"Uzakta Bir Kardeşim Var" Projesi

"Uzakta Bir Kardeşim Var" Projesi -Muğla Valiliği ve Piri Reis Eğitim Kurumlarınca hazırlanan proje kapsamında Vana gelen 80 kişilik grup, Çaldıranlı ailelere misafir oldu -Muğlalı veli Tuğba Tekin: "O gözlerdeki sevinci görm
VAN (A.A) - "Uzakta Bir Kardeşim Var" Projesi kapsamında Muğladan Vanın Çaldıran ilçesine gelen 80 kişilik grup, Çaldıranlı ailelere misafir oldu.
     Muğla Valiliği ve Piri Reis Eğitim Kurumları tarafından ülkenin doğusu ile batısı arasındaki kardeşliği pekiştirme adına hazırlanan proje kapsamında, dün Muğladan Vana gelen 80 kişilik öğrenci, öğretmen ve veli grubu, Van Gölü etrafında attıkları tur sonrası Çaldıran Öğretmenevine geçti.
     Burada kendilerini bekleyen kardeş ailelerle bir araya gelen gruptakiler, Çaldıranlı ailelerin evlerine konuk oldu. Çaldıranlı aileler misafirlerine ikramlarda bulunarak hediyeler verdi.
    
     -Anne özlemini, Vanlı annenin omuzunda ağlayarak giderdi-
    
     Muğladan gelen misafirler, ev sahiplerinin gösterdiği yoğun ilgi karşısında zaman zaman duygulu anlar yaşadı. Misafir öğrencilerden Cemre Demirel (9), annesini özlediğini belirterek, başını Vanlı annenin omuzuna dayayıp göz yaşı döktü.
     Muğlalı Tekin ailesi ise, misafir olduğu Yıldırım ailesinin evinde güzel anlar geçirdi.
     Türkçe bilmediği için misafirlerine Kürtçe "hoş geldin" diyen Nazife Yıldırıma sarılan Tuğba Tekin ise, "Burada Çanakkale ruhunu yeniden yaşadık. Aynı zamanda böyle bir projenin içinde olmaktan gururluyuz. Gerçi şu anda var ama inşallah yurdumuzda barış daha yoğun bir şekilde yaşanacak. Biz de bunu pekiştirmek için buradayız. Burada bizi çok iyi bir şekilde karşıladılar. Zaten böyle bekliyorduk. Annem, bana Vanlıların çok misafirperver olduğunu söylemişti. Anlatıldığı gibi de oldu. Çocuklarım Muğlada, ben buradayım ama çok mutluyum. O gözlerdeki sevinci görmek için değil Vana, dünyanın öbür ucuna bile giderim" şeklinde konuştu.
    
     -"Bu dostluk, aramıza nifak tohumları sokmaya çalışanları üzecek"-
    
     Çaldıranlı ilkokul öğrencisi Zelal Çoban da, proje sayesinde Muğladaki kardeşleriyle tanıştıklarını belirtti.
     Çoban, "Bizler atalarımızdan da gördüğümüz, bildiğimiz üzere zaten kardeştik. Aramızdaki bu dostluk, aramıza nifak tohumları sokmaya çalışanları üzecek. Bu nedenle bu yıl kutlayacağımız 23 Nisan Çocuk Bayramı bizim için kardeşlik bayramı olacak" dedi.
     Muğlalı ilköğretim öğrencisi Nur Hacıcaferoğlu da, "Türkiyenin bir ucundan, bir ucuna geldik. Çiçeklerle çok güzel karşılandık. Ben açıkçası böylesine sıcak bir karşılama beklemiyordum. Bizler çok uzun bir yoldan geldik ama geldiğimize değdi. Sonuçta biz buraya kardeşlik için geldik. İnsanları tanımak için geldik. Sonuçta herkes aynı toprağın insanı. Buraya gelmeden önce kafamda hep konteynerler falan göreceğim diye bekliyordum. Ama Vanın bu kadar gelişmiş olduğunu beklemiyordum. Van çok güzel" ifadeleriyle duygularını dile getirdi.
    
     -"Kardeşlik köprüsünü onaracağız"-
    
     İlçede esnaf olduğunu belirten Abdurahman Kedali, bu projenin devam etmesini isteyerek, şöyle dedi:
     "Muğladan gelen kardeşlerimiz, yaşadıklarını gidip kendi ailelerine, arkadaşlarına anlatırlar. İnşallah büyüyüp hepsi birer hakim, öğretmen, doktor olarak bu bölgeye görev yapmaya gelir. Zaten zararı en fazla gören gerçek Türkler, gerçek Kürtlerdir. Bazıları burada rant peşindeler. Bu kardeşlik köprüsünü geçtiğimiz 30 yılda bozmuşlar. Biz bu kardeşlik köprüsünü onaracağız. Ama yıkılmamak üzere onaracağız. Nasıl ki Çanakkalede omuz omuza, göğüs göğüse, yan yana savaştık, yan yana gömüldük. İnşallah o şekilde devam edeceğiz."
     Muğladan gelen gruptakiler, ilçedeki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliklerinin ardından Muğlaya dönecek.
    
     Muhabir: Özkan Bilgin / Sıtkı Yıldız
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
23 Nisan 2013 11:40
DİĞER HABERLER