Uzmanlar PKK'nın stratejisini deşifre etti

Uzmanlar PKK'nın stratejisini deşifre etti
"PKK'nın terör örgütü listelerinden çıkmak için uzun zamandır strateji yürütüyor"

Çözüm sürecini değerlendiren Uluslararası Kriz Grubu Türkiye Direktörü Hugh Pope, PKK'nın terör örgütü listelerinden çıkmak için uzun zamandır strateji yürüttüğünü söyledi. Pope, "PKK, uluslararası arenada meşru hale gelmeyi hedefliyor" dedi.

Bugün'ün haberine göre, Uluslararası Kriz Grubu Türkiye Direktörü Hugh Pope, PKK’nın uluslararası arenada meşruiyet kazanmaya çalıştığını söyledi. Barış sürecini iki tarafın da zaman kazanma amaçlı sürdürdüğünü belirten Pope, yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde şehit cenazeleriyle uğraşmak zorunda kalmayan AK Parti hükümetinin, 2015 seçimlerine kadar çatışmasızlık ortamını koruma çabasında olduğunu belirtti.

'ÇATIŞMA DİLİ KULLANIYORLAR'

Pope, bu zaman zarfında PKK’nın ise Güneydoğu'daki yapılanmasını tahkim ederken öte yandan uluslararası arenada da meşruiyet zemini aradığını söyledi. PKK’nın uluslararası terör listelerinden çıkma hedefinin aslında olumlu bir adım olduğunu belirten Pope, “Bu hedef, PKK’nın süresiz olarak silah bırakacağı ve artık silahlı eylem yapmayacağı anlamına gelir” dedi.

Tarafların süreci yürütmek için gösterdiği çabayı değerli bulan Pope, gerek hükümetin gerekse PKK’nın kullandığı çatışma dilini ise eleştirdi.
AK Parti hükümetinin barış süreci konusunda kararlı olduğunu belirten Pope, temel sorunu belirgin ve ilan edilmiş bir yol haritasının olmayışına bağladı.

'MUĞLAK BİR SÜREÇ'

Pazarlık sürecinin nereye varacağı konusunda net bir bilgi olmadığını, bunun sadece bir kişinin kafasında olduğu muğlak bir sürecin yaşandığını söyleyen Pope, o bir kişinin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu ifade etti.

'ÖCALAN SERBEST KALABİLİR'

Uluslararası Kriz Grubu 6 Kasım’da yayınladığı “Türkiye ve PKK: Barış Sürecini Kurtarmak” başlıklı raporunda barış sürecinin geldiği noktayı anlatarak Türkiye, PKK ve uluslararası topluma yönelik bir dizi öneri getirmişti.

'SİYASİ FİGÜR OLDU'

Rapor, Türk hükümetine yönelik tavsiyeleri arasında, barış sürecinin artık zor kararlar alma noktasına ulaştığını topluma anlatmak gerektiğini söylerken, PKK liderlerinin Türkiye’de aktif siyasete girmesi ve Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması gibi senaryolara hazırlıklı olunması gerektiğini belirtiyor. Hugh Pope, Öcalan’ın halihazırda hemen her gün gazete sayfalarında siyasi demeçleri boy gösteren siyasi bir figüre dönüştüğünü söyledi.

Bu öneriler arasında Güneydoğu'da 30 yıl boyunca yaşanan hak ihlallerinin araştırılması konusunda bir hakikat komisyonu kurulması da var.
Güney Afrika’daki apartheid (ayrımcılık) dönemi sonrasında kurulan “Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu” benzeri bir yapıyı andıran bu öneri, komisyonun her iki tarafın da uğradığı haksızlıkları araştırıp bir rapor halinde TBMM’ye sunmasını öngörüyor.

'PKK KURDUĞU PARALEL YAPILANMASINI SONA ERDİRMELİ'

PKK’nın Türkiye’de Kürtler'in çoğunluğunu temsil etmediğini hatırlatan Pope, barış sürecinde bir yere varmak istiyorsa PKK’nın da taleplerini gerçekçi bir zemine çekmesi gerektiğini söyledi. “PKK bir karar vermeli; bağımsızlık mı, otonom federasyon mu yoksa ademimerkeziyetçi özerk bir yönetim mi istiyor” diyen Pope, bunların birbirinden farklı siyasi talepler olduğunu ve her birisinin farklı sonuçlar doğuracağını hatırlattı.

Pope, “Eğer PKK, Türkiye içinde bir özerk yönetim peşinde ise derhal bölgede kurduğu paralel yapılanmasını sona erdirmeli ve merkezi hükümetin kurallarına uymalıdır” dedi.

20 Kasım 2014 07:55
DİĞER HABERLER