Sakarya'nın şelaleleriyle ünlü Geyve Boğazı Sarp Vadisi'nde bulunan ve gövdesi yere paralelbüyümesi sebebiyle üzerinde rahatça yürünebilen 800 yıllık çınar ağacı, kuruma tehlikesi ile karşı karşıya. Gövdesinde büyük bir oyuk oluşan tarihi ağaç, aynı zamanda taş ocaklarının da tehdidi altında.
BAŞKA BİR BENZERİ YOK
Geyve Boğazı Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Kamuran Tan, boğazın sembollerinden biri olan çınarın koruma altına alınması ve bir an önce uzmanlar tarafından incelenerek tedavisine başlanması gerektiğini söyledi. Orman Bakanlığı ve köklü üniversitelerin orman fakültelerinden ağacın tedavisi için yardım beklediklerini ifade eden Tan, "Eğer tedavi edilmezse ağaç yakın bir zamanda kuruyabilir. Araştırdığımız kadarıyla bu ağacın bir başka benzeri yok. Çünkü gövdesi toprağa paraler büyümüş. Bu sebeple üzerinde rahatça yürünebiliyor. Bu bakımdan görenlerin şaşırtıyor, ilgisini çekiyor. Boğazın en önemli sembollerinden birisi. Eğer oyuk tedavi edilmezse kuruma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor." diye konuştu. Ayrıca bölgede bulunan taş ocağında hem bu ağaca hem de diğer ağaçlara zarar verdiğini dile getiren Tan, ocaklardaki şiddetli patlatmalar sebebiyle oluşan basıncın ağaçları olumsuz etkilediğini kaydetti. Tan, dernek olarak ağaca, taş ocakları karşısında kendilerine verdiği destek sebebiyle çevreci Prof.Dr. Orhan Kural'ın ismini verdiklerini anlattı.
ANIT AĞAÇ İLAN EDİLMELİ
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu da tarihi çınarın 'anıt ağaç' ilan edilmeden korunmasının biraz zor olduğunu belirtti. Çınarın 'anıt ağaç' olarak ilan edildiği taktirde daha iyi korunabileceğini vurgulayan Gümrükçüoğlu, "Gerçekten muhteşem bir ağaç. Bir an önce korunması ve tedavi edilmesi gerekiyor." dedi. CİHAN