmamalıyız ki yakın gelecekte dünyada en önemli şey gıda olacak. Bundan taviz vermemeliyiz." şeklinde konuştu.

Vali Mustafa Büyük, Adana veya Çukurova denince yanına yakışan kelimenin 'tarımın' geldiğine işaret etti. Büyük şunları söyledi: "Çukobirlik bölge için çok önemli bir kurum. Burada fuar organizasyonu çok cesurca bir hareket. İlk defa bir yerde fuar tertiplemek ve bunun başarılı olarak neticelenmesi çok önemli. Bu fuarın başarılı olması halinde gelecekte daha çeşitli fuarlara ev sahipliği yapabilecek alternatif bir alan da oluşmuş oluyor."

Tarım Bakanlığı kayıt sistemlerinden herhangi birine kayıtlı olan çiftçiler arasında yapılacak çekiliş ile traktör ve ekipman hediyelerinin verileceği fuar 20 Eylül gününe kadar açık kalacak.
CİHAN
16 Eylül 2015 17:32
DİĞER HABERLER