Uykusuz direksiyona geçenler, alkollü araç kullananlar kadar risk altında

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, yorgun ve uykusuz araç kullanmanın en az alkollü araç kullanmak kadar tehlikeli olduğunu bildirdi.

Uykusuz ve yorgun araç kullanmanın büyük risk oluşturduğunu belirten Trafik Hizmetleri Başkanlığı, konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Birçok kişi alkollü araç kullanmanın ne kadar tehlikeli olduğunun bilincinde ve farkında olmakla birlikte, yorgun ve uykusuz araç kullanmanın da en az alkollü araç kullanmak kadar tehlikeli olduğu ve en önemli kaza nedenlerinden biri olduğu gerçeğini yeterince bilmemekte ya da göz ardı etmektedir. Oysa, uykusuzluk, tıpkı alkol ve uyuşturucunun etkisi altındayken olduğu gibi sürücülük performansını olumsuz etkilemekte ve ciddi trafik kazalarına neden olmaktadır. ABD Ulusal Karayolları Trafik Güvenliği Dairesi (NHTSA) verilerine göre yorgun ve uykusuz araç kullanmaya bağlı her yıl yaklaşık 100 bin kaza (tüm kazaların yüzde 1.5'i) ve yılda yaklaşık bin 500 ölüm (tüm ölümlü kazaların yüzde 4'ü) meydana gelmektedir. Ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre, kendileriyle mülakat yapılan ağır vasıta sürücüleri en önemli kaza nedenleri olarak, alkollü iken araç kullanmak (yüzde 23.5), hatalı sollama yapmak (yüzde 22), yorgun ve uykusuz araç kullanmak (yüzde 17.1), yeterli sürücülük deneyimi olmamak (yüzde 16.2) ve trafiğin akışına göre hızı ayarlayamamak gibi sürücü hatalarını belirtmişlerdir." denildi.

SIRTINIZ AĞRIYOR VE ESNİYORSANIZ DİREKSİYON BAŞINDAN ÇEKİLİN

Trafik Hizmetleri Başkanlığı'nca yapılan açıklamada direksiyon başında yorgunluk ve uyku belirtileri ise şöyle sıralandı: "Gözlerin karıncalanması, ensede gerginlik, sırt ağrıları, esneme, başı dik tutmakta güçlük çekilmesi, gözleri belirli bir noktaya odaklamada güçlük çekilmesi ve trafik işaretlerinin atlanması ya da hatırlanmaması. Uykusuzluğu, alkole bağlı kazaların aksine, kaza mahallinde ölçebilecek kan, nefes testi gibi objektif ölçme yöntemleri henüz mevcut değildir. Bu nedenle, uykusuz araç kullanmaya bağlı kazalarla ilgili değerlendirmeler, sübjektif bulgulara, polis kaza tespit raporlarına ya da sürücülerin kendi beyanlarına dayanmaktadır. Uykusuz ve yorgun araç kullanmaya karşı alınacak önlemler ya doğrudan uykusuz araç kullanmamayı amaçlayan ya da uykusuzluk meydana geldikten sonraki durumu düzeltmeye yöneliktir. Yeterli uyku uyuyarak uykusuzluğu önlemek herhangi bir telafi edici önlemden hem daha kolaydır hem de daha etkilidir. Uyku geldikten sonra alınan önlemlerin etkisi çok fazla sürmemektedir. En fazla sürücülerin uyuyabilecek bir yer bulmalarına yetecek kadar bir süre için etkili olabilmektedir. Kafein alımı, radyo dinlemek, araçtan inip kısa bir yürüyüş yapmak, camı açmak gibi geçici önlemler kesinlikle iyi bir uyku alışkanlığının yerini almamalı ve uykusuz sürücülerin varacakları yere güvenle varmalarını sağlayacak etkili stratejiler olarak algılanmamalıdır." CİHAN
06 Ağustos 2015 10:44
DİĞER HABERLER