Uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığı 2014 yılında yüzde 17 arttı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Türkiye'de uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığının 2014 yılında yüzde 17 arttığını, bonzai kullanımındaki artışın ise yüzde 38 olduğunu söyledi. 2014 yılında 648 kişinin doğrudan veya dolaylı olarak uyuşturucuya bağlı nedenlerle hayatını kaybettiğini anlatan Nazlıaka, 2014 yılında 13 yaşında bir çocuğun uyuşturucudan hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Yaşanan bu acı olayın içinde bulunduğumuz ve giderek büyümesi beklenen tehlikeyi gösterdiğini vurgulayan Nazlıaka, "Uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığı uzağımızda olmayan bir tehlikedir. Acil önlem alınması gereken bir konudur. Yapılan araştırmalar uyuşturucu kullananların yarıya yakınının uyuşturucuya arkadaş etkisiyle başladığını göstermektedir. Bu nedenlerle uyuşturucu ile mücadelede en önemli yerlerden biri de okullarımızdır." dedi.

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, uyuşturucu kullanımının artması ve uyuşturucuyla mücadele konusunda alınan önlemlere ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle verilen soru önergesinde Nazlıaka, çağın vebası olarak adlandırılan uyuşturucu kullanımının giderek yaygınlaşırken, kullanım yaşının ilkokullara kadar indiğine dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu ile Mücadele Ofisi yetkililerinin, Türkiye'nin sentetik uyuşturucu tacirlerinin hedefindeki pazarlardan biri olduğuna önemle vurgu yaparken, yaklaşan tehlikeye de dikkat çekmekte olduklarını belirten Nazlıaka, şöyle devam etti: "Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı'na bağlı Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (TUBİM), çok sayıda kurumla iş birliği yaparak hazırladığı '2014 Türkiye Uyuşturucu Raporu' yayınlanmıştır.

Raporda yer alan bazı başlıklar şöyledir: Uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığı 2014 yılında yüzde 17 artmıştır. Son yıllarda sık sık gündeme gelen bonzai kullanımındaki artış ise yüzde 38'dir. 2014 yılında 648 kişi doğrudan veya dolaylı olarak uyuşturucuya bağlı nedenlerle hayatını kaybettiği bilgisine yer verilmiştir. 2014 yılında 13 yaşında bir çocuk uyuşturucudan hayatını kaybetmiştir. Yaşanan bu acı olay içinde bulunduğumuz ve giderek büyümesi beklenen tehlikeyi göstermektedir. Uyuşturucuya başlama nedenlerinin başında yüzde 48.98 ile arkadaş etkisi gelmektedir. Uyuşturucudan hayatını kaybedenlerin; 26'sı 15-19, 54'ü 25-29, 25'i 30-34, 27'si 35-39, 26'sı 40-44 ve 8'i 45-49, yaş aralığındadır. 50 yaş üzerinde olan ve uyuşturucudan hayatı kaybedenlerin sayısı ise 21 kişidir.

Bu da göstermektedir ki uyuşturucu madde kullanımı gençleri ve giderek çocukları vurmaktadır. 26 ilde uyuşturucudan ölüm olayları yaşanırken, en yüksek ölüm oranı yüzde 49.6 ile İstanbul'dadır. İstanbul'u yüzde 10.8 ile Antalya, yüzde 7.3 ile Adana izlemektedir. Ankara ise yüzde 5.6 ölüm oranı ile beşinci sırada yer almaktadır. Uyuşturucu maddeyi ilk kez kullanma yaş ortalaması 13,88 olarak hesaplanmıştır. TUBİM okullarda bugüne kadar yapılan en kapsamlı uyuşturucu madde kullanım yaygınlığı çalışması hazırlamıştır. Araştırma, 32 ilde 63'ü genel, 66'sı teknik lise olmak üzere 129 okulda yüzde 49'u kız 11 bin 812 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Öğrencilerin yüzde 26,7'si sigara, puro, pipo, nargile gibi bir tütün ürününü, yüzde 19,4'ü (2.297 kişi) alkollü içecekleri denediğini, yüzde 2,2'si (258 kişi) hastalık nedeni dışında ilaç kullandığını belirtmiştir.

Öğrencilerde herhangi bir yasa dışı bağımlılık yapıcı uyuşturucu maddenin en az bir kere denenme oranı yüzde 1,5 olarak hesaplanmıştır. Bu oran erkeklerde yüzde 2,3, kızlarda yüzde 0,7 olarak hesaplanmıştır. Uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığı uzağımızda olmayan bir tehlikedir. Acil önlem alınması gereken bir konudur. Yapılan araştırmalar uyuşturucu kullananların yarıya yakınının uyuşturucuya arkadaş etkisiyle başladığını göstermektedir. Bu nedenlerle uyuşturucu ile mücadelede en önemli yerlerden biri de okullarımızdır."

Bu bağlamda Nazlıaka, Başbakan Davutoğlu'na şu soruları yöneltti: "Birleşmiş Milletler'in uyuşturucu ile mücadele ofisinde çalışan uzmanlar, sentetik uyuşturucularının önümüzdeki yıllarda dünyanın başını ağrıtacağına vurgu yaparak, Türkiye'nin sentetik uyuşturucu tacirlerinin hedef pazarı olduğuna özellikle dikkat çekmektedirler. Bu açıklamaları da dikkate alınarak uyuşturucu ticareti ve uyuşturucuyla mücadele konusunda alınan ek önlemler nelerdir?

Uyuşturucu kullanımı Ankara'da en çok hangi bölgelerde yaygındır? Buna ilişkin veriler nedir?

Uyuşturucunun yaygınlaşması ve kullanım yaşının düşmesinin nedenleri nelerdir? Bu nedenler arasında ekonomik sorunların, işsizliğin, bozulan gelir dağılımının etkisi nedir?

2014-2015 öğretim yılında okulların önünde uyuşturucu satan kaç kişi yakalanmıştır? Okulların önünde ele geçirilen uyuşturucu miktarı ve türlerine göre dağılımı nedir? Ankara özelinde bu veriler ne olmuştur?

2015-2016 öğretim yılında uyuşturucu ve bağımlılık yapan diğer maddelerle mücadele konusunda okullar ve okul çevresinde hangi önlemler alınacaktır?

Uyuşturucu kullanımının sürekli artması ve uyuşturucu kullananların yaşının düşmesi bu önlemlerin yeterli olmadığını göstermiyor mu?

2014-2015 öğretim yılında uyuşturucu kullanımının önlenmesine ve uyuturcuyla mücadeleye ilişkin olarak kaç okulda eğitim ve bilgilendirme çalışması yapılmıştır? Kaç öğrenci katılmıştır? Ankara için bu veriler nedir?"
CİHAN
06 Eylül 2015 10:56
DİĞER HABERLER