Uzayın ‘en parlak elmasları’ görüntülendi

Uzayın ‘en parlak elmasları’ görüntülendi
Hubble uzay teleskobu, Samanyolu Galaksisi’nde elmaslar gibi ışıldayan en parlak ve en büyük yıldız kümesini gözler önüne serdi.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Avrupa Uzay Ajansı (ESA) idaresindeki teleskop, Dünya’dan yaklaşık 8 bin ışıkyılı uzaklıktaki (1 ışıkyılı = 10 trilyon kilometre) yaklaşık 2 bin yıldızın eşsiz görüntülerini elde etti. 

ESA’dan yapılan açıklamada, Karina Takımyıldızı’nda yer alan ve ‘Trumpler 14’ adı verilen yıldız kümesinin sadece 500 bin yıl yaşında olduğu, Samanyolu’nun en büyük ve ışık saçan yıldızlarına ev sahipliği yaptığı belirtildi.


Şu ana kadar Samanyolu’nda 1100 civarında yıldız kümesi keşfedildiğini belirten ESA uzmanları, 'Trumpler 14’ün en kalabalık ve genç yıldız kümesi olduğunu belirtti. Son derece aktif olan yıldızların uzaya parçacık yüklü rüzgarlar yaydıkları, çarpışan materyallerin milyonlarca derecelik x-ışını patlamalarına sebep olduğu kaydedildi. Gökbilimciler, 'Trumpler 14'teki yıldızları 'ışıldayan elmaslara' benzetiyor. 

'Trumpler 14’teki en küçük yıldızın Güneş’in 10’da biri kadar olduğunu belirten bilim insanları, büyük çoğunluğunun Güneş’ten onlarca kat büyük olduğunu bildirdi. Kümedeki en dikkat çekici yıldız ise bir süper-dev olan ‘HD 93129A’. Samanyolu’nun en sıcak ve devasa yıldızlarından da biri olan ‘HD 93129A’, Güneş’ten 25 kat büyük ve 2,6 milyon kat daha parlak. 

Elde edilen verileri inceleyen gökbilimciler, yıldızlarım oluşum evrelerini, çevrelerine olan etkilerini ve gelişip yok olma süreçlerini daha iyi anlamaya çalışıyor.
25 Ocak 2016 09:19
DİĞER HABERLER